UZUN ZAMAN SONRA ANNESİYLE BİRLİKTE İsveç’teki Nobel törenine katılmayan anne Şekure Basman ile Orhan Pamuk’un yakınlığı,"Aradaki buzlar erimiş" dedirtti.
İLİŞKİLİ HABERLER
Pamuk 'evinde' fahri doktora onuru yaşadı
Pamuk 'evinde' fahri doktora onuru yaşadı
Yazar Orhan Pamuk'a Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Pamuk 40 yıl önce öğrenci olarak geldiği okulda verilen ödül için hislerini 'Evimde onurlandırıldım' sözleriyle dile getirdi..
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a Boğaziçi Üniversitesi'nce (BÜ) fahri doktora unvanı verilerek, cüppesi giydirildi. 40 yıl önce öğrenci olarak üniversiteye geldiğini hatırlatan Pamuk, çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Evimde onurlandırılmak kadar güzel birşey olamaz" diye konuştu. Üniversitenin Albert Long holünde düzenlenen tören, Orhan Pamuk'un salona alkışlar arasında girmesiyle başladı. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ayşe Soysal, üniversite senatosunun, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün önerisi ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'nın talebiyle, Nobel ödüllü Orhan Pamuk'a "Türk ve Dünya edebiyatlarına yapmış olduğu katkılar, Türk dilinin ve Türk edebiyatının dünyaca tanınmasına neden olan seçkin edebi eserleri nedeniyle'' fahri doktora unvanı verilmesine oy birliğiyle karar verdiğini anlattı. Rektör Prof. Dr. Ayşe Soysal, daha sonra Orhan Pamuk'u sahneye davet ederek, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Oğuz ile birlikte fahri doktora diplomasını sundu. Prof. Dr. Oğuz da Pamuk'a cüppesini giydirdi.
'BURADA SINAVA GİRMİŞTİM'
Nobel ödüllü yazar, cüppesini giymesinin ardından bu ödülü öneren ve düşünen herkese teşekkür ederek şunları söyledi: "Burası benim evimdir. Bana doktora vermek için buradan daha seçkin bir yer olamaz. Ülkem ve parçası olduğum Türk edebiyatı için de çok önemli bir gün.'' Pamuk şöyle devam etti: "Bütün gece 'yarın imtihanda ne soracaklar' diye uyuyamadım. Bu salona 40 yıl 7 ay önce hazırlık 1'inci sınıf öğrencisi olarak geldim. Burada İngilizce sınavına girdik. O günden bu yana burası hayatımın ayrılmaz bir parçası oldu. Ağabeyim de burada hoca'' dedi. Konuşmasında burada geçirdiği anılarını da anlatan Pamuk, özellikle kütüphanenin hayatında büyük rolü olduğunu vurguladı. Pamuk, düşüncenin ancak yaratıcılıkla mümkün olacağını da sözlerine ekledi. Törene, Orhan Pamuk'un annesi Şekure Basman, kardeşi Şevket Pamuk, İsveç İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Daha önceden akredite olan davetliler üst aramasından geçirilerek salona alındı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nce düzenlenen ve 2 gün sürecek Orhan Pamuk Sempozyumu da aynı salonda gerçekleştiriliyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Pamuk 'evinde' fahri doktora onuru yaşadı
Yayın tarihi: 15 Mayıs 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/15//haber,E51D7C552ED64BF0B0C7B75C8DD3F893.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.