|
 |
 |

  |
|
'Yurdumuzda kendimizi güvende hissedemiyoruz'
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob, cemaatinin Dink cinayetinden nasıl etkilendiğinden, Ermenilerin neden potansiyel iç düşman olarak algılandığına kadar tüm konularda görüşlerini SABAH'a anlattı.
Türkıye Ermenileri Patriği Mesrob II, 'Ermeni' sözcüğünün Türkiye'de artık bir hakaret gibi algılandığını söyledi. Devlet memurluğu, polislik, profesyonel askerlik gibi belli başlı konularda da görünmeyen kanunların devreye girdiğini ve ayırımcılık yapıldığını vurgulayan Mesrob, "Oysa, Ermeniler'in kültürel, sanatsal, mimari, musiki ve daha pek çok alanda ülkemizin gelişimine yaptığı katkı ortadadır. Ancak maalesef vatandaş bunu bilmez, çünkü Ermeniler halka 'kötü öteki' olarak tanıtılmışlardır. Mesela okul kitaplarında öğrencilere Ermeniler, Kurtuluş Savaşı sırasında hain bir millet olarak tanıtılmaktadır. Ancak hem Çanakkale Savaşı'nda, hem de Kurtuluş Savaşı'nda Mehmetçik'le omuz omuza savaşan ve bu vatan için şehit düşen Ermeni kökenli vatandaşlarımızdan hiç bahsedilmez" dedi.
GERGİN BİR DÖNEM Dink cinayetinin toplumda son dönemde iyice artan Ermeni düşmanlığının açık sonucu olduğunu ve Ermeni toplumunun Türkiye'de çok gergin bir döneme girdiğini söyleyen Mesrob II, "Bu şartlar altında kendimizi tamamen güvende hissetmemiz de mümkün değildir. Tekrar kendimizi kendi yurdumuzda güvende hissedebilmemiz için toplumdaki Ermeni düşmanlığının yok olması gereklidir" diye konuştu.
AZAMİ TEDBİR Mesrob II şunları söyledi: "Devlet yetkililerinden beklentimiz ellerinden gelen azami tedbirleri almalarıdır. Kurumlarımıza karşı alenen, tahmin edilebilir yöntemlerle yapılabilecek olan her türlü saldırı girişiminin önlenmesini beklemek en doğal vatandaşlık hakkımızdır. Profesyonel saldırılara maruz kalma riski altında olduğumuz da doğrudur."
Pervin KAPLAN /HABER MERKEZİ
|