SMS: AY yaz boşluk bırak mesajını yaz 4122'ye gönder
Dış dalgalanmayla kurun yükselmesine geçit yok mu?
Ay ortasında yapılan son Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplantı özeti önceki gün yayımlandı. Bir cümle vardı ki, Kurul'un daha önceki açıklamalarından ve ifadelerinden belirgin biçimde ayrılıyor. O da küresel risklerin ele alındığı paragraftaki "Kurul,olasıdagalanmalarınortavadelienflasyongörünümündebozulmayayolaçmasınaizinvermeyecektir." Merkez Bankası'nın son dönemlerdeki açıklamalarında ilk kez bu sertlikte ve netlikte ifadeler yer alıyor. Hangi konuda? Döviz kuru. Çünkü küresel dalgalanma yoluyla enflasyona etkisi ancak döviz kuru yoluyla olabilir. Bu durumda Kurul ne yapacak da, izin vermeyecek?
Enönemlifark Faiz artırım seçeneğini biliyoruz. Bunun ifadesi bir önceki Kurul toplantı özetinde şöyle yer almıştı: "Küresellikiditeakışındaortayaçıkabilecekanihareketlersonrasındapiyasalardagörülebilecekdalgalanmalarınenflasyongörünümündekalıcıolumsuzetkileroluşturmasıhalinde,Kurulgereklipolitikatepkisiniverecektir." Bir ay süreyle kullanılan iki cümle arasındaki en önemli fark "izinvermeyecek" ve "gereklipolitikatepkisiniverecek" ifadeleri arasında bulunuyor. Politika tepkisinin adı faiz artırmak oluyor. İzin vermemek ise daha kesin ve sonuç alıcı başka önlemleri de kapsayabilir. Sadece tepki olarak faiz artırmakla kalınmayabilir. O zaman ne olur, döviz de satılabilir.
Nedenşimdi? Kurul mart ayı açıklamasında faize doğrudan atıf yapmıyor. Bu durumda kur artışına izin vermemek için dövize doğrudan ve aktif bir şekilde müdahale etmesi de gerekebilir. Tıpkı 2006 mayıs-haziran dalgalanması sırasında yaptığı gibi. Bu açıklamayı bu zamanda yapmanın iki nedeni olabilir. Birincisi dış dalganın ortaya çıkması ve cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçim atmosferine girilmesi. Dolayısıyla Mekez Bankası içsiyasibelirsizliklerindışdalgaylabirleşmesiihtimalinekarşısöyleminikuvvetlendirmeyolunagitmiş, tavrını bir ölçüde değiştirmiş olabilir.
Budönemdahahassas Bu açıklamadan benim çıkarımım, Merkez Bankası'nın en azından belirli bir dönem için kurların dalgalanmasına daha hassas olacağı ve yukarı yönlü harekete aktif şekilde müdahale edebileceği şeklindedir. Geçen yıldan beri belli bir parasal sıkılaştırmanın yapıldığı, buna karşılık dışarıdan gelecek bir dış dalganın her şeyi berbat edebileceği ihtimali, Merkez Bankası'nı bu dönemde kurun yükselmesine karşı daha hassas olmaya itebilir.
Sonuç "Kediileoynayan,tırmalanmayıgözealır" Amerikan Atasözü