MIT, bunamayı alt eden özel bir terapi geliştirdi
Uzmanlar alzheimer gibi hastalıkların hafızayı silmediğini belirleyerek hafızanın yeniden 'ulaşılabilir' olmasını sağlayacak bir terapi geliştirdi..
"Alzheimer ve diğer bunama türleri hafızayı yok etmiyor. Sadece beynimizdeki hafızalarımıza ulaşmamızı engelliyor..." Tıp dünyasında geniş yankı uyandıran bu açıklamayı, dünyanın sayılı bilim kurumlarından Amerikan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Li-Huei Tsai yaptı. Tsai, laboratuvar ortamında genetik olarak modifiye edilip bunaması sağlanan fareler üzerinde yaptığı sayısız deneme sonrası, hastalığın hafızayı yok etmediğini ve alzheimer ile birlikte hafızanın tamamen yok olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu ortaya koydu.
İLAÇ VE BULMACA...
Özel bir terapi sayesinde hafızanın yeniden canlandırılmasının mümkün olduğunu da tespit eden Tsai şunları anlattı: "Aslında hastalanmış olsak da hafızalarımız hâlâ yerinde. Fakat, sinir sisteminde meydana gelen bozulma nedeniyle hafızalarımıza ulaşmamız engelleniyor. Yani hâlâ yerinde duran hafızalarımıza ulaşamıyoruz. Biz özel bir tedavi yöntemiyle bu hafızalara ulaşmayı başardık." Bunun için sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar kurulması gerektiğini belirten Tsai, sinir bağlantıları kuran bir ilaç ile egzersiz ve oyuncaklarla farelerin hafızalarını geri getirmeyi başardı. Tsai, insanlarda sudoku, yapboz gibi oyunlarla sinir hücreleri arasında yeni bağlar kurup hafızanın geri gelmesinin mümkün olduğunu kaydetti.
Yayın tarihi: 1 Mayıs 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/01//haber,E1C4FEE519F14BFD85DB5F22D7779993.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.