Hastanede kişisel dosyamı kaybettiler
Şeker ve sarkoidoz (bağ dokusu hastalığı) hastasıyım. Başka sağlık sorunlarım da var. Son 5-6 yıldır çok sık hastaneye başvuruyorum. Kalın bir dosyam vardı. Ne yazık ki kayboldu. Bütün tahlil sonuçlarım, aldığım tedaviler, takip notlarım yok oldu. Bereket filmlerim bendeydi. Dosyamı da bana verselerdi, gözüm gibi bakardım.
Tıbbi kayıtların eksiksiz ve düzgün tutulması, saklanması ve ilgisiz kişilerin eline geçmesinin engellenmesi, hem hastanın sağlığı, hem de hukuki bakımdan gereklidir. Hastane yönetimi bu konuda gereken tedbirleri almalı. Aslında hasta olsun olmasın, her kişinin sağlıkla ilgili kayıtlarının düzgün olarak tutulması ve saklanması gerekir. Aile hekimliğinin olduğu bölgelerde aile hekimleri bu kayıtları tutarken; diğer bölgelerde ise sağlık ocaklarında ev halkı tespit fişleri ve kişisel sağlık fişleri bu amaçla oluşturulmuştur.
KOPYASI
OLSUN Herkes için tıbbi kayıtların doğum öncesinden başlanıp, ölünceye kadar düzenli tutulması, doğumu, bebekliği, gelişmesi ve büyümesi, çocukluk çağı hastalıkları ve aşıları, geçirdiği hastalıklar, ameliyat ve diğer tıbbi müdahaleler, kullandığı ilaçlar, soy geçmişi, taşıdığı riskler ile sağlık ve hastalıkla ilgili her türlü durumunun eksiksiz olarak kaydedilmesi çok önemlidir. Kişi bunu kendisi yapamaz. Neleri nasıl kaydedeceğini bilemez. Onun sağlığından sorumlu olan hekim/hekimler bu kayıtları tutmalı. Tıbbi kayıtlar, ilgili sağlık kurumunda saklanmalı. Ama dilerse, kişiler, kendileriyle ilgili tıbbi kayıtların birer kopyasını saklayabilirler. Aslında bu çok da iyi olur. Başka bir sağlık kurumuna başvurmanız halinde dosyanızı yeni hekiminize gösterebilirsiniz. Hastanedeki dosyanın kaybolması olasılığına karşı, sağlıkla ilgili kişisel bilgilerinizi yedeklemiş olursunuz.
KURUMLAR SORUMLU Hastane yönetimleri; hasta dosyalarının üçüncü tarafların ellerine geçmemesi için iyi bir arşiv sistemi oluşturmalı. Dosyanın gereken birimlere hızlı nakli ve işi bittikten sonra hemen geri alınması, sadece arşiv görevlilerince yapılmalı. Aslında her birey için, vatandaşlık numarası ve şifreyle girilen bir elektronik sağlık dosyası tutulmalı ve başvurduğu hekim ve sağlık kurumu, bu dosyaya girip, kişinin geçmişteki tıbbi durumunu görebilmeli. Elektronik kayıt sistemi; kağıt israfını önler, mekandan tasarruf sağlar ve dosyanın kaybolma riskini ortadan kaldırır. Kayıtların hekimler ve kurumlar arasında kolayca nakline fırsat verir. Ancak, üçüncül taraflarca kişisel dosyalara ulaşılması kolaylaşır. Bu nedenle, çok sıkı güvenlik önlemleri alınmalı.
Prof. Dr. Tevfik Özlü
|