Çocuklarda diyet bir yaşına düştü
Aşırı şişmanlık yani obezite ile savaş veren ABD ve Avrupa'da diyet yaşı ilkokul sıralarına düştü. Beslenme Uzmanı Nil Gürhan uyarıyor: Bir yaşındaki bir bebek bile beslenme uzmanına danışılarak yetiştirilmeli.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan; okul çocuklarında başarı getiren diyetin formülünü sizlerle paylaştı:
* Hangi yaştan sonra çocuklara diyet öneriyorsunuz? Diyet değil sağlıklı beslenme programı öneriyorum. Bir yaşındaki bebek bile beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde büyümeli. Hem sağlıklı beslenmesi, hem obez olmaması için bu uygulama gerekli. Çocuklardaki diyet programı, aileye ve çevreye bağlı olarak ayarlanmalı. Çocuk, diyet psikolojisine sokulmamalı. Sağlıklı alışkanlıklar kazandırılarak, sağlıklı kilo vermesi ve büyümesi hedeflenmeli. Kilo bazında değil; boy- kilo ve kas-yağ oranına dikkat edilerek program tamamlanmalı.
* Çocukların mı yoksa yetişkinlerin mi kilo vermesi daha zor? Çocukların kilo vermesi daha zor. Ancak çocuklara aileleri ve okul çevresi yardımcı olursa kilo vermeleri kolay olur. Bir de küçük yaşta alışkanlıklarını değiştirilmesi daha kolaydır.
* Çocukların diyet yapmaları zihinsel gelişimlerini etkiler mi?Sağlıksız beslenerek yapılan diyetler, çocukların zihinsel gelişimini negatif etkiler. Eğer çocuğa bir beslenme uzmanı kontrolünde alışkanlık kazandırılırsa, zihinsel ve bedensel gelişimi daha iyi olur, öğrenme kapasitesi artar.
* Diyet yapması okul başarısını olumsuz etkiler mi? Sağlıklı ve dengeli yapılmış bir diyet; çocuğu psikolojik olarak olumlu etkileyeceğinden, okul başarısına da olumlu katkı sağlar. Psikolojik açıdan kendine güveni gelen çocuk, arkadaşlarıyla daha uyumlu ve derslerinde de daha katılımcı olur. Düzenli bir beslenme programı, hayatını düzene sokar ve ders çalışma programı da aynı düzene eşlik eder.
HAFTADA İKİ GÜN BALIK
* Okul çocukları nasıl bir diyet programı uygulamalı? Okulda kahvaltı veriliyor olsa bile çocuk evden çıkmadan önce en azından bir ön kahvaltı yapmalı. Bu bazen bir bardak süt, tam buğday ekmeğine yapılmış küçük bir tost ya da bir haşlanmış yumurta olabilir.
* Öğle yemeği için neler öneriyorsunuz? Öğle saatlerinde okulda verilen yemeği yemesi, hem arkadaşlarına uyum sağlaması ve hem de psikolojik olarak rahat olması için son derece önemli. Mümkünse bu öğünde sulu yemeklerden sakınmalı, karbonhidrat grubu yiyecekler tercih edilmeli.
* Akşam yemeği ve gıda çeşitliliği nasıl ayarlanmalı? Akşam yemeği için evde olabildiğince sebze tüketilmeli. Haftada iki gün balık, bir gün kurubaklagil yemeli. Yanında ise çorba, makarna, pilav veya ekmekten biri tercih edilebilir. Akşamları mutlaka salata yedirin. Yemekten sonra taze meyve yemesi, gece yatmadan önce süt içmesi sağlanmalı.
SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
|