kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnternetin kontrolüne "süper" bürokrat

24.05.2007
İnternet Suçlarıyla Mücadele Yasası, bu alandaki boşluğu doldururken, Telekominikasyon İletişim Başkanı'na "süper" yetkiler vermesi nedeniyle de eleştirildi. Çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik gibi konularda Telekominikasyon İletişim Başkanı'na erişimi engelleme yetkisi verilmesi eleştirilerin başında yer alıyor.

İnternet Suçlarıyla Mücadele Yasası, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasanın 6 ay sonra yürürlüğe girmesi hükme bağlanan 8'inci maddesi konunun uzmanları tarafından büyük tepki çekti. Anılan maddeyle eskiden yurt içinde yapılan yayınların erişimi engellenirken, buna yurt dışı yayınları da ekleniyor. Aynı maddede, çocuk istismarı ve müstehcenlik suçunun işlenmesi durumlarında "erişimin engellenmesi kararı re'sen Başkanlık tarafından verilir" denilmesi, daha önce mahkemeler aracılığıyla yapılan bu uygulamada Başkan'a yetki verilmesi "süper yetki" olarak nitelendirildi. Özellikle "müstehcenlik" gibi bir konunun bugün bile sınırlarının tartışıldığı belirtilerek, bu konuda İstanbul'da yaşanan bikini reklamlarıyla ilgili tartışmaya dikkat çekildi.

Uzmanlar, Telekominikasyon İletişim Başkanı'nın idari bir kişi olduğuna dikkat çekti. Bu tür uygulamaları idari bir kişiye bağlamanın, temel haklarla ilgili bir durum hakkında karar vermesini sağlamanın, hukuki olmadığını belirten uzmanlar, görüş ve düşünce açıklama hakkı, kendini ifade etme hakkının ancak kanunla ve mahkeme kararıyla engellenebileceğine de işaret etti. Uzmanların konuyla ilgili eleştirileri özetle şöyle:

"İnternet'in izlenmesi, sansüre uğratılması ve İnternet ortamında kullanılabilen hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasına yönelik mekanizmaların ortaya konulması sonucunu doğuracağı kaçınılmazdır. Oysa İnternet, gelişmiş toplumlarda, düşünce ve ifade özgürlüğünün en somut biçimde uygulama alanı bulunduğu bir ortamdır. Bu nedenle İnternet'in kişisel hak ve özgürlükler kapsamında ele alınması gerekir.
Hukuk tarafından getirilecek her düzenleme, ister istemez bir sınırlandırmayı beraberinde getirecektir. Anayasa ve uluslararası anlaşmalar ile güvence altına alınan kişisel hak ve özgürlükler boyutu da gözetilerek, sorunun gerektirdiği ölçüde, etkili ve sorunla orantılı bir düzenleme yapılması, akılcı ve bilimsel olan yol olacaktır."

(ANKA)