|
|
|
|
|
"İran Konsolosluğuna İngiliz ateşi "iddiası
İran'ın Basra Konsolosu, İngiliz askerlerinin konsolosluğu kuşatıp havaya ateş açtığını iddia etti.
Basra Konsolosu Muhammed Rıza Nasır Bağban, "İngiliz askerleri yerel saatle sabah 10 civarında gelip konsolosluğun etrafını sardı. 20 dakika sonra değişik yönlere ateş etmeye başladılar. İngiliz askerlerinin ele geçirilmesi nedeniyle bizi rahatsız etmeye çalışıyorlar, ama bu davranış sorunu daha da ağırlaştırır" dedi.
İngiliz ordusu ise konsolosluğa karşı saldırgan harekette bulundukları iddialarını reddetti ve duyulan silah seslerinin konsoloslukla aynı caddede baskına uğrayan bir İngiliz askeri konvoyundan geldiğini ileri sürdü.
Basra Körfezi'nde 15 İngiliz deniz piyadesini kendi karasularında gözaltına aldığında ısrar eden İran yönetimi, İngiltere hükümetini ''yalan söylemek ve gerçeği kabul etmemekle'' suçladı.
LARCANİ İNGİLTERE'NİN TUTUMU YAPICI DEĞİL
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani, devlet televizyonuna, İran ile İngiltere arasında esir askerler nedeniyle yaşanan krizi değerlendirdi.
Soruna ilişkin en mantıklı yöntemin eldeki teknik ve hukuki belgelerin sunulması olduğunu ifade eden Laricani, İngiltere hükümetinin elindeki belge ve delilleri kendilerine ulaştırmak yerine, ''kışkırtıcı davranışlarla gerçekleri örtbas etmeyi'' tercih ettiğini savundu.
İngiltere hükümetinin başvurduğu yöntemle İran'ı baskı altına almak istediğini söyleyen Laricani, şöyle konuştu:
''Uluslararası hukuka göre, her ülkenin sınırlarına izinsiz girenleri inceleme hakkı var. İngiliz askerlerinin gemi kontrolü yaptıkları yer İran karasularıydı. Bu yüzden gözaltına alındılar. İngiltere hükümeti, teknik ve hukiki açıdan inceleme yerine konuyu medyaya taşıdı, siyasi ve zorba davranışlarda bulundu. Bunun bize hiçbir etkisi olmayacak. Onlar bu konunun teknik açıdan çözülmesini istemiyorlar. Şu anda Taş Devri'nde değiliz. Teknolojik yöntemlerle gemilerin nerede olduğu tespit edilebilir. Olayın İran karasuları olduğu açık. Yalan söylüyor ve gerçeği kabul etmiyorlar.''
'BAZI DOST ÜLKE YETKİLİLERİ'
Laricani, ''bazı dost ülke yetkililerinin'' sorunun çözümü için devreye girdiklerini anımsatarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin de askerlerin serbest bırakılmasını istediklerini belirtti.İngiltere'nin ikili ilişkileri dondurmasına da değinen Laricani, ''Zaten İran'da çokları İngiltere ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini istiyor'' dedi.
Hiçbir ülkenin kendi egemenlik haklarını çiğnemesine izin vermeyeceklerini ifade eden Laricani, ''Eğer bir ülke böyle bir şey yaparsa, bunu hangi amaçla yaptığını açıklamalı. Sorunun en mantıklı çözüm yöntemi, İngiltere'nin bunu kabul etmesidir'' diye konuştu.
Sorunun çözümü için kendilerinin müzakere yolunu seçtiklerini, İngiltere'nin ise ''zorba davranış yöntemini'' tercih ettiğini savunan Laricani, bunun karşı taraf için ''zararlı'' olacağını söyledi.
(AA)
|