Kariyer kadının çekiciliğini öldürür mü?
Her ne kadar 'Çocuk da yaparım kariyer de' sloganı dilden dile dolaşsa da kadınlar, "İş hayatındaki başarı, özel hayatıma yalnızlık olarak yansıyor," diyor. Konuyu iki uzman psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı ve Doç. Dr. Ece Orhon tartıştı..
Doç. Dr. Armağan Samancı:
"Çalışan kadın yalnızlığa itiliyor çünkü iş hayatı kadını erkeksileştiriyor. İş kadını daha çekici ama daha yalnız oluyor."
İş hayatındaki başarı, kadını özel hayatında yalnızlığa mı itiyor?
Evet, kadınlar hem duygusal hem de iş kadını olamıyor. Çalışıyorsa çok yarışmacı bir sistemin içine girip daha erkeksileşiyor ve bu, onları kadınlık duygusundan uzaklaştırabiliyor. Bu da yalnız kalmasına neden oluyor.
Çalışan kadınların bir erkeğin elini tutma, çocuğa bakma kapasiteleri daha mı düşük?
Kapasiteleri az demiyelim ama bunlara ayıracakları zamanları daha az. Özellikle metropollerdeki iş kadınları, çocuklarının da eşlerinin de duygusal bakımlarını çoğu zaman şartlar nedeniyle aksatıyor.
Kadının cinselliği iş stresinden erkeklerinki kadar etkilenir mi?
Etkilenir ama kadın eğer evde duygusal olarak daha iyiyse, o zaman erkeklere göre daha çabuk toparlanabilir. Ama genelde yorgunluk, iş hayatının çatışmalı yapısı, evdeki sorumluluklar yan yana gelince, cinsellikten kadın da uzaklaşmış oluyor.
Kariyer kadını çok mu değiştiriyor yoksa erkek mi kariyere katlanamıyor?
Bir grup kadın, kariyer için evinin kadını olmaktan uzaklaşıp evde de iş kadını modelini benimsiyor. Erkekler güçlü ve gücünü hissettiren kadınla baş edemez. Akıllı kadınlar iş yaşamında güçlü olsalar da, onu evde hissettirmemeye çalışır. Evde güçlü olduğunu hissettirirse, erkeğin tolare etmesi çok kolay değil.
Kariyer kadının seksapelini öldürür mü?
Kadının cinselliğini etkiler çünkü çekiciliğini artırıyor. İş hayatındaki kadın daha canlı, daha hareketli ve sosyal bir yapıya bürünüyor. Üstüne üstlük kadın iş dünyasında çok sayıda erkekle iç içe olmaya başlıyor.
Doç. Dr. Ece Orhon:
"Kadın, iyi bir orkestra şefi gibi her şeyi birden organize edebilir. Çok rahat çocuk da yapar, kariyer de. Çalışan kadın daha çekicidir."
İş hayatındaki başarı, kadını özel hayatında yalnızlığa mı itiyor?
İş hayatındaki başarı kadını yalnızlığa itmez. İş hayatı kadını akademik anlamda mutlu ve doyumlu kılacağı için, özel hayatındaki ilişkilerinde de daha sağlıklı, doyumlu ve güçlü olur. Bu nedenle kadınların çalışmasından yanayım.
Çalışan kadınların bir erkeğin elini tutma, çocuğa bakma kapasiteleri daha mı düşük?
Hayır, çalışan kadın anne kimliğini de eş kimliğini de daha iyi taşır. Meslek sahibi olup da çalışmayan kadınların depresyonlarına çok rastlıyoruz. Çalışan kadın orkestra şefi gibi, çocuğunu da eşini de gayet iyi yönetebilir.
Kadının cinselliği iş stresinden erkeklerinki kadar etkilenir mi?
Etkilenir, özellikle de stres belli dozu aşarsa depresif bir hale dönüşebilir. Kadının bu durumda enerjisi düşer, kendini yorgun ve tahammülsüz hisseder. Biz buna 'maskeli depresyon' diyoruz. Kadın bu yöne girerse, o zaman cinsel fonksiyonlarında da bozulma olabilir.
Kariyer kadını çok mu değiştiriyor yoksa erkek mi kariyere katlanamıyor?
Kadın, evini ve ailesini yürütme gücünü kendinde buluyorsa, bunu sağlıklı götürebilir. Ama orada erkeğin duruşu önemli. Erkeğin çalışan kadın kimliğini kabul etmesi gerekli. Erkek çalışan kadına direnip onu aşağı çekerse olmaz.
Kariyer kadının seksapelini öldürür mü?
İş hayatında kadınlar, kendileri gibi oldukları zaman seksapelleri kesinlilkle zarar görmez. Aşırı seksapel önermiyorum ama bakımlarından ve makyajlarından taviz vermedikleri sürece, kendi cinsel kimliklerini koruyabilirler.
Yayın tarihi: 27 Mayıs 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/27/pz/haber,D8DE9172E42C4849A4ECA20A2FEF328F.html
Tüm hakları saklıdır.