kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Vitrinin arkasındakiler: Ustalar anlatıyor

"Yunus Tarakçı, Rusya'ya gidip sanat öğrenen ilk Hemşinlilerin, öğrendikleri pasta türlerini Ruslar'dan bile güzel yapmaya başladıklarını, zaten bu sayede hızla kendi işlerini kurup zengin olduklarını söylüyor. Birçok pasta türünü ve fırıncılık mamulünü Türkiye'ye tanıtan da onlar olmuşlardı, Tarakçı'ya göre. Örneğin, Napolyon'un Rusya seferinden kalma Napolyon pastası, Hemşinliler sayesinde bir dönem Türkiye'de en yaygın pasta türü haline gelmişti. Keza biskot, yabloşki (elmalı pay), biçeyni (kuru pasta), izdobni (mayalı mamuller), turubuçka (milföy hamuru), Hemşinlilerce Türkiye'ye tanıtılmıştı. Rokoko, Ankara'ya Tarakçılar'ın Funda Pastanesi'yle gelmişti. Nazım Reyhan da Büyük Pastane'nin sahibi 'madamdan' öğrendiği Noel pastalarının, pisoşni'nin (kuru pasta hamuru), kuliç'in (pandispanyasız kek) tanınmasını sağladığına değiniyor." (s:171-173)