Genç Türk tasarımcılar Milano yolcusu
İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin '5 Duyu: İstanbul' projesi için hazırladıkları tasarımlar, Milano'daki 'Salone Satellite'de sergilenecek.
Ofis mobilyaları markası Nurus, Türk endüstriyel tasarımının gelişmesi için çabalıyor. Milano'da, 18-23 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan mobilya fuarı 'Salone del Mobile' kapsamında iki önemli sergi gerçekleşecek. Nurus, İlk in Milano' sergisinde dünya çapındaki tasarımcılarımızı buluşturacak.
5 DUYU: İSTANBUL Ayrıca yine fuar kapsamında düzenlenen 'Salone- Satellite' sergisinde de genç tasarımcılarımız görücüye çıkacak. Marka, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin projesi; '5 Duyu: İstanbul'un sponsorluğunu üstlendi. Bu sayede öğrencilerin projeleri Milano'da sergilenecek. İşte, bazı tasarımlar...
Aster-Ist Nil Günar'ın tasarımı kişilerin özellikle kalabalık mekanlardaki oturma ihtiyacına cevap veriyor. Genç tasarımcı çalışmasında; İstanbul, Boğaz ve Boğaz'daki vapurların yanı sıra sallanmaktan ve beşiklerden ilham almış. Günar'ın imzasını taşıyan hareketli oturma biriminde 6 kişi rahatça oturabiliyor. Mekana farklı bir kimlik kazandıran ürünün kafelerde, sergi alanlarında ya da bekleme salonlarında kullanılması öneriliyor.
İstanbul's Traces Elif Küçüksayraç tasarımında İstanbul'un yamuk, çukurlu, yamalı kaldırımlarını ve düzensizliğini yansıtmayı amaçlamış. 'Traces', iç mekanda yerde kullanılması önerilen girintili çıkıntılı ve yumuşak bir çeşit halı... Tasarım, İstanbul'daki kaldırım taşlarından alınan kalıplarla üretilmiş.
Insidetheother Öznur Dolmaz'ın tasarımı, iç içe geçmiş ve farklı yönlere kapı gibi açılan bir aydınlatma elemanı.... Dört farklı yüzde tekrarlanan bu formlar, mekanda ışık oyunları yapıyor.
7 Hills Alev Oksay'ın hazırladığı oturma biriminin 7 küçük ayağı bulunuyor. Bu 7 ayak kürenin tabanından 1 cm yükseklikte, böylece kürenin tabanı yerdeyken herhangi iki ayakla denge sağlanıyor. Denge noktası hareketinize göre değişebiliyor.
İstore Elif İnce, İstanbul'un düzensizliğinden yola çıkarak düzen yaratmayı amaçlamış. İnce, tasarımının kitap ve dergi depolama ünitesi olarak kullanılabileceğini belirtiyor. 'Istore' adlı tasarımda keçe malzemesi kullanılmış. Dekoratif bir görünümü olan ürün, tavana asılarak ya da yerde farklı formlarda değerlendirilebiliyor.
Lowline Avşar Gürpınar'ın 'Lowline' adlı tasarımının Türkçe adı 'çömelmelik'... Tasarım, yere yakın bir oturma birimi olarak tanımlanıyor. Esnafın dükkan önüne attığı ya da sokaktaki kahvehanelerde kullanılan alçak taburelerden ve Türkler'e özgü çömelme hareketinden yola çıkan Gürpınar, eski ve unutulmaya yüz tutmuş alışkanlıkları yeniden, farklı bir biçimle yorumlamış.
Twin Zeynep Cinisli'nin tasarımı 'Twin' İstanbul Boğazı'nı ve köprüleri simgeliyor. İkiz kardeşler arasındaki bağ ile ilişki kurularak tasarlanan bu kitaplık, kapalıyken kapaklı bir dolap görünümünde... Ancak ürün, iki yana çekildiği zaman aradaki boğaz ve köprüleri simgeleyen raflar ortaya çıkıyor. Raflar raylarla hareket ediyor.
|