Güneş'i incelemek üzere Eylül'de yörüngeye gönderilen uluslararası uzay aracının röntgen teleskoplarıyla Güneş'in manyetik alanının bilinenden daha etkili olduğu gözlendi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) yapılan açıklamada, Japonca "Güneş Işığı" anlamına gelen Hinode isimli uzay aracının röntgen (X ışını) teleskoplarıyla, Güneş'in halesinden fışkıran gaz demetlerinin, dev yıldızın manyetik alanıyla reaksiyona girdiğinin gözlendiği belirtildi.
Bu reaksiyon sonucu büyük bir enerji açığa çıktığını ve bu enerjinin Dünya'yı etkileyen güneş fırtınalarıyla halede dev patlamalara yol açtığını belirten bilim insanları, ilk kez Güneş'in manyetik atmosferinde yükselen ve düşen sıcak gaz taneciklerini gözlemlediklerini kaydettiler.
Amerikan, Avrupa ve Japon uzay ajansları ile Britanya Parçacık Fiziği Gök Bilim Araştırma Konseyi'nin ortak projesi olan uzay aracının gönderdiği görüntülerin, Güneş'teki, Dünya'yı, astronotları, yörüngedeki uyduları ve Güneş Sistemi'ni etkileyen bu oluşumun anlaşılmasında yeni bir fırsat yarattığı belirtildi.
Hinode uzay aracının röntgen teleskobu, Güneş'in, yüzeyinden 100 kez daha sıcak olan ve gizemli halesinden yayılan röntgen ışınlarını topluyor. Bilim insanları, kozmik lastik bantlar gibi Güneş'ten yayılan bu iç içe geçmiş manyetik oluşumun ortaya çıkardığı büyük enerji patlamasının, Güneş'in atmosferini ısıtan "gizli kaynak" olabileceğini düşünüyorlar.
Hinode'nin 3 yıl gözlemleyeceği Güneş'in yüzeyi yaklaşık 5500 derece civarında iken, hale olarak adlandırılan çevresinde gazlı bölge 100 kat daha sıcak. Gök bilimciler, uzun zamandır haledeki bu sıcaklığın nedenini bulmaya çalışıyorlar.