Balayına özel cinsel check-up
SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
21.05.2007
Evlilik heyecanıyla gelinliğini, düğün mekanını özenerek seçen genç kızlar jinekolojik muayeneyi ihmal ediyor. Oysa genetik ya da cinsel hastalıklara karşı balayı öncesi, hem kadının hem erkeğin check-up'tan geçmesi gerekiyor..
Düğün öncesi mutlaka jinekolojik muayene yapılmasını öneren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, sorularımızı yanıtladı:
* Türkiye'deki genç kızlar jinekolojik muayene (check-up) konusunda ne kadar duyarlı?
Ülkemizde jinekolojik muayenenin evlendikten sonra yapılması gerektiğine dair yanlış bir kanı var. Bu nedenle evlenmemiş kadınlar özellikle cinsel olarak aktif de değillerse jinekoloğa gitmeyi akılarından bile geçirmiyor. Ülke genelinde; evli olup ciddi bir şikayeti olmadığında jinekolojik kontrollerini yaptıran kadınlar çok az. Hatta ömründe bir kez jinekolojik muayene yaptırmamış kadın sayısı da bir hayli fazla...
ERKEKLER DE YAPTIRMALI
* Balayı sırasında hangi jinekolojik sorunlar yaşanabilir?
Özellikle evlilik öncesi cinsel deneyimi olmayan kadınların bazılarında, kızlık zarlarının anatomik özellikleri nedeniyle ilk cinsel birleşmede fazlaca kanama veya zorluk olabilir. Ayrıca balayı döneminde gerçekleştirilen sık ilişkilerden dolayı enfeksiyonlara duyarlı hale gelinebilir. Bu dönemde gelişen diğer şikayetler ise sistit (sık ve ağrılı idrar yapma) ve mantardır.
* Balayı öncesi jinekolojik muayene neleri kapsamalı?
Evlenmeden önce cinsel ilişkide bulunmamış bir kadın için yapılacak jinekolojik muayene daha ziyade kızlık zarının özellikleri ve dış genital organların anatomisi ile ilgili olur. Anatomik problemlerin varlığı halinde gereken cerrahi düzeltmeler yapılabilir. Ayrıca doğum kontrol yöntemleri hakkında da çift bilgilendirilmeli ve kendileri için en uygun olabilecek yöntemler gözden geçirilmeli.
* Evlilik öncesi yapılacak tarama hangi hastalıkları önleyebilir?
Evlilik öncesi yapılacak jinekolojik muayene ile yumurtalıklarda olabilecek kistler veya varsa rahimle ilgili anormallikler ve miyom benzeri oluşumlar saptanabilir. Yapılacak testler arasında kan sayımı, kan uyumu, talasemi taşıyıcısı olup olmadığı, kızamıkçık, toksoplazma, hepatit ve AIDS (HIV) testleri sayılabilir. Ayrıca evlilik öncesi sadece kadın değil erkek de muayene olmalı. Ailelerde genetik geçişli olabilecek hastalıklar varsa saptanmalı ve alınabilecek önlemler tartışılmalı.
Yayın tarihi: 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/23/gny/haber,434639ACA90944F4B672F52F5AAA1CCD.html
Tüm hakları saklıdır.