|
|
En çok kız çocukları etkileniyor
Acıbadem Hastanesi Çocuk Endokrinoloji, Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, erken ergenlikle ilgili soruları yanıtladı:
- Erken ergenliğe çok sık rastlıyor musunuz? - Eskiden nadir rastlanan bir sorundu ama artık en sık rastlanan problemlerden.
- Erken ergenlik, çocukta ne gibi değişimlere yol açıyor? - Cinsel gelişim sırasında vücutta cinsiyet hormonlarının etkisiyle önemli değişiklikler meydana gelir. Hızlı boy ve kilo artışı ile cinsiyet özelliklerinin belirginleşmesi (meme gelişimi, akne, ses kalınlaşması vb.) çocuğun akranlarından hızla ayrılmasına neden olur. Yaşıtları tarafından itilen bu çocuklar, ruhsal gelişimleri henüz buna uygun olmadığından daha büyük çocuk gruplarına da kabul edilmezler ve içe kapanırlar. Ayrıca beden görünümü nedeniyle çevre tarafından daha büyük olarak algılandıklarından, herkes onlardan yaşlarından daha olgun davranış bekler. Diğer önemli sorun, ilerde ortaya çıkan boy kısalığıdır. Hormonların etkisiyle yaşıtlarından hızlı boy atan çocuğun kemiklerindeki büyüme kıkırdakları da erken kapanacağından, büyümesi yaşıtlarından önce sonlanır ve yetişkin boyu kısa kalır. Böylece ilkokulda sınıfın en uzunu olan çocuk, liseye geldiğinde sınıfın en kısası haline gelebilir. Ayrıca kız çocuklarında erken âdet görme önemli bir sorundur.
-
Erken cinsel gelişim gösteren bir çocuk tedavi edilmeli midir? - Evet. Erken cinsel gelişim, beyindeki merkezlerin erken uyarılmasına bağlıysa tedavide bu gelişimi önleyen hormon tedavisi yapılabilir. Bunlar ayda bir kez ya da üç aylık enjeksiyonlar halinde uygulanır ama etkileri, kullanıldıkları süre içinde geçerlidir. Çocuk, ergenlik için uygun yaşa geldiğinde enjeksiyonların kesilmesiyle cinsel gelişimi kaldığı yerden devam edecektir. Genellikle ebeveynlerin bu aşamada, çocuklarına hormon verilmesinin zararlı olabileceği şeklindeki endişeleri tümüyle gereksizdir.
|