kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Genel Kurul'da tartışmalar

Yeni Haber
Anayasa Paketi ikinci tur maratonu tartışmalarla başladı. CHP, her maddede "367" aranır derken, AKP tam tersini savunuyor. AKP'lilere göre "367" her maddede değil, "tümü üzerinde aranır" görüşleri yapılıyor. CHP, Genel Kurul'da Anayasa değişikliği 2'nci tur oylamasının tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne "usul" yönünden başvuru yapmaya hazırlanıyor.

AKP'de ise milletvekilleri yakın markaja alındı. AKP Grup Başkanvekilleri Genel Kurul'da oylamanın yapılması sırasında kuliste milletvekillerini oylamaya katılmaları yönünde sık sık uyarıyor.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği, Anayasa Paketi'nin 2'nci tur oylaması yapılıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği paketinin 2'nci tur oylamasında, "Milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını" öngören 1. maddesi, 22 ret oyuna karşı, 366 oyla kabul edilmesi üzerine, CHP'liler itiraz etti. CHP'liler, maddelerin kabul edilmesi için en az 367 oy gerektiğini belirtti.

"367" TARTIŞMASI YENİDEN


TBMM Başkanı Arınç'ın, maddenin kabul edildiğini açıklamasının ardından, CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, yerinden kalkarak, bu duruma itiraz etti. Araslı, maddenin 366 oy aldığını ve kabul edilmiş sayılamayacağını öne sürdü.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da Araslı'ya destek vererek, "ilk maddede 367'yi bulamadığı için ortaya bir asgari irade çıkmıştır. Dolayısıyla 367'yi bulamadığı için otomatik olarak değişiklik geçersiz sayılır. Bundan sonra yapılacak ihlaller, Anayasa'nın ihlali anlamına gelir" dedi.

Ardından Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP'lilerin görüşlerinin tam tersini savunarak, "Anayasa değişikliği diğer kanunlardan farklı yapılır. Bu da Anayasa'nın öneminden kaynaklanır. Cumhurbaşkanı tarafından iade gerekçesinde ek yük getirecek bir sayı istenmez. Dolayısıyla her madde için 367 aranmaz" diye konuştu.

Meclis Başkanı Arınç ise CHP'lilerin, savunduğu "367" sayısının her maddede aranmadığını, 1987 Anayasa'sında yapılan değişikliği örnek göstererek, yapılan "usul" tartışmasının ise gerekli olmadığını söyledi.

PAKETE ANAYASA MAHKEMESİ YOLU GÖRÜNDÜ

CHP'ye göre veto edilmiş olan bir Anayasa değişiklik paketinde maddeler de paketin tamamı da 367 oy almalı. AKP yöneticileri ise 330 oyun yeterli olduğunu düşünüyor. AKP'liler, "330 ile 367 arasında oy çıkması halinde paket otomatik referanduma gider, 367'nin üzerinde oy çıkarsa Cumhurbaşkanı isterse referanduma sunar" görüşündeler.

Meclis Kanunlar Genel Müdürlüğü'nün görüşü ise paketin tamamı için yapılacak son oylamada 367'nin gerektiği şeklinde.

Genel Kurul'da yapılan usul tartışmasında AKP'nin kabul oyu vermesi ve 330-367 oy alan maddelerin kabul edilmesi bekleniyor. Ancak bu Anayasa tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Paketin 367'nin üzerinde oy alması halinde Cumhurbaşkanı Sezer referanduma gidebilir ya da şekil yönünden denetimi için Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir.

CHP de Anayasa Mahkemesi'ne "usul" yönünden başvurmaya hazırlanıyor, Genel Kurul'da oylamanın sonucunu bekleyen CHP'liler, Anayasa Mahkemesi'ne paketin bir maddesinde bile olsa "367" bulunmadı diyerek "usul" tartışmasıyla gidecek.

AKP'DE "FİRE" TELAŞI


Bu arada, Genel Kurul'da Anayasa paketinin 2'nci tur oylamasında, 1. maddeye 366 milletvekilinin kabul yönünde oy kullanması AKP içinde, "fire" telaşı başlattı. AKP Grup Başkanvekilleri, milletvekillerini yakın markaja aldı. Genel Kurul'da oylama yapılırken, Grup yöneticileri kulisteki milletvekillerini tek tek uyardı.

Öte yandan ilk madde oylamasında 366 kabul sonucu AKP'li yöneticileri telaşlandırdı. Hangi milletvekillerinin oylamaya katılmadığı ve kim olduğu öğrenilmeye çalışıldı.

(ANKA)