|
|
|
Deprem haritası kanuna takıldı
Belediyeye, 'ağaç ve kaldırımla ilgilen' dendi ama depreme değinilmedi. İstanbul Belediyesi, Avrupa yakası için hazırlattığı deprem haritasını Anadolu için yapamıyor.
17 Ağustos'tan sonra İstanbul'u bekleyen büyük deprem için hazırlık yapan belediyenin eli kolu bağlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, 2005 yılında İstanbul'un tamamını kapsayan 1/25.000 ölçekli deprem tehlikesi haritası, 1/100.000 ölçekli genel jeoloji haritası ile Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nın tüm kıyılarını kapsayan 1/2.000 ölçekli 'tsunami tehlike haritası'nı hazırlamak için kolları sıvadı.
JAPONLAR YAPIYOR İlk olarak Avrupa yakasının güneyini oluşturan "Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Büyükçekmece, Eminönü, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Güngören, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Yakuplu" ilçelerinin bulunduğu bölgenin haritalarının hazırlanması istendi. Bunun için 2005 yılının Temmuz ayında açılan ihaleyi 18 milyon YTL'ye Japon şirketi Oyo İnternational Corparation aldı. Vakit geçirmeden de çalışmalara başladı. 2007 Temmuz ayında bitmesi hedeflenen çalışmalar henüz başlardayken Meclis, yeni bir Belediye Kanunu hazırladı. Meclis, 'yıllara yaygın hizmet alımı' olarak sıralanan işlerin arasına depremi almayınca çalışmalar kanuna takıldı. Bunun üzerine Belediye başlayan işi bitirmek için hemen bir çözüm buldu ve "Belediye Muhasebe Usul Tüzüğü"nü devreyesoktu. Japonlar, sondaj çalışmalarını yürütürken Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çalışmaları sürdürmek için düzenlemeyi depremi kanuna ekletmek istedi. Ancak tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Böyle olunca da Büyükşehir Belediyesi, işin ikinci kısmını oluşturacak olan Anadolu yakasındaki harita çalışmalarına başlayamadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "İhaleye çıkılması için kanuna madde eklenmesi şart. Çünkü yapılacak iş bir yıldan fazla sürecek bir iş. Parça parça yapmak mümkün değil. Süre kısıtlaması da mümkün olmadığı için Belediye Kanunu'na madde eklenmesini beklemekten başka çaremiz yok" dediler.
DEĞİŞİKLİK GEREK Yetkililer, söz konusu kanunun Türkiye'nin tüm illerindeki deprem çalışmalarını etkilediğini ve bir an önce gerekli değişikliğin yapılması gerektiğini söylediler. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2005 yılında hazırlanan Belediye Kanunu'nda, belediyeler ile bağlı kuruluşların, yetkili organın kararı ile park, bahçe, sera, refüj, kaldırım ve havuz bakımı ile tamiri, araç kiralama, kontrollük, temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri işleri gibi işler ihale edilip, yıllara yayılarak yapılabiliyor. Ancak deprem çalışmalar arasında sıralanmıyor.
Ercan SARIKAYA-Serdar CANIPEK /MERKEZ
|