|
|
|
|
|
Basra'da sular ısınıyor
İran, Basra Körfezi'nde esir aldığı 15 İngiliz deniz piyadesi arasındaki tek kadın askeri serbest bırakmaktan vazgeçti.
İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Ali Rıza Afşar, yarı resmi Mehr ajansına yaptığı açıklamada, "Tutuklu kadın askeri bırakma kararı almıştık. Ancak İngiliz yetkililerin uygunsuz davranışları, kadın denizcinin serbest bırakılması konusunun askıya alınmasına neden oldu" dedi.
İngiliz yetkililerin İran'ın kararını "takdir etmek yerine, kendilerini tehdit ettiğini" söyleyen Afşar, "İran tehditle hakkından vazgeçmez. Kadın askerin serbest bırakılması kararını İran yabancılardan korktuğu için almadı. Bu, İran'ın kendi kararıydı" diye konuştu.
İNGİLTERE 6 FARKLI NOKTADAN GİRDİ
İran, Basra Körfezinde gözaltına aldığı 15 İngiliz deniz piyadesinin İran sınırlarına "6 farklı noktadan" girdiğini iddia etti.
İran deniz kuvvetlerinden bir yetkili, resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, İngiliz askerlerinin İran karasularında ele geçirildiğini öne sürdü ve "İngiltere güçleri, İran karasularına 6 farklı noktadan girdi" dedi. GPS (Global Konum Belirleme Sistemi) kayıtlarının da İngiliz denizcilerin İran sınırlarına girdiğini ispatladığını söyleyen yetkili, "sınır ihlaline ilişkin kayıtlı film ve belgelere" sahip olduklarını da kaydetti.
"ÜÇÜNCÜ ÜLKELER KARIŞMASIN"
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni de İngiliz denizcilerin gözaltına alınmasına müdahale eden bazı Avrupalı yetkililere tepki gösterdi ve bunun kendileri açısından kabul edilemez olduğunu belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in konuya ilişkin açıklama yaptığını anımsatan Hüseyni, şunları kaydetti:
"Bu, iki ülkeyi ilgilendiren bir mesele. Konuyla ilgisi olmayan tarafların müdahalesi, sorunun çözümüne katkı sağlamayacak. Avrupalı yetkililer, durumu daha da karmaşık hale getirmek yerine, İngiltere yetkililerine gerçekleri kabul etmelerini, sansasyon ve sömürgeci davranışlardan kaçınmayı, ülkelerin meşru haklarını tanımayı tavsiye etsinler."
Sözcü, Avrupalı yetkilileri, "aceleci tutumlar takınmak yerine, sınır ihlalini kınamaya ve Basra Körfezinde güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmaya" çağırdı.
İRAN KONUYU BÜYÜTMEYE ÇALIŞIYOR
Tuğgeneral Afşar, İngiltere'nin "psikolojik savaş ve propagandayla" konuyu büyüttüğünü de savundu.
İran İslam devriminden sonra ABD'nin Tahran büyükelçiliğini basan öğrenciler arasında olduğu ifade edilen Afşar, "O zaman da biz elçilikte rehin aldığımız kadınları serbest bırakmıştık. İnsanlık bunu gerektiriyordu" diye konuştu.
İran'ın konuyu aydınlatmak için İngiliz yetkililerle görüşmeye hazır olduğunu da ifade eden Afşar, İngiltere hükümetinden özür dilemesini ve sınır ihlalini tekrarlamayacağına ilişkin garanti vermesini istedi.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Riyad'da görüştükten sonra, tutuklu kadın askeri serbest bırakacaklarını açıklamıştı.
BAŞBAKAN BLAIR'DEN, İRAN'A BASKIYI ARTIRMA SÖZÜ
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Tahran'ın elinde tuttuğu İngiliz askerlerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, İran'a baskıyı artıma sözü verdi.
Tony Blair, ITV kanalına yaptığı açıklamada, ''Çok kararlı bir biçimde yapmamız gereken şey, İran rejimine baskıyı artırmak'' dedi. Blair, İngiliz kadın asker Faye Turney'nin görüntülerinin yayımlanmasıyla ilgili olarak da, ''Bu, tamamıyla utanç verici'' diye konuştu.
|