Hava mis gibi bahar kokuyor. Ama ne yazık ki bir yandan da cildimiz kuruyor, pul pul soyuluyor ya da alerjiler baş gösteriyor. İnanın her mevsimin ilacı; bitki, meyve ve sebzelerinde saklı... Elinizden geldiğince kırlara gidin, ot ve çiçeklerin kokusunu içinize çekin. Sadece mevsim sebzeleri, otları ve meyvelerini tüketin. Cildinize uygulayın.
Papatya dinlendirir
Kaynatılmış papatya çayı ile yüzünüzü yıkarsanız veya tonik olarak kullanırsanız cildiniz tazelenir. Papatyayla durulanan saçlar, parlaklık ve dolgunluk kazanır. Kokusu sinir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Papatya tonik ve maskeleri iltihabı önler, yaraları iyileştirir. Egzamaları tedavi eder. Papatya toniği için; 5-6 avuç dolusu ince kıyılmış taze kır papatyasını, 2 litre kaynar suda kaynatın. 15 dakika demlenmeye bırakın. Temiz bir tülbentle süzün. Bir bardak kadarını tonik olarak kullanmak için cam bir şişeye ayırın. Papatya maskesi için iki avuç kadar papatya ile birkaç tane kabuğu çıkarılmış bademi ayrı ayrı ezin. Emaye veya porselen bir kaba alın. Cildiniz kuruysa yumurtanın sarısını, yağlı ise beyazını karışıma ekleyin. Bir kaşık bal ve yarım limon suyu katın. Karışımı kısık ateş üzerinde hafifçe ısıtın. Maskeyi yüzünüze yedirerek sürün ve yarım saat bırakın. Ilık bir suya birkaç damla badem yağı ilave edin ve yüzünüzü yıkayın.
Saç derisine sürülür
Menekşe çayı terletici, ateş düşürücü, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak bilinir. Kokulu menekşeler, mikrop öldürücü özellikler taşır. Bu nedenle taze menekşe, yaraların üzerine ezilerek sürülür. Cilt düzensizliklerinde özellikle egzamada çok yararlıdır. Uçuklara da hafif haşlanmış menekşeyle kompres yapılır. Bir avuç menekşeyi kaynar suya atın. 5 dakika sıcak suda bırakın. Cam bir şişeye alıp birkaç gün tonik olarak kullanın, banyodan sonra saçlarınızı durulayın. Banyonuza ekleyecekseniz birkaç damla menekşe yağı ile karıştırın. Ayrıca saç dökülmelerine karşı saç derisine menekşe yağı sürebilirsiniz. Günde 1-2 fincan menekşe çayı içebilirsiniz.
Cildi besler
Çilek kan şekerini yükseltmez. Ayrıca C vitamini ile doludur. Çileği bol bol yemeli ve cildimize sürmeliyiz. Çileğin kokusunun canlandırıcı etkisi vardır. Çilek maskesi için bir avuç taze çileği ezip, bir çay kaşığı yulaf unuyla karıştırın. Bir yumurta sarısı ve iki çorba kaşığı prebiyotik yoğurt da katabilirsiniz. Bu maske; kuru ve yorgun ciltlerin yanı sıra gözaltındaki kırışıklık ve morluklara da iyi gelir. Yüzünüzde 20 dakika kadar bırakabilirsiniz.
Yayın tarihi: 26 Nisan 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/26/gny/haber,5CAF4A3D1C6D455098A94C0E72C8E5FD.html
Tüm hakları saklıdır.