kapat
   
27 Mart 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal: İhtirasın kurbanı olma
"Adayımız rahatsız edebilir"
Baykal: İhtirasın kurbanı olma
Bakan Çelik: Cumhurbaşkanlığı seçimleri en kolay seçimler olacak
Erkan Mumcu, sarışın güzel kadını yine açıklamadı
DSP Lideri Sezer: Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması etik olmaz

Baykal: İhtirasın kurbanı olma

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanı seçiminin doğru, Anayasaya uygun, Anayasanın biçimine değil sadece, özüne de uygun bir seçim olmasının temel amaçları olduğunu söyledi.

Baykal, CHP TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarihi bir cumhurbaşkanı seçimi süreci içinden geçtiğini söyledi.

Herkesin, ''Türkiye, bu konuda ne yapacak? Nasıl bir doğrultu içine girecek? Nasıl karar alacak?'' diye büyük bir ilgiyle izlediğini belirten Baykal, seçime bu kadar yakın bir noktaya gelinmiş olunmasına rağmen, büyük ilgi ve heyecan yaratmış olmasına rağmen, ortada hala hiçbir cumhurbaşkanı adayının resmen bulunmadığını kaydetti.

Bunun, dünyanın hiçbir ülkesinde karşılaşılmayacak olan bir tabloyu ortaya koyduğunu ifade eden Deniz Baykal, cumhurbaşkanı seçiminin her ülkede olağanüstü önemli olduğunu ve seçimi sadece parlamento üyelerinin değil, bütün milletin yakından izlediğini belirtti.

''KABUL EDİLEBİLİR TABLO DEĞİL''

Herkesin bu konuda söyleyeceği söz olacağını, ama kimsenin söz söylemesine fırsat vermemek için, sanki böyle bir seçim yapılmayacakmış gibi günlerin geçirildiğini anlatan Baykal, adayların ortaya çıkmaya cesaret edemediğini söyledi. ''Seçime mi gidiyoruz, bir dayatmayla mı karşı karşıya kalacağız belli değil, garip bir tablo'' diyen Baykal, dünya basınının, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili ''hayalet seçim'' diye yazılar yazdıklarını söyledi. CHP Genel Başkanı Baykal, şöyle konuştu:

''Bu hiçbir şekilde kabul edilebilir tablo değildir. Bu, demokrasiye uygun değildir. Anayasamızın özüne uygun değildir. Bunun altında ancak bazı olumsuzluklar yatıyor olabilir. Kaygılar, tehlikeler, mahcubiyetler, kaçışlar yatıyor olabilir... Bir cumhurbaşkanlığı seçimi, kaçılarak yapılmaz, iddiayla yapılır. Hukukunu sergileyerek, iddianı ortaya koyarak yapılır. Kimse, iddia sergilemiyor, talep yapmıyor. Meydan, gün geçsin diye... Sessizce günün geçirilmesini isteyenlerin yönlendirdiği biçimde işliyor. Türkiye, cumhurbaşkanı seçimini yapıyor, kimin cumhurbaşkanı olacağı belli değil. Bu, garip bir tablodur. Bunun altında eziklik yatmaktadır.''

''(BU İŞİ ALIP GÖTÜRÜR MÜYÜZ) YAKLAŞIMI''


Baykal, kendine güvenen bir anlayışın, talebini çok net şekilde ortaya koyması gerektiğini belirterek, konuya son anda ''bu işi alıp götürür müyüz'' diye yaklaşıldığını söyledi.

Konunun, iktidarın ''aman konuşmayalım'' anlayışla gittiğini, ancak Türkiye'nin konuyla derinden ilgili olduğunu, herkesin meraklı olduğunu ifade eden Baykal, bir yandan büyük bir tartışma yaşandığını, bir yandan kimsenin adaylığını ortaya koymadığını kaydetti. Bunun bir paradoks, çelişki olduğunu; içinde bulunulan tablonun buraya yansıdığını anlatan Baykal, CHP olarak bu konuda ciddi bir çaba içinde olduklarını söyledi.

''NİYET, ARTIK ALENİYET KAZANDI''

Türkiye'yi böyle bir tabloya doğru sürüklenmesinden alıkoyabilmek için büyük gayret gösterdiklerini, ''cumhurbaşkanlığı, bir kapkaç seçimi olmamalıdır'', ''kimin seçileceği açıkça tartışılabilmelidir'' dediklerini anlatan Baykal, niçin çaba içinde olduklarının doğru anlaşılması gerektiğini ifade etti. Deniz Baykal, şöyle konuştu:

''Biz, Başbakanın eğer Türkiye'yi bu konuda ilgisini, dikkati dağıtarak bir olup bittiye getirebilirse, cumhurbaşkanı olma niyetinde olduğunu görüyoruz. Başbakanın bu niyetini de açıkça ortaya koymuş bulunuyoruz. Niyet, artık aleniyet kazanmıştır. Sayın Başbakanın, cumhurbaşkanı olmayı arzu ettiği, bunun fırsatını aradığı çok açıktır.''

''KİŞİSEL ÇEKİŞME DEĞİL''

Bazılarının, bu olayı Başbakan ile CHP Genel Başkanı arasında kişisel çekişme olduğu yönünde yansıtmaya çalıştığını anlatan Baykal, ''Bizim kişilerle hiçbir ilgimiz yoktur. Kişilerle ilgili özel tartışma, çekişme, kavga anlayışı içinde olamayız, olmamız söz konusu değildir. Burada büyük bir tarihi görev yapıyoruz. Onun gereğini yerine getiriyoruz. Falan filan kişiyle, CHP Genel Başkanının bir kavga içinde, bir özel çekişme içinde olması söz konusu değildir'' diye konuştu.

CHP lideri Baykal, 2002 seçimlerinden sonra AK Parti Genel Merkezini ziyaret ettiklerini ve kendilerini kutladıklarını, demokratik rejimin işlemesi için demokratik katkıyı inançla verdiklerini, demokratik hak kısıtlamalarının ortadan kaldırılması için gayret gösterdiklerini söyledi.

''Ne o zaman kendisine özel destek veriyorduk ne şimdi karşı çıkarken özel bir düşmanlık duygusuyla hareket ediyoruz'' diyen Baykal, siyasi ve milli sorumluluğun gereğinin yerine getirildiğini kaydetti.

''AKP İLE KAVGA ETMİYORUZ''

Başbakanla duygusal gerginlik içinde olmalarının söz konusu olamayacağını ifade eden Baykal, şunları kaydetti:

''Bu aynı şekilde bir parti kavgası da değil. CHP, AKP kavgası değil. Biz, AKP ile kavga etmiyoruz. Biz, cumhurbaşkanlığı planının Türkiye için yanlış olacağına ilişkin kanaatimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bizim verdiğimiz mücadele, demokrasi ve anayasa mücadelesidir. Anayasamızın özünün, hukukumuzun temellerini, devletimizin özünün demokratik kurallar içinde sahiplenilmesini gerçekleştirmeye yönelik bir mücadele veriyoruz.

Hiç kuşku yok, bizim mücadelemiz, Cumhurbaşkanlığı seçiminin, anayasaya, demokratik kurallara uygun olarak yapılması anlayışına dayanmaktadır. Bu konuda herhangi bir tereddüt olamaz. Elbette Anayasanın öngördüğü şekilde, elbette TBMM'nin oyuyla bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaktır. Bu konuda bir tereddüt yoktur. Bu seçimin doğru bir seçim olması, Anayasaya uygun bir seçim olması, Anayasanın biçimine değil sadece, özüne de uygun bir seçim olması, anayasamızın ilkelerini de yansıtan bir seçim olması, temel amacımızdır. Demokrasiyi sıkıntıya sokmayacak bir seçim olması temel kaygımızdır.''

''100 KİŞİ SEÇİLEBİLİR...''

Anayasaya, ve demokrasiye uygun olarak 100 kişinin seçilebileceğini ifade eden Baykal, ''Anayasamızın özüne ve demokrasiye en büyük sıkıntıyı verecek olan, başbakanın cumhurbaşkanı olarak seçilmesidir'' dedi.

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın seçilmesinin sıkıntıyı yaratacağını, Erdoğan'ın Anayasanın özünü içine sindiremediğini öne sürdü.

Deniz Baykal, 2002 seçimleri sonrası AK Parti yöneticilerine ''Türkiye'nin borçları, işsizlik, Kıbrıs, AB'' gibi sorunlarında ulusal yararlar doğrultusunda katkıda bulunacaklarını söylediklerini belirterek, ''Türkiye'yi, anayasal rejimin rotasından çıkarmaya yönelik bir arayışın içine girilmemesi, anayasal vazonun kırılmaması, laik, demokratik cumhuriyetin ilkeleriyle oynanmaması'' uyarısında bulunduklarını söyledi.

Geçmişte ellerine fırsat geçtiğinde neleri yaptıklarını çok iyi bildiklerini kaydeden CHP Genel Başkanı Baykal, ''O dikkat içinde cumhurbaşkanlığı gibi Türkiye'de rejimin temel direği konumundaki bir makamın, anayasayı içine sindirmiş, laik cumhuriyetle problemi olmayan, güven veren bir anlayışın elinde bulunmasını, Türkiye'nin istikrarı, laikliğin geleceği ve halkın mutluluğu açısından büyük bir sorumluluk olarak görüyoruz'' diye konuştu.

GENEL BAŞKAN BAYKAL: ''HERKES BİLSİN Kİ BAŞBAKANIN CUMHURBAŞKANI OLMAYI İSTEMESİ İÇİN HİÇBİR TEŞVİKE İHTİYAÇ YOK. O İSTİYOR ZATEN. ONUN TAHRİKE, TEŞVİKE İHTİYACI YOK''

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasını istediğini, bu nedenle tahrik etmeye, kızdırmaya yönelik bir politika izlediğini öne sürenler bulunduğunu belirterek, ''Herkes bilsin ki Başbakanın cumhurbaşkanı olmayı istemesi için hiçbir teşvike ihtiyaç yok. O istiyor zaten. Onun tahrike, teşvike ihtiyacı yok'' dedi.

Baykal, partisinin grup toplantısında, cumhurbaşkanı seçimine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de vatandaşların ezici çoğunluğunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olma ihtimalinden rahatsız olduğunu savunan Baykal, bu duyarlılığı yansıtarak, sözcülük yapmaya çalıştıklarını söyledi.

AK Parti'ye oy vermiş olanların önemli bir kısmının bile ''Sakın ha Başbakan oraya çıkmasın'' dediğini ileri süren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz samimiyetle Başbakanın cumhurbaşkanı olmasının Türkiye'de gerilimi, sıkıntıyı artıracağına inanıyor ve Türkiye'yi sakınmak, korumak için bu ihtimale karşı herkesin duyarlılığını artırmaya çalışıyoruz. Bu çağrımızın nedeni sadece milletimizi ve iktidarı uyarmaktır. Biz bu sözlerimizi milletimize, iktidara yönelik olarak söylüyoruz. Demokratik görevimizi yapıyoruz. Bu görevin yapılması lazım. Türkiye böyle sessizce teslim alınabilir mi? Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik tuzağın bu kadar aciz, bu kadar duyarsız, dikkatsiz bir kamuoyu ortamı içinden yürütülmesine göz yumulabilir mi? Böyle bir şey olmaz, olmamalıdır, olmayacaktır. Bunu anlatmak CHP'nin görevidir. Bunu, bütün gücümüzle yapıyoruz.'' Cumhurbaşkanının ülkenin bütünlüğüne sahip çıkması gerektiğini belirten Baykal, 'Cumhurbaşkanı, kafasında devletin temelleriyle ilgili hiçbir problem olmayan bir insan olacak. 'Ben, Türk milletinin bir parçasıyım' demekten gocunmayan bir insan olacak'' dedi.

''İHTİRASININ KURBANI OLMA''

CHP'nin, Erdoğan'ın köşke çıkmasını istediğini, bu nedenle tahrik etmeye, kızdırmaya yönelik bir politika izlediğini savunanlar bulunduğunu kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Önce herkes bilsin ki Başbakanın cumhurbaşkanı olmayı istemesi için hiçbir teşvike ihtiyaç yok. O istiyor zaten. Onun tahrike, teşvike ihtiyacı yok. Böyle konular, psikolojik tahlillerle cevaplandırılacak konular değildir. Cumhurbaşkanlığı konusunda biz, milyonlarca vatandaşımız, halkın çoğunluğu adına diyoruz ki sakın ha ihtirasının kurbanı olma, sakın ha Türkiye Cumhuriyeti ile hesaplaşmak üzere oraya gelmeye kalkma. Bu, bizim samimi anlayışımızdır, görevimizdir. Bu görevi yerine getiriyoruz.''

''İÇİME SİNMİYOR''

CHP'nin, aylar önce Erdoğan'ın niçin cumhurbaşkanı olmaması gerektiği konusunda 35 gerekçe ortaya koyduğunu belirten Baykal, bunların hiçbirisine yanıt verilemediğini söyledi.

Baykal, ''(Ne biçim manzara o Hikmetyar'ın dizinin dibinde) demişiz. O fotoğrafa dikkatle bakın, normal bir yanına oturma değil. Bacağına sarılmış, vücut diliyle sadakatini, bağlılığını ortaya koyuyor. Şimdi o insanı biz laik demokratik cumhuriyetin cumhurbaşkanı yapacağız. Vallahi benim içime sinmiyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, BM kararıyla terörü finanse ettiği tespit edilmiş Yasin El Kadı'ya 'kefil olduğunu'' ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

''Uluslararası basında çıkan haberlere göre, Başbakanın meşhur danışmanı, Yasin El Kadı'ya ait bir vakfın hesabına 60 bin ABD Doları transfer etmiş. Daha sonra bu meşhur danışmanın annesi, 250 bin dolar transfer etmiştir. Başbakan, bu transferi yapan kişiyi yanında danışman olarak tutuyor; o transferin yapıldığı vakfın başkanı El Kadı'ya kefil oluyor, sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde cumhurbaşkanı olmak istiyor... Olmaz, olmamalıdır.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Yük olmaya değil yük almaya geliyoruz
 DTP Genel Başkan Yardımcısı Miroğlu, serbest bırakıldı
 Baykal 230 bin Euroluk Mercedes aldı
 RTÜK internete el attı
 MHP: Erdoğan, Öcalan'ın yoldaşı
 Türkiye'den yardım isteyebiliriz
 30 bin öğretmen daha atanacak
 Başbakan'a 'Sayın Öcalan' incelemesi
 CHP'den Çömez'e: Sululuk yapma
 Köşk'ten çok sıkılmış
 Komutanlara mesir macunu
 DTP'li Alınak: Devletle ilişkileri askıya alacağız
 'Ermeni tasarısının şansı azaldı'
 FT: 'Hayır' deyin Sayın Erdoğan
 Danıştay'dan seçim krizi açıklaması
 Baş imamlar geliyor
MAHMUT ÖVÜR
Sezer, Karayalçın ve Çelebi'nin sürpriz buluşması
Solda...
MUHARREM SARIKAYA
Komutanlara mesir macunu
Komutanların gelişine bir saat...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ankara'da bir tiyatro oyunu...
Birinci perde: Komutanlar...
YAVUZ DONAT
Uçtu uçtu, dede uçtu
2005 Ağustos'unun sonuydu.
Hava...
Çankaya'da partisiz ana muhalefet lideri
Ahmet Necdet Sezer'in Mayıs 2000'de cumhurbaşkanı seçilmesinin...
Sokak çocuklarıyla evlendirilen Ruslara fuhuş yaptırıyorlar
Fuhuş mafyasına çalışan seyyar nikâh memurları, sokak çocuklarını...
Kutsal Emanetler için dekolte yasağı
Kutsal Emanetler için dekolte yasağı
Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Ortaylı, 3 dinin 'Kutsal Emanetler'inin...
Trabzon çetesi 3 yıllık
Trabzon çetesi 3 yıllık
Başsavcılık, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel başta olmak üzere,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu