|
|
|
Seviye tespit sınavının etkisi
Seviye Belirleme Sınavı'nın etki oranları açıklandı: 6'ncı sınıf %25, 7'nci sınıf %35, 8'inci sınıf %40.
Hangi sınıf SBS'de ne kadar etkili olacak?
Ortaöğretim Kurumları Sınavı yerine uygulanacak olan Seviye Belirleme Sınavları, 6., 7. ve 8. sınıflarda yapılacak. 8. sınıftaki sınav puanının yüzde 40'ı hesaplamaya katılacak.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından 2009'da Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) yerine uygulanacak olan Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) etki oranlarını ve detayları açıklandı. Öğrencilerin Anadolu Liseleri'ne yerleştirilmesinde SBS'nin etkisi yüzde 70 oranında olacak. Sınavlar 6., 7. ve 8. sınıflarda gerçekleştirilecek. 6'ncı sınıftaki sınav puanının yüzde 25'i, 7. sınıftaki sınav puanının yüzde 35'i, 8. sınıftaki sınav puanının ise yüzde 40'ı hesaplamaya katılacak. Sınav komitesi, sınavda İngilizce'den de 10 soru çıkabileceğini açıkladı. Öğrencilerin yerleştirme sırasındaki seviye belirleme puanı, 3 ayrı sınavdan belirlenen yüzdelerde alınmış oranların toplamının yüzde 70'inin baz alınmasıyla oluşturulacak. Yeni sistemde, öğrencinin seviye belirleme puanına 6., 7. ve 8'nci sınıflardaki ilköğretim notlarından oluşan yıl sonu başarı puanının yüzde 25'i, aynı sınıflardaki ilköğretim yöneltme ve davranış puanının da yüzde 5'i eklenecek. Öğrenci SBS puanı, yıl sonu başarı puanı ve davranış puanının toplanmasından oluşacak yeni puanla Anadolu, fen ve bazı meslek liselerine yerleştirme işlemine dahil edilecek. Bakanlık yetkilileri, SBS'lerin etki oranlarını bir üst sınıfa geçtikçe artırmalarındaki nedenin öğrencilerin sisteme uyumlarında "yumuşak geçiş" sağlamak olduğunu söyledi. Bürokratlar, "Öğrenciler ilk sınav heyecanını 6. sınıfta yaşayacak. Kötü puan almaları durumunda sonraki yıllarda sınav ortalamalarını düzeltebileceği düşüncesini oluşturmak için kademelendirmenin uygun olacağına karar verdik" dedi.
'SBS YETERİNCE AÇIK DEĞİL' Öte yandan seviye belirleme sınavlarında müzik, resim ve beden gibi derslerden soru yöneltilmeyeceği belirtildi. Bu derslerin değerlendirmesinin zaten ilköğretim yılı sonu başarı puanının içinde yer aldığı vurgulandı. Eğitimci Tamay Erdoğan, Bakanlık'ın açıkladığı SBS'nin yeteri kadar açık olmadığını belirterek, düz liseye gidecek çocukların SBS'ye alınmasının yanlış olduğunu, sistemin ancak dershane sektörüne yaradığını söyledi. Yabancı dilden soru sorulmasını da eleştiren Erdoğan "Kırsal kesimin bir çok okulunda öğrencilerin bazıları ana dilinde bile zorlanıyor. Okulların çoğunda yabancı dil öğretmeni yok. Bu gerçekler göz önünde dururken yabancı dilden soru sorulur mu?" dedi.
Yaşar ÖZAY - HABER MERKEZİ
|