kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan'a suç duyurusu

ANKARA
367 kararı için "yüz karası" diyen Erdoğan hakkında Anayasa Mahkemesi suç duyurusunda bulunacak. Tuğcu, Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar ile "saygı sınırını aştığını" söyledi..
Anayasa Mahkemesi, 367 kararı için "yüzkarası" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sözlerine sert tepki verdi. Başkan Tülay Tuğcu Yüksek Mahkeme adına yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın eleştiri ve saygı sınırlarını aşarak hakaret ettiğini, mahkemeyi hedef gösterdiğini, tehdit ettiğini ve husumet içinde davrandığını söyledi. Mahkeme Erdoğan hakkında 301'nci maddeden suç duyurusunda bulunuyor. Başbakan Erdoğan'ın önceki gün bir televizyon programında kullandığı "yüzkarası" ifadesi Yüksek Mahkeme'de sinirleri gerdi. Erdoğan'ın daha önce Meclis'te yaptığı konuşma için de yazılı bir açıklama yapan Mahkeme üyeleri dün Başkan Tülay Tuğcu ile temasa geçerek etkili bir açıklama ve gereğinin yapılmasını istediler. Tuğcu, bunun üzerine üyeleri olağanüstü toplantıya çağırdı. Yüksek Mahkeme'nin yedek üyelerinin de katıldığı toplantı sonunda ortak bir metin oluşturuldu ve metni Mahkeme Başkanı Tülay Tuğcu, sıra dışı bir uygulamayla Anayasa Mahkemesi'ndeki Yüce Divan duruşmalarının yapıldığı özel salonda okudu.

"HEDEF GÖSTERDİ"
Erdoğan için "Sayın" ifadesinin kullanılmadığı dikkat çeken açıklama, "Anayasa Mahkemesi'nin seçim sürecinde verdiği kararla ilgili olarak, Başbakan'ın giderek artan dozda, eleştiri ve saygı sınırlarını aşıp Mahkememize hakaret oluşturan beyanlarda bulunması karşısında aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu görülmüştür" diye başladı. Açıklamada şöyle denildi: "Bu karar (367 kararı) bilimsel düzeyde hukuksal olarak eleştirilebilirse de çağdaş demokrasilerde tüm kurumların yetki ve sorumlulukları belirlenmiş olup, bunların birbirleriyle rekabet içinde ve husumet güdüleriyle çalışmaları olanaksız bulunduğundan yapılan eleştirilerin Anayasal çerçeveyi aşması kabul edilemez. Bu bağlamda, Başbakan'ın hukukun üstünlüğü ve yargı kararlarının tartışmasız bağlayıcılığı ilkelerini dışlayan, üstlendiği görev ve devlet adamı sorumluluğu ve ciddiyetiyle bağdaşmayan, tehdit, hakaret ve husumet içeren, 'tarih bu kararı alanları yargılayacaktır; ben tarafsız yargı istiyorum; bu (367) bitmedi çok konuşulacak; bu yargı için talihsizliktir yüz karasıdır; zorlamayla, dayatmayla verilmiştir, akılla ilimle tecrübeyle izahı mümkün değildir' biçimindeki söylemleri mahkememizi doğrudan hedef göstermektedir."

301'DEN SUÇ DUYURUSU
Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme'nin Ankara Başsavcılığı'na bu günlerde göndermesi beklenen suç duyurusu dilekçesinde, TCK'nın 301'inci maddesinde tanımlanan "yargı organlarını aşağılama ve hakaret etme" ile 106'nncı maddesindeki "tehdit" suçuna dayanılacak. Bu arada Ankara Başsavcılığı Erdoğan'ın sözleri hakkında inceleme başlattı. Başsavcılık, Erdoğan hakkında fezleke düzenlerse Meclis'in, Erdoğan'ın toplum 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması için dokunulmazlığını kaldırması gerekecek.