kapat
   
15 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Dünyada trend kırılsa da Türkiye'ye sınırlı yansır

27 Şubat'ta başlayan küresel dalgalanmanın üçüncü etabını yaşıyoruz. Üç dört günlük düzelmenin adından ABD'den yükselen dalganın nedeni bu kez perakende satışların kötü gelmesi ve mortgage taksitlerinin geri ödenmesinde sorunların ortaya çıkmasıydı. Bu veriler 27 Şubat'ta dalgalanmayı başlatan Fed eski başkanı Greenspan'in "ABD ekonomisi resesyona girebilir" tezini de kuvvetlendiriyordu. Sonuçta taksitlerde ödenmeme eğilimi artıyorsa, kişisel gelirler artmıyor olabilir. Taksitlerin ödenmediği bir ortamda ekonomide canlılıktan ziyade daralmadan söz etmek mümkündür.

Borsalar daha hassas
Ekonomi durgunluğa doğru gidiyorsa, reel sektör sorun yaşayacak demek. Ciro artışları yavaşlayacak, kârlılıklar düşecek demek. Dolayısıyla dünyada bu dalgalanma geçen yılkinden farklı olarak ağırlıklı biçimde hisse senedi ayağından yürüyor. Asıl etkilenen, düşüş kaydeden hisse senetleri borsaları. Yani hisse senedi piyasaları da ekonomide durgunluğu fiyatlamaya başladı. Beşaltı yıllık yükseliş trendinin ardından ekonomilerde beklendiği gibi durgunluk meydana gelecekse bunun hisse senedi fiyatlarına yansıması, borsaların da uzun vadeli olarak çıkış trendlerini sonlandırması ve genel olarak düşen piyasa eğilimine girmeleri beklenebilir.

Tahvil piyasası ne diyor?
Buna karşılık tahvil piyasası zaten ekonomik durgunluğu fiyatlamıştı. ABD'de Fed'in gecelik faizi yüzde 5.25 olmasına karşılık 10 yıllık hazine tahvil faizinin yüzde 4.54.7 arasında dalgalanması bunun en iyi göstergesiydi. Yani piyasalar ileriye yönelik olarak faizlerin ekonomik aktiviteye bağlı olarak düşebileceğini öngörmüştü. Faizlerin düşeceği bir dönemde insanlar tahvilden niye kaçsın? Bu nedenle de uzun vadeli faizler kısa vadeli faizlerden daha düşük düzeylerde seyrediyordu. Nitekim dün 10 yıllık faizler yüzde 4.5'in altına bile indi. Sonuçta her iki piyasa ortak bir noktada buluştu ve aynı şeyi, yani resesyonu fiyatlamaya başladı.

ABD enflasyonuna dikkat
Açıklanacak veriler piyasaların yönü bakımından önemli olmaya devam edecek. Hatta perakende satışlar ve mortgage piyasasındaki gelişmelerden sonra cuma günü açıklanacak ABD şubat ayı tüketici fiyatları enflasyonu çok daha önemli hale geldi. Bir anlamda piyasalara yol gösteren ışık olarak Fed'in 21 Mart'ta yapacağı faiz kararı toplantısını ve açıklamasını da kısıtlayabilir. Çünkü perakende satışlar gibi, enflasyon verileri de olumsuz çıkarsa, Fed'in olası bir resesyona karşı faizleri beklenenden erken indirime gidebileceğini açıklaması suya düşebilir. Bu durumda piyasalar Fed'in panik havasına girdiğini, kötü gelen enflasyon rakamına rağmen faizi erken düşürmeyi göze aldığını düşünebilir. Bu durum piyasalardaki negatif algıyı artırabilir. Yani cuma günü açıklanacak enflasyon verisinin olumsuz gelmesi Fed'in elini kolunu bağlayarak çifte etkiye sahip olabilir.
En azından Fed'in olumlu yönde açıklama yapabilmesi ve piyasa hareketlerini yumuşatabilmesi için enflasyonun nötr gelmesi gerekiyor. Şubat ayı için beklenen tüketici fiyatı ise yüzde 0.3 ve çekirdek tüketici fiyatı 0.2 düzeyinde.

Borsada ne olur?
Dış borsalarda uzun vadeli eğilimlerin kırılması Türkiye'yi de etkileyecek. Gerçi trend kırılmasına yol açmayacak. Çünkü Türkiye borsasının uzun vadeli trendi geçen yılın mart ayında kırıldı. Ama dış borsaların etkisiyle İstanbul Borsası'nın da düşüşünü ivmelendirmesi mümkün. Dış piyasa etkisiyle satışa geçebilecek yabancılar karşılarında doğru dürüst yerli alıcı kitlesi bulamayabilir. En azından fiyatlar çok cazip düzeylere gelene kadar. Eğer bir bölüm yabancı satışta çok kararlı olursa İMKB ya yabancıdan yabancıya yaygın bir satışa ilk kez tanıklık yapar ya da fiyatların hızla düşüşüne.
Geçmiş krizlerden benim gözlemim yabancıların bu dönemlerde satışlarda ısrarlı olmayacağı yönünde. Bu anlamda küresel piyasalar kötüleşse bile borsadan doğru dürüst yabancı parası dışarı çıkamaz. Yabancıların asıl çıkışları borsanın en iyi dönemlerinde olmuş.

Sonuç
"At yarışlarını olası kılan tek şey, farklı görüşler olmasıdır"
Mark Twain

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Beş yılda 112 milyar dolar geldi, devamı iki gelişmeye bağlı   / 14-03-2007
 Trabzon'dan göç yavaşladı, asıl zorluk şimdi başladı   / 13-03-2007
 Piyasaların kaderini ne belirler?   / 12-03-2007
 Mali disiplin ve kamu borcunda kazanımları koruma dönemi   / 09-03-2007
 Yerlilerin üstlendiği kritik rol   / 08-03-2007
 Küresel trend kırılsa da, İMKB trendi neden kırılmaz?   / 07-03-2007
 Para oyunundan ilk kez yerliler mi kârlı çıkacak?   / 06-03-2007
 Düzeltme mi, trend değişikliği mi?   / 05-03-2007
 Asıl etki kurdan gelir umut yerlilerin döviz satışında   / 02-03-2007
 Ana trend değişmez ama yeni mayınlarla oynaklık artar mı?   / 01-03-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dünyada trend kırılsa da Türkiye'ye sınırlı yansır
27...
MELİHA OKUR
Koç'ta artık emeklilik yaşı 60 değil!
Bu kadar...
'Çocuklarımızın ruhunu çaldı'
Çocuklarının Adnan Hoca'nın etkisiyle hareket ettiğini savunan...
Deprem haritası kanuna takıldı
Belediyeye, 'ağaç ve kaldırımla ilgilen' dendi ama depreme...
Hava Kuvvetleri'nde emir subayı sürgünü
Hava Kuvvetleri'nde emir subayı sürgünü
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, ani bir kararla emir...
Eczacı vekiller de geçim sıkıntısında
Eczacı vekiller de geçim sıkıntısında
Eczanelerini mesul müdürlere teslim edip Ankara'nın yolunu tutan...
IMKB
E: 40.502 D:% -2,79
DOLAR
S: 1,423 D:% 0,601
EURO
S: 1,879 D:% 0,724
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu