Adapazarı TSO Başkanı Erol Öztürk:
Kim ne dedi
Bayrak-eşarp kavgası istemiyoruz
KOBİ'lerin sermayeleri azaldı, erozyona uğradı. Anadolu Yaklaşımı'ndan da pek bir şey çıkmadı. Yeni hükümet bence üretime daha çok ağırlık vermeli, ithalatın önünü kesmeli. Hammaddeleri, ara malları bizim ülkede üretmeliyiz. Hemen kaçacak finans kuruluşlarına yatırım yerine istihdam sağlayacak, üretim yapacak yatırımlar olmalı. Her gün iş aramak için bir sürü insan kapımıza geliyor. Piyasalar durdu. İstikrar bekliyoruz. Kavga, gürültü, kargaşa, bayrak-eşarp kavgası istemiyoruz. Bir sürü verginin acilen düzenlenmesi lazım.
İş alemi, güçlü koalisyona razı
Hükümet seçim ekonomisi uygulamaz, mali politikadan taviz vermezse ekonomi yara almadan seçimi atlatır. Ancak iç piyasa yılbaşından itibaren gittikçe daralan nakit sıkıntısı çekiyor. İşletmeler, seçim döneminde önünü göremediği için çeklerini eylül ve sonrasına vermeye başladı. Seçim dönemi boyunca ödeme taahhüdünde bulunmak istemiyor. En önemli konu işsizliğin çözülmesi. Makro ekonomik hedeflere ulaşıldı ancak sosyal ayağı henüz tamir edilmedi. Her yıl kimine göre 750 bin kimine göre 1 milyon genç iş arayanlar kervanına katılıyor. Yeni yatırım alanları teşvik edilmeli. Tek parti iktidarı olursa daha güzel olur. Ama güçlü iki partinin koalisyonuna da iş alemi razı.
Teşvik uygulaması 15 ile çekilmeli
Hükümet son 2 yılda piyasanın rahatlayacağını, sıkıntıların biteceğini söylemişti ama görünen o ki sıkıntılar devam ediyor. Ekonominin daha rasyonel hale gelmesini ve rahatlamasını bekliyoruz. Durgunluk, kurun yerinde sayması sıkıntı yaratıyor. Bütün sektörlerde parasal sıkıntı var. Herkes kredi alarak götürmeye çalışıyor. Yeni hükümetin alacağı kararlarla ekonomideki sıkıntının bir an önce atılması lazım. Teşvikli illerin 49'a çıkmasıyla Tokat dahil bazı iller istenilen yatırımı alamadı. Teşvikte kalıcı ve akılcı karar alınmalı. Teşvik 15 ile çekilmeli, ihtiyacı olan illere verilmeli. Teşvikle beraber yatırımcıya kredi desteği sağlanmalı.
Hükümet mikro ekonomiye baksın
Trabzon ekonomisinde ciddi daralma sözkonusu. Neticede imalat sektörüne yönelik bir sanayisi olan il değiliz. Tamamen ticaret aktivitesi ile hareket eden, üniversiteden dolayı biraz eğitim, tarımsal girdisi olan şehir. 2001 krizi etkisini hissetmemiştik ancak son 2 yıldır ekonomide orta ölçekli işletmelerde sıkıntı doğdu. Gelecek hükümetin mikro açıdan ekonomiyle ilgilenmesini bekliyoruz. Makro dengeleri sağlamakla birlikte KOBİ ekonomisi yapısında da düzenleyici faktörleri ön plana çekmeli. Teşvik sistemi de bölgesel ve sektörel olmalı. Türkiye bir yol ayrımından geçiyor. Gelecekten ümitliyim
Yayın tarihi: 10 Mayıs 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/10//haber,3A2FD1C713D844A68E79895B9E5A935C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.