kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'de internet 15 yaşında

13.04.2007
Türkiye'nin internet ile tanıştığı günün 15. yıldönümünde düzenlenen "İnternet Günleri" etkinliği çerçevesinde gazeteciler internet medyasını masaya yatırdı...
Açılış konuşmasını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yaptığı İnternet Günleri etkinliğine Sabah Gazetesi'nden Bülent Denli, Hürriyet Gazetesi'nden Fatih Çekirge, İMD Başkanı Hadi Özışık, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany ve internetin önde gelen temsilcileri de katıldı.




İnternet Günleri etkinliği çervevesinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Sabah Gazetesi başyazarı Mehmet Barlas'ın yaptığı "İnternet ve Medya" panelinde internet medyasının bugünü ve geleceği ele alındı.

Sabah Gazetesi İnternet Editörü Bülent Denli, doğru kullanılmaz ise internet tehlikeli bir silaha dönüşebileceğine dikkat çekerek, "İnternet medyasında iinsan hakları ve bireysel özgürlükleri bilen, bunları iyi süzecek kapasiteli insanların çalışması gerekiyor" dedi.

İnternette de ombutsmanlık müessesesinin hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan Denli, şöyle konuştu: "İnternet kullanıcısı eğitimli bir kitle. İnternete içerik sağlayan kişiler son derece kapasiteli olmalı. İnternet gazeteciliği yapacak isek mevcut gazetelerden daha kapasiteli organizasyonlar yapmak durumundayız. Kaliteli insanla, kaliteli internet diyorum."

Sabah Gazetesi İnternet Editörü Bülent Denli, internet medyasında çalışanlara gazetecilik kimliği vermenin gerekli olduğuna işaret etti.

Hukukçu Adem Sözüer de internet gazeteciliğiyle ilgili bir yasal düzenleme getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Hürriyet Gazetesi'nden Fatih Çekirge, gazetede yapılamayan pek çok şeyi internette yapmanın mümkün olduğuna ve interaktiviteye işaret ederek, "İnternet gazetenin ve televizyonun yapamadığını yapabiliyor. Gazete-interneti karşısında gazetenin hiçbir şansı yok. İstediğiniz an yenileyebiliyorsunuz" dedi.

Zaman Gazetesi'nden Ekrem Dumanlı internetin bilgi çöplüğüne dönüşmesinden endişe duyduğunu dile getirerek, "İnternetin sağlıklı bir yere gitmesi için çeşitli düzenlemeler gerekiyor. Markalaşma çok önemli. Yarın ne söylendiği kadar kimi söylediği ve markanın güvenilirliği büyük önem kazanacak" açıklamasını yaptı.

Gazeteci yazar Nazım Alpman da internetin gazeteciliğe etkisini vurgulayarak, "Gelecek internette. İnternet gazeteciliğin ufkunu genişletti. Gelişen teknolojiler gazetecilere çok iyi olanaklar sağlıyor" diye konuştu.

ÖDÜLLER DAĞITILDI

Öte yandan İnternet Günleri etkinliği çerçevesinde Sabah Gazetesi Başyazarı Mehmet Barlas'a, Sabah Gazetesi İnternet Editörü Bülent Denli'ye ve hukukçu Adem Sözüer'e de internete katkılarından dolayı ödül verildi.


"ÇAYA ÇORBAYA NANE, LİMON NEYSE BİZİM İÇİN DE İNTERNET O"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internetin suç aracı olarak kullanılmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek, ''Kimse bizi interneti zapturapta almaya soyunmuş biri gibi görmesin. Bu, bu yönüyle (internet üzerinden işlenen suçlar) bizim toplumumuzu, insanımızı, geleceğimizi tehdit eden bir alandır'' dedi.

Yıldırım, İnternet Medyası Derneği tarafından düzenlenen ''İnternet Günleri'' haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, internetin çağın icadı olarak nitelendirilebilecek önemde olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili detaylı dosya için tıklayınız

İnternet sayesinde artık küresel bir köy olan dünyada bilginin çok rahat dolaşabildiğine ve dışardan gelen bilgiler arasında kirlenen bilgilerin de yer aldığına dikkat çeken Yıldırım, ''Çaya çorbaya nane, limon neyse bizim için de internet o... Biz naneyi, limonu şifa için alırız. İnternette şifa da var, yan tesirler de var. İkisini birbirinden ayırmamız lazım'' diye konuştu.


Bakan Yıldırım, internetin suç aracı olarak kullanılmasına müsaade etmeyeceklerini kaydederek, ''Bu benim görevim değil. Bu toplumun her ferdinin görevidir. Kimse bizi interneti zapturapta almaya soyunmuş biri gibi görmesin. Bu, bu yönüyle bizim toplumumuzu, insanımızı, geleceğimizi tehdit eden bir alandır. Bunu da şimdiden görmemiz lazım. Her zaman geç kalmayalım, bu sefer erken davranalım dedik ve yola çıktık'' şeklinde konuştu.

İnternet üzerinde ağırlıklı olarak dış kaynaklı, suç teşkil eden eylemlerin söz konusu olduğunu ve çocuk istismarı, fuhuş, şans oyunları, kumar, intihara yönlendirme, devletin birliğin ve beraberliğine yönelik bölücü faaliyetler gibi suçların artık internet ortamına taşındığını belirten Yıldırım, internetin özgürlüğünü kısıtlamadan suç oluşturmadan bunların önlenmesi gerektiğini vurguladı.

İNTERNET SUÇLARINA İLİŞKİN DÜZENLEME...

Bu yönde bir adım attıklarını ve tehlike büyümeden, kapıyı çalmadan, toplumu zehirlemeden bir şeyler yapmaya karar verdiklerini dile getiren Yıldırım, konuya ilişkin bir düzenleme yaptıklarını ve bunun geçen hafta Adalet Komisyonu'nda kabul edildiğini aktardı.

Yıldırım, bu düzenlemenin Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlanmış ve internet ortamında işlenme kabiliyeti olan çocuk istismarı, pornografi, fuhuş, kumar, sağlığa aykırı ürünlerin pazarlanması ve Cumhuriyet'in Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk aleyhine işlenen 6 suçu kapsadığını, söz konusu suçların yüzde 96-99 arasının dış kaynaklı olduğunu, yüzde 1'in altındaki suçların Türkiye'de işlendiğini söyledi.

Suç oluştuktan sonra peşine düşüp mücadele etme şansı olmadığına işaret eden Yıldırım, mücadelenin toplumsal bir uzlaşma çerçevesinde alınacak tedbirlerle gerçekleştirilebileceğini vurguladı.

Binali Yıldırım, düzenlemede suçların madde numarası ve suç türüyle ilgili bütün detayları içerecek şekilde yer aldığına değinerek, bunu izleyecek ve uygulayacak bir kurul oluşturulduğunu, kurulun Bakanlık bünyesindeki internet kurulu ile müşterek çalışacağını, ayrıca internet, altyapı ve içerik sağlayıcılar ile arama motorları gibi herkese sorumluluklar verileceğini anlattı. Yıldırım, uygulamada tüm kimlik ve adres bilgilerinin yer alacağını, suç bilerek ve niyetli bir şekilde işleniyorsa kişinin sorumlu tutulacağını kaydetti.

''DIŞARDA ŞİRKETLEŞMİŞ 40 BİNİN ÜZERİNDE SİTE VAR''

Son zamanlarda bu konuyla ilgili öne sürülen bazı fikirlerin yasayı incelemeden, ''toptancı bir yaklaşımla'' dile getirildiğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

''Yasanın isabetli uygulanıp uygulanmaması toplum olarak duyarlılığımıza bağlı. Birlikte bu güzel nimetin zararlı etkileriyle mücadele edeceğiz. Bu, internete sansür değil, internet üzerinden işlenen suçlara karşı bir sansürdür. Bunu özgürlük ile güvenlik arasına sıkıştırmak yönünde ne düşüncemiz oldu, ne de buna alet olmayı düşündük. Gayet iyi niyetle hazırlanmış bir şeydir. Toplumun bu yönde beklentisi vardır. Bebeklere yönelik yapılanları hatırlayın, iğrenç bir hadisedir. Dışarda bu şekilde profesyonel, şirketleşmiş 40 binin üzerinde site var. Bunlar hiçbir engel tanımadan Türkiye'ye gelebiliyor. Biz öneri bekliyoruz. Her şeye karşı çıkmayı zaten siyasette yapanlar var. Bilim adamlarının ise öneri, alternatif getirmesi lazım. Hemen kırmızı kart göstermek siyasetin üslubudur.''

Binali Yıldırım, internet haberciliğine ilişkin talep edilen yasal düzenlemenin de yapılacağını bildirdi.

''ARTIK TOPU, TÜFEĞİ OLAN DEĞİL BİLGİYİ KULLANAN ÖN ALACAK''

Bilgi çağının en önemli özelliğinin artık silahı, topu, tüfeği olan ülkenin değil bilgiye hakim olan ve bilgiyi kullanan ülkelerin ön almaya başlaması olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'de internet konusunda 2001 yılından sonra ciddi ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Bakan Yıldırım, ''Demek ki biz 1993 ile 2002 arasında biraz gevşek davranmışız, gerekli çalışmaları yapamamışız. İnternet altyapısını güçlendireceğimiz yerde, oturmuşuz (Türk Telekom kaç para eder, kim alır) diyerek Türk Telekom üzerinde siyaset yapmışız ve bu arada bilişim teknolojileri altyapısını ihmal etmişiz. 167 yıllık şanlı tarihi olan bu kuruluşumuzun giderek klasik haberleşme hizmetleriyle sınırlı kalmasını seyretmişiz'' şeklinde konuştu.

Türk Telekom'un 2002'lerde internet iletişiminde altyapının öneminin farkına vardığını ifade eden Yıldırım, ''İnternette patika yollar dönemi Türkiye'de 10 sene sürmüş. 2003'ün başından itibaren internette otoyollar dönemini başlatmış oluyoruz'' dedi.

''TOPLUM HAZIR, HAZIR OLMAYAN BİZLERİZ''

Geniş bant internet erişimi, internet ve bilgisayar kullanımı konusunda gelinen noktayı anlatan Yıldırım, Türkiye ve Türk insanının bilgi toplumuna dönüşüm için hazır olduğunu vurgulayarak, ''Hazır olmayan kim? Hazır olmayan bizleriz. Biz hazırlıksız yakalandık. 10 seneyi boşa geçirdik. 1993-2002 arasını maalesef verimli kullanamadık. Şimdi de (zamanımız yok) diyoruz. Ancak son 4 yılda yaşanan gelişmelerle, bilgi iletişiminde ülkeyi Kuzey Afrika seviyelerinden Avrupa seviyelerine çıkardık'' görüşünü aktardı.

İnternet konusunda Türkiye'nin daha gidecek çok yolu bulunduğunu dile getiren Yıldırım, ''Artık bundan sonra biz istemesek de, bu konuda mazeret üretmeye çalışsak da toplum bizi zorluyor, gelişmeler bizi iteliyor, ülkemizin geleceği bizi zorluyor. Bundan sonra gece gündüz demeden bilgi toplumuna dönüşüm için gerekli çalışmaları tüm sektör oyuncularıyla birlikte gerçekleştirmemiz lazım'' dedi.

Bakan Yıldırım, 2013 hedefinde, halkın yüzde 50'sinin işlerini zamandan ve mekandan bağımsız halde 7 gün 24 saat yapabilir hale gelmesini amaçladıklarını kaydetti.

3. NESİL CEP TELEFONLARI...

2-3 yıl içinde nüfusun tamamı cep telefonu abonesi olursa şaşırmamak gerektiğine işaret eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:''Bilgi toplumuna geçişte en önemli hususlardan bir tanesi de 3. nesil cep lisansıdır. En geç Haziran başında 3. lisansın ihalesini gerçekleştiriyoruz.

Böylece sadece ses iletimi değil, daha birçok katma değerli hizmetleri, veri iletimi, video, görüntü iletimi gibi birçok şeyi yapabilir hale geleceğiz. Artık cep telefonu telefon hizmeti dışında bizim yol rehberimiz olacak, maçları seyretmek, istediğimiz filmleri izlemek için bizim televizyonumuz olacak. Cep telefonu bizim sekreterimiz, yardımcımız, yatırımcımız olacak. Böyle bir dünyaya gidiyoruz. İşin şakası yok. Her şey otomatiğe bağlanacak.''


DOANY:3. ve 4. GSM LİSANS SÜREÇLERİNDE SORUNLAR VAR

Bu arada etkinlik çerçevesinde düzenlenen "Teknoloji Bizi Nereye Götürecek" panelinde konuşan Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany, numara taşınabilirliğinin ve operatörlerin gelecekte ne olacağını bilmesinin önemine işaret ederek, ''Numara taşınabilirliğinin olmayacağını söylerseniz, bu iyi birşeydir. En azından ne olacağını bilirler. Ama olacağı söylenir, sonra da olmazsa, bu sorun yaratır'' dedi.

Doany, telekom sektörünün geçmişte bazı güçlüklerle karşı karşıya kaldığını belirterek, bu güçlükleri yenmede liderlik ve kararlılığın, öngörülü davranmanın ve AB mevzuatına uygun düzenlemelerin önemine değindi.

Doany, 3. ve 4. GSM lisans süreçlerinde yaşanan sorunlar sonucunda 3. bir GSM operatörü olarak, Türk Telekom'un yüzde 81 hissesine sahip olduğu Avea'nın kurulduğunu ve bu süreçte hukuki berraklığın eksik olmasının ve operatörlerin davranışlarının etkili olduğunu söyledi.

Telekom sektörünün büyük yatırım gerektiren bir sektör olduğuna ve bugüne kadar mobil sektörde en az 13-14 milyar dolar yatırım yapıldığına, 5 milyar dolar lisans yatırımıyla birlikte toplam yatırımın neredeyse 20 milyarı bulduğuna dikkati çeken Doany, geçmişteki hataları gelecekte tekrarlamanın büyük talihsizlik olacağını kaydetti.

Doany, örneğin Telsim'i satın alan kişilerin meşru bazı beklentilerine işaret etmek istediğini belirterek, ''Numara taşınabilirliği meselesi önemli.
Operatörlerin gelecekte ne olacağını bilmesi gerekir. Numara taşınabilirliğinin olmayacağını söylerseniz, bu iyi birşeydir. En azından ne olacağını bilirler. Ama olacağı söylenir, sonra da olmazsa, bu sorun yaratır'' diye konuştu.

3G lisansı konusunda da benzer bir durum olduğunu belirten Doany, bu konularda berraklık olmamasının herkes için sorun yaratacağını dile getirdi.

İNTERNETİN YAYGINLAŞTIRILMASI

Doany, internet konusunda ise Türk Telekom'la rekabet etmek isteyenlerin bunu rahatlıkla yapmasını sağlayacak düzenlemeler olduğunu ifade ederek, bunun için operatörlerin yatırım yapması gerektiğini kaydetti.

Doany, ''Ama sektörde asgari düzeyde yatırım yaparak rekabet etmek isteyenler var. Maalesef hayatta, bir tarafın yatırımı yapıp, diğer tarafların sonuçları toplaması uygun bir durum değildir'' dedi.Turkcell'in de benzer argümanları olduğunu aktaran Doany, yatırımın sonuçlarından yararlanmak isteyen operatörlerin, bunun bedelini ödemeye hazır olması gerektiğini söyledi.

İnternetin yaygınlaştırılması ve ülkedeki her yurttaşın kullanımına sunulması konusunda çalışmaları bulunduğunu belirten Doany, bu yıl sonunda 6,9 milyon ADSL portuna ulaşacaklarını, 4 milyon kırsal hattın ADSL'ye uygun hale getirilmesi çalışmalarına bu Haziran ayında başlanacağını anlattı.
Doany, düşük gelirli, erişim olanakları geniş olmayan kesimlere interneti ulaştırma konusunda çalışmaları bulunduğunu anlattı.

VODAFONE:DEVLETİN İNTERNETİN HER YÖNÜNE KARIŞMASINI İSTEMİYORUZ

Vodafone Genel Müdürü Atilla Vitai de Vodafone'un internet vizyonu hakkında bilgi verdiği konuşmasında, internet geliştirme konusuna çok büyük para yatırmayacaklarını belirterek, telekom sektöründeki insanların görevinin, bu hizmetlerin verilmesini kolaylaştırmak olduğunu dile getirdi.
Vitai, yeni teknolojiler konusunda ise ''Herhangi bir teknolojiyi öne çıkarmayacağız, piyasanın seçmesine izin vereceğiz, müşterilerin hangi
teknolojiyi istediklerine karar vermelerine olanak tanıyacağız ve bu da uygulamalarla ortaya çıkacak'' görüşünü aktardı.

İnternetin giderek daha kişiselleşeceğini ve insanların genel hizmetler yerine kendilerine özelleştirilmiş hizmetleri kullanmaya yöneleceklerini ifade eden Vitai, insanların interneti ne için kullanıyorlarsa aynı şekilde cep telefonlarını da o şekilde kullanmalarını sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Sektördeki gelişimin, küresel eğilimin bir parçası olduğuna işaret eden Vitai, ''Devletler bu alana çok hafif bir müdahalede bulunmalıdır. Biz
devletlerin internetin her yönüne karışmasını istemiyoruz. Hukuki düzenlemeyi devlete bırakabiliriz ama onun da asgari düzeyde olması gerekir'' diye konuştu.

CİLİV: TURKCELL, İLETİŞİM-TEKNOLOJİ ŞİRKETİ

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv ise, Turkcell'e geçmesinde, Türkiye'nin teknoloji dünyasında nasıl ileriye gideceği konusundaki
düşüncelerinin önemli rol oynadığını belirterek, internetin eşitleyici rolüne değindi.

İnternet üzerinden çok farklı koşullarda insanların aynı bilgilere erişim olanağına sahip olabildiğine dikkati çeken Ciliv, ''Turkcell olarak kendimizi bir GSM operatörü olarak değil, bir iletişim-teknoloji şirketi olarak tanımlıyoruz'' dedi.

Ciliv, gelirlerinin yüzde 15'ine denk gelen 700 milyon doları ses dışı servis ve data transferlerinden elde ettiklerini ve bu oranın daha artmasını
beklediklerini kaydederek, Ar-Ge'ye, teknokentlere, üniversitelerle işbirliğine büyük önem verdiklerini anlattı.

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan ise, mobil iletişim alanında son dönemde kaydedilen gelişmelere değindiği konuşmasında, sırf teknolojiye yatırımın yeterli olmadığını, tamamlayıcı unsurları da göz önünde bulundurmak gerektiğini kaydetti.Müşteriye daha iyi hizmeti, daha ucuza verebilmenin önemine işaret eden Türktan, erişim hızındaki artışın daha karmaşık uygulamalar sunmaya imkan tanıdığını kaydederek, servis kalitesi yanında fiyatın da büyük önem taşıdığını belirtti.

Gençlerde kabiliyet ve zaman olduğunu, ancak para olmadığını, yetişkinlerde ise tam tersi bir durum bulunduğunu belirten Türktan, bir jenerasyon boşluğu bulunduğunu, teknolojiye ayak uydurabilecek, her üç kaynağa da sahip jenerasyonların gelişmesi gerektiğini dile getirdi.