Meclis 22 Temmuz için seçim teklifini kabul etti
Milletvekili seçimlerinin 22 Temmuz'da yapılmasına ilişkin teklif TBMM Genel Kurulu'nda iktidar ve muhalefetin oyları ile kabul edildi.
AKP'nin grup önerisiyle Meclis Genel Kurulu'na gelen milletvekili seçim tarihi, oylamaya katılan 458 milletvekilinin oyu ile kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında saat 11.00'de toplanarak AKP'nin, genel seçimin 22 Temmuz'da yapılmasına ilişkin önergesini görüştü.
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, bu tarihe itiraz ederek, "Erken seçim istiyoruz ancak uygun bir tarihte yapılması arzumuz" dedi. 22 Temmuz tarihi üzerinden demagojik tartışmaya girmek istemediğini belirten Koç, "Mümkün olan en erken temelde seçimler yapılmalı. Kaostan çıkmak için başka kaosu davet etmeyin, uzlaşı arayın Türkiye'yi yıpratmayın" diye konuştu.
TÜRKİYE'Yİ GERMEYİN
Hükümete Türkiye'yi daha fazla germeme çağrısında bulunan Koç, "Sağduyulu düşünün. Dayatma ile devlet yönetmeyin, uzlaşı arayın. En geniş zeminde uzlaşı arayın. Türkiye'deki kurumlar önemlidir. Kurumları yıpratarak bir yere varamazsınız. Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı makamı, TSK'yı, yargı makamlarını yıpratarak bir yere varamazsınız. Yönetimin en önemli kısmı uyum kısmıdır. Bunu zedelemek ancak size zarar getirir. Sizinle beraber demokrasiye, bize, Türkiye'ye zarar getirir" diye konuştu.
"MİLLET SİZİ ÖPECEK"
Koç, hükümetin politikalarını eleştirerek, "Millete Apo'ya affı nasıl anlatacaksınız? Millet bekliyor sizi. Esnaf bekliyor sizi, öpecek sizi. Millet sizi bekliyor elinde Türk bayrakları ile bekliyor. Türkiye haritası sizin döneminizde Osmanlı'nın son döneminde tartışılan harita haline getirildi. Polemik isterseniz anladığınız dilden konuşuruz" dedi.
ANAVATAN'DAN 22 TEMMUZ'A DESTEK
Anavatan Partisi Bitlis Milletvekili Edip Safter Gaydalı, 22 Temmuz'a itiraz etmediklerini belirterek, "22 Temmuz hayırlı olsun. 22 Temmuz'da sandığa gidilecek, halk kararını verecektir" diye konuştu.
CHP'NİN GÖZÜ, KULAKLARI VE KALBİ HİÇ AÇILMADI
AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, "CHP bugüne kadar millete ne gözünü, ne kulaklarını, ne kalbini ne de duygularını açtı. CHP hep öcü siyaseti yaptı. Her seçimde, milletten tokat yedi. Cumhurbaşkanını bu Meclis'in seçemeyeceği anlaşıldı. Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra, bu Meclis seçimden sonra da seçemeyecek. Artık, Cumhurbaşkanını halk seçecek. Baykal diyor ki, 'Cumhurbaşkanını halk seçerse padişahlık olur. CHP'den seçilince olmayacak mı? Anayasa'da Cumhurbaşkanının nitelikleri var. Ama burada bilmediğim bir şey var. Acaba, CHP'nin bilmediğimiz kriterleri mi var?" dedi.
CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk oturumunun iptaline ilişkin kararının tartışılmasına tepki göstererek, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın yönlendirilmesi doğru değil" diye konuştu.
ÇİÇEK'TEN ANAYASA VURGUSU
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 22'nci dönemin son toplantılarının yapıldığını belirtti. Çiçek, milletvekillerinin değerlendirmelerinin, ortamın hassasiyetine uygun olmasının önemine işaret etti. Çiçek, "Sağduyulu konuşmamız gerekir. Sağduyu ve aklı öne çıkararak demokratik kazanımları öne çıkarmak gerekir. Dışarıda yanlış anlamalara imkan verecek durumları konuşmamamızın dışına çıkartmamız gerekir. Seçimlere giderken hiç tartışmayacağımız hususlar var" dedi. Anayasa'nın başlangıç bölümündeki maddelerine vurgu yapan Çiçek, "Partilerimiz farklı olsa da siyasi konumlarımız farklı olsa da saydığım hususlar 73 milyon insanın ortak paydasıdır. Farklı partilerden olabiliriz ama değerlerimiz ortaktır" diye konuştu.
TARİHİ BİZ BELİRLEMEDİK YSK BELİRLEDİ
Çiçek, "Seçimlerin öne alınmasının sebebi yaşadığımız süreçte sorunların çözümü Meclis çatısı altında çözülmüyor. YSK, 22 Temmuz'dan önce bir seçim tarihinin hukuken mümkün olmayacağını bildirmiştir. Biz bu tarihi belirlemedik. YSK uzun bir toplantı yaptı ve 22 Temmuz kararını açıkladı. Bizim bu tarihi kabul etmemiz zaruriyeti doğmuştur. YSK bu tarihi daha öne çekme gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyledi. Derhal seçim denildiğine göre bu tartışmalara bir nokta koymak lazım. Bu tarih, teknik zaruretlerden doğmuştur.
Seçimler 4 Kasım'da yapılacaktı ama seçimlerin öne alınmasında bir zaruret var. 24 Haziran da tespit edilirken, emrivaki olarak getirilmedi. YSK'yla yaptığımız görüşmeler sonucu alındı. Karardan önce YSK ile görüşüldü" dedi.
OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Konuşmaların ardından, AKP'nin milletvekili seçimlerinin 22 Temmuz 2007'de yapılmasına ilişkin teklifi oylandı. Oylamaya katılan milletvekillerinin tamamının oyunu alan teklif, 458 milletvekilinin oyu ile kabul edildi.
KAMU GÖREVLİLERİNE MECLİS YOLU
TBMM Genel Kurulunda, kamu görevlilerine, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 gün içinde görevlerinden ayrılma ve milletvekili adayı olabilme imkanı getiren önergeye, 406 kabul oyu verildi.
Önergenin gizli oylamasına 425 milletvekili katılırken; 406 kabul, 9 ret, 5 çekimser oy verildi. 2 oy geçersiz sayıldı, 3 oy ise boş çıktı.
Yayın tarihi: 3 Mayıs 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/03//haber,49811EE50D54430AB2ACC5A36B154373.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.