Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu, ayak hastalıkları arasında ilk sırada yer alan nasıra karşı makasla kesme gibi bilinçsizce yapılan uygulamaların, sorunu daha da kronik hale getirebileceğini bildirdi..
Prof. Dr. Memişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nasırı yakmak ve makasla kesmek gibi yöntemlerin kesinlikle uygulanmaması gerektiğini bildirdi. Nasırın vücudun korunma mekanizması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Memişoğlu, ''Ayakta sürtünme veya basıncın olduğu mesajını verir. Böyle bir savunma mekanizması olmasa vücudumuz delik deşik olurdu'' dedi. Prof. Dr. Memişoğlu, kalem bile elde fazla tutulduğu zaman parmak içinin sertleştiğini, deri renginin koyulaştığını, ayak için de aynı durumun söz konusu olduğunu, özellikle sert derili, sivri burunlu, dar ve yüksek ökçeli ayakkabıların nasıra yol açtığını ifade etti.
Nasırda en uygun tedavinin, uygun ayakkabı giymek olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Memişoğlu, oluştuğunda ise önce derinin ilaçla yumuşatılıp daha sonra ''ponza taşı'' diye tabir edilen ayak taşıyla törpülenmesinin uygun olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Memişoğlu, bu tedavinin ardından yine ayağa sıkıntı veren ayakkabılar giyilmeye devam ederse nasırın tekrar oluşacağının unutulmaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Memişoğlu, ayrıca ayaklarında yapısal bozukluklar olanların nasır oluşumuna yol açacak etkenlere karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
AYAK SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER
Prof. Dr. Memişoğlu, hava sıcaklıklarının da hissedilmeye başladığı şu günlerde, ayak sağlığı için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
''Yazın sıcak günlerinde ayaklarınızı gün boyu ayakkabılara kapatmayın. Çünkü sıcak ve ter nedeniyle ayakkabının içi bakteriler için ideal ortam oluşturur. Her fırsatta ayaklarınızı havalandırın ve deri bantlı sandaletleri tercih edin, sentetik olmayan, ama teri emen doğal malzemelerden yapılmış çoraplar giyin.
Yüksek ince topuklu ayakkabılardan kaçının. Bu tür ayakkabılar uzun süre giyildiğinde dengede durmak için bedeni öne eğilmeye zorlar. Topuklu ayakkabılar ise mümkün olduğunca geniş tabanlı olmalı, topuk yüksekliği de en fazla 5 santimetreyi geçmemeli. Ayakkabılarınız sivri burunlu olursa parmaklarınız uca doğru toplanarak üst üste binecektir. Bu da zamanla parmakların doğal duruşunu etkiler. Yaz süresince yüzme havuzları mantar enfeksiyonu açısından ayaklar için sakıncalı olabilir. Yüzme havuzlarını seçerken dikkatli olun. Ayaklarınızı pudralamak için talk pudrası yerine özel pudraları ve terlemeyi önleyici spreylerini tercih edin.
Ayakta oluşan deri ülserlerinin oluşumunda en çok rastlanan sebeplerden biri yeni ayakkabı giyiminden kaynaklanıyor. Yeni ayakkabınızı yaklarınızın en şiş halindeyken öğleyin satın alın.''
Yayın tarihi: 27 Mayıs 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/27/gny/haber,31268F2987804F02AA682B3211A7FA2F.html
Tüm hakları saklıdır.