Perakendeci 20 bin YTL değerindeki 10 ton domates için, 400 YTL rüsum ödeyecekken fırsatçılar yüzünden bin 200 YTL’lik rüsum ödüyor. Bunu da mecburen etikete yansıtıyor
İLİŞKİLİ HABERLER
Belediye 'deli dumrul' oldu, kamyon kovalıyor
Belediye 'deli dumrul' oldu, kamyon kovalıyor
Yeni Hal Yasası ile tarladan şehir merkezine ürün götürmek çile haline geldi. Marketler, kamyonların geçtiği her ilde belediyeler tarafından takip ediliyor..
Mayıs ayı başında kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı'na giden, geçtiğimiz hafta da yürürlüğe girerek uygulanmaya başlayan Yeni Hal Kanunu'nu yeni bir gelir kapısı olarak gören belediyeler, market zincirlerinin kâbusu oldu. Eski kanunda ürünün alındığı bölgede rüsum vergisi ödeyen perakende zincirleri, bu ürünleri ana depoya sevkettikten sonra mağazalara gönderiyordu. Yeni yasa, üretildiği il veya ilçe dışına sevk edilen malların satışa sunulacağı yerin haline girerek bunlardan alınacak belediye payının malın satışa sunulduğu yer belediyesince tahsil edilmesini öngörünce, zabıta kamyonları sebze kamyonlarının peşine düştü. Öncelikle, Ankara Büyükşehir Belediyesi 20 kamyonla şehrin giriş çıkışlarında organize olurken Denizli, Gaziantep, Kayseri de kamyon çevirmeye başladı.
SEZER'E ÇIKMIŞLARDI
Yeni Hal Yasası'nın kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı'na gitmesini izleyen günlerde konuyla ilgili görüşlerini Cumhurbaşkanlığı'na ileten Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), bu girişimden sonuç alamadı. AMPD, uygulamayı 'Deli Dumrul' kanunlarına benzeterek, bu sistemle tüketicinin taze sebze-meyve yemesinin engelleneceğini, lojistik maliyetlerinin artması nedeniyle de fiyat artışlarının yaşanabileceğini gündeme getirdi.
ÜÇ AYRI VERGİ
Yeni yasayla ilgili en önemli aksaklık, bir malın birden fazla rüsum vergisine tabi olması gibi bir haksız uygulamaya yol açtı. Eski uygulamada, market zincirleri direkt üreticiden mal aldıklarında yüzde 15 rüsum ödemek zorunda kaldıklarından, yüzde 2 rüsum ödeyerek üreticiden aldıkları ürünün çıkışını halden yaptırıyorlardı. Yeni uygulamanın belediyelere ek gelir yaratma amacı taşıdığı yorumunu yapan perakende zincirleri, direkt üreticiden alınan ürünün rüsumunun yüzde 2'ye düşürülmesini istiyor. Perakendeciler, bu sistem değişmezse sebze-meyve zamlarının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Belediye 'deli dumrul' oldu, kamyon kovalıyor
Yayın tarihi: 31 Mayıs 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/31//haber,F7B074759EC2489BA092EF55424681AA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.