kapat
   
24 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"3. turda cumhurbaşkanının rahatlıkla seçilebiliriz"
"Cumhurbaşkanı olmayacağım"

"3. turda cumhurbaşkanının rahatlıkla seçilebiliriz"

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Roma Antlaşmasının 50. yıl dönümü etkinliklere katılmak üzere geldiği İtalya'dan yurda dönmek üzere ayrılmadan önce Türk gazetecilere konuştu. Arınç, gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye'de cumhurbaşkanının seçimi konusunun Anayasa'da ayrıntılı biçimde belirlendiğini anlatarak, mevcut koşullarda yeni cumhurbaşkanının büyük olasılıkla üçüncü turda seçileceğini tahmin ettiğini söyledi. Arınç, "Üçüncü turda cumhurbaşkanının rahatlıkla seçilebileceğini söylemek mümkündür. Şimdiden ulusumuza hayırlı olsun" dedi.

İtalya'da yaşayan Türk gazetecilerle Grand Hotel de La Minerve'de kahvaltıda buluşan Arınç, İtalya temasları hakkında bilgi verdi. Arınç, İtalya'da İtalyan ve Avrupalı meslektaşları ve devlet adamlarıyla yaptığı temaslardan, Türkiye'nin AB süreci çerçevesinde olumlu izlenimler edindiğini belirterek, ''Türkiye, istikametini bozmaksızın, AB sürecinde güçlü adımlarla yürümeye devam etmelidir. Asıl olan ülkemizde hukuk ve demokrasi standardının yükseltilmesidir'' dedi. Türkiye'nin üyelik müzakerelerindeki pürüzleri de aşabileceğine inandığına değinen Arınç, şunları söyledi:

''Türkiye, tam üyeliğe inanmıştır. Özellikle son beş yıllık dönemde Türkiye, tezlerini artık çok daha inanarak söyler hale gelmiştir. Son yıllarda Türkiye'nin gücü, potansiyeli ve vizyonu daha iyi görülmeye başlandı. Reformları, Türk halkının mutluluğu ve geleceği için yapıyoruz. Bunları, AB'ye kendimizi beğendirmek için değil, Türk halkının ihtiyacı nedeniyle yapıyoruz. Türk halkının bunlara ihtiyacı var. Halk, bu standartlar içerisinde daha özgür, daha mutlu olacaktır. Konuya bu şekilde bakmak, bence çok daha iyidir. Şahsen, gittiğimiz yolu da başarılı buluyorum.''

''TAÇ GİYEN BAŞ AKILLANIR''

Sohbet sırasında, Arınç'a Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kısa süre önce Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin ''50 yıl sonra'' daha sıkı bir hale geleceğinden söz eden beyanatı da hatırlatılarak, ''Bu, Türkiye'nin tam üyeliğinin 50 yıl sonraya atılması anlamına mı geliyor?'' diye de soruldu. Bülent Arınç, soruyu şöyle yanıtladı:

''Ben, İtalya'daki temaslarımda, tam tersi bir izlenim edindim. Görüştüğüm parlamento başkanlarının hepsinden, Türkiye'yi yüreklendirici, takdir edici sözler işittim. Son yıllarda, Türkiye'nin gücü, potansiyeli ve vizyonu çok daha iyi görülmeye başlandı. Türkiye'yle işbirliği yapma heyecanı da arttı.''

AB'de konjonktürel olarak veya bazı politikacıların zaman zaman kendi görüşleri diye söyledikleri Türkiye konusunda olumsuz beyanatlar verebildiklerine de değinerek, şöyle konuştu:

''Buna bir uç örnek olarak, belki Angela Merkel'i düşünebiliriz. Ama Türkçe'de 'Taç giyen baş akıllanır' diye bir deyim vardır. Nitekim, Merkel'in muhalefetteyken söyledikleriyle Almanya şansölyesi olduktan sonraki düşünceleri arasında da ciddi farklılıklar var. Başbakan olduktan sonra artık daha mutedil ifadeler kullanıyor.

İnsanlar muhalefetteyken çok daha rahat, daha sorumsuzca konuşabiliyorlar. Ama sorumluluk mevkiine geldiklerinde, eski tavır ve düşüncelerini değiştirebiliyorlar. Bu dediklerimden kimsenin alınması gerekmiyor. Ben de yıllarca muhalefette kalmış bir siyasetçiyim.''

Arınç, Türkiye-AB ilişkilerindeki pürüzler konus unda da şunları söyledi:

''Şahsen ben, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı açık bir muhalefet görmüyorum. Bizim sıkıntımız, Türkiye'nin önüne zaman zaman objektif olmayan, başka üyeler için söz konusu edilmemiş şartlar konulmasıdır. Ama bu tür pürüzleri de aşacağımıza inanıyorum.''

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Arınç, gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye'de cumhurbaşkanının seçimi konusunun Anayasa'da ayrıntılı biçimde belirlendiğini anlatarak, mevcut koşullarda yeni cumhurbaşkanının büyük olasılıkla üçüncü turda seçileceğini tahmin ettiğini söyledi. Arınç, "Üçüncü turda cumhurbaşkanının rahatlıkla seçilebileceğini söylemek mümkündür. Şimdiden ulusumuza hayırlı olsun" dedi.

Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve iki komutanın pazartesi günü kendisine yapacakları ziyarete ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:

"Komutanlarımızın pazartesi günü bana gelişlerinin sebebi, olağan nezaket kuralları içerisinde bir iade-i ziyarettir. Bazı gazetelerimiz buna başka anlam yüklemeye çalışıyorlar. Şimdi özellikle bugünlerde kim ne yaparsa yapsın başka bir tarafa çekilmek istenecektir. Ama rahat ve samimi olarak söyleyebilirim ki bu, komutanlarımızla zaman zaman bir araya gelmemizden ibaret bir nezaket ziyareti olacaktır."

Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimi konusuna ilişkin yaptığı açıklamalar sırasında, cumhurbaşkanı olabilmek için ilk iki turda 367 oy alınması gerektiğini; bunun mümkün olmaması durumunda ise üçüncü veya dördüncü turlarda 276 oy alınmasının yeterli olacağını belirterek, "Dördüncü turda da yeterli oy alınamazsa doğrudan seçimlere geçilecektir. Ama bugüne kadar bu tür bir ihtimalden söz eden çıkmadı" dedi.

Arınç, cumhurbaşkanının büyük olasılıkla üçüncü turda seçilebileceği yönündeki tahmininin gerekçesini, şöyle aktardı:

"İlk iki turda, malumunuz 367 oy gerekiyor. Ama parlamentoda tek başına bu miktarda bir oya sahip olan bir parti yok. Zaten partilerin grup toplantılarında böyle bir karar almak mümkün değil. Zira seçim gizli oylamayla yapılacak. Müteakip iki turda ise 276 oyla nitelikli çoğunluğu yani salt çoğunluğu sağlayan aday seçimi kazanabilir. Dolasısıyla en azından üçüncü turda bir adayın rahatlıkla seçilebileceğini söylemek olası."

"MANİ OLUYOR HALİMİ TAKRİRE HİCABIM"

Arınç'a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olup cumhurbaşkanı olarak köşke çıkması gibi bir olasılığın gerçekleşmesinin, Adalet ve Kalkınma Partisinin oy potansiyelini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği de soruldu.

Meclis Başkanı konumunda bir kişi olarak bu tür bir soruyu yanıtlamasının mümkün olmadığını belirten Arınç, konuya ilişkin soruya, klasik Türk musikisinden eski şarkılardan, "Mani oluyor halimi takrire hicabım" şeklinde bir dizeyle karşılık verdi.

Soruyu tebessümle karşılayan Arınç, "Keşke soruya yanıt verebilseydim ama, 'mani oluyor halimi takrire hicabım' Yani bunu yanıtlayabilecek bir konumda değilim" dedi.

Arınç, gazetecilerin, "of the record" olarak da olsa bir yanıt istemelerine de tebessümle karşılık vererek, "Of the record olarak da olsa konuşamam. Kaldı ki dünyada artık 'of the record' diye bir şey kalmadı" diye konuştu.

Arınç, AK Partinin cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anketleriyle ilgili bir başka soruyu da, şöyle yanıtladı:

"Ben şu anda partinin içerisinde değilim. Genel merkezden de parti çalışmalarından da uzağım. Nitekim Anayasanın 94. maddesi de Meclis Başkanlarının mensup oldukları partilerin siyasi faaliyetlerine katılamayacaklarını belirtiyor. Dolayısıyla nasıl bir anket yapıldığını, ankette kimlerin olduğunu bilmiyorum. Bu konu hem beni ilgilendirmiyor, hem de bu konuda söz söyleyecek bir noktada değilim."

Bu konuda kendisinin de oy kullanmış olduğu 2000'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşananları hatırlatan Arınç, şunları söyledi:

"Mesela sayın (Ahmet Necdet) Sezer, o zaman 5 parti tarafından aday gösterilmişti. Ama 5 partinin oy toplamı kadar oy alamadı. Beş partinin oy toplamı 450'nin üzerindeydi. Turlar ilerledikçe diğer adaylar çekildiler. Ve Sayın Sezer, ancak üçüncü turda 330 oyla seçilebildi."

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Erdoğan Köşk'e; Gül Başbakan"
 Anayasa Mahkemesi'nden uyarı: Üniversitelere siyaset etkisi
 Milletvekilinden esrar operasyonu!
 Erdoğan Baykal'a sert çıktı
 Sezer, Vatan'ı yalanladı
 Hükümeti soyunarak protesto ettiler
 Başbakan ve eşi de organlarını bağışlasın
 Avrupalılık tarifi
 Arınç'ın Köşk cevabı: Hayır
 Kasırga dosyası Çiçek'in elinde
 Eski AKP milletvekili Kaya'ya 7.5 ay hapis
YAVUZ DONAT
Bu ülkeyi bu milletten nasıl koruruz?
DENİZLİ...
Darbe yaptı ama Köşk'e halkın oylarıyla çıktı
1982'de yeni Anayasa halkın oyuna sunulurken siyasi tarihimizde de...
Üniversite olmasa gözüm açık kalırdı
Kadir Has'ın son röportajı adını taşıyan üniversitesi için oldu:...
Sözde soykırımda Lahey'e başvurumuz an meselesi
Sözde soykırımda Lahey'e başvurumuz an meselesi
Dışişleri Bakanı Gül, Ermeni soykırımı iddialarının yargıya...
'Yurdumuzda kendimizi güvende hissedemiyoruz'
'Yurdumuzda kendimizi güvende hissedemiyoruz'
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob, cemaatinin Dink cinayetinden nasıl...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu