|
|
|
|
|
|
|
Rahim ağzı kanseri aşısı Türkiye'de
Türkiye'de bugüne kadar yapılamayan rahim ağzı kanseri aşısı Türkiye'ye geliyor.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tezer Kutluk, ANKA'ya yaptığı açıklamada, HPV'nin rahim ağzı kanserine yol açan bir virüs olduğunu belirterek, bu virüsün kansere neden olan ve olmayan tiplerinin bulunduğunu anlattı.
ABD'de yapılan çalışmaların, kadınların yüzde 60-70'inde HPV mevcut olduğu gösterdiğini belirten Kutluk, "İnsan bağışıklık sistemi bu tür enfeksiyonları bir ya da iki yıl içinde temizliyor, ancak onkojenik özellik taşıyan HPV türleri rahim ağzı kanserine veya genital bölgede başka kanserlere yol açabiliyor" dedi.
"CİNSEL
OLARAK AKTİF KADINLARIN YÜZDE 50'SİNDE ENFEKSİYONA RASTLANIYOR"
Kutluk, cinsel olarak aktif kadınların yüzde 50'den fazlasında HPV'nin bir ya da daha çok tipine ait enfeksiyon izlerine rastlandığını ifade ederek, bu enfeksiyonların çoğunun klinik belirti vermediğini söyledi. "Bulaşma şekli çoğu zaman cinsel ya da çok yakın tensel temas olabiliyor. Kolaylaştırıcı faktörler olarak bölgenin nemliliği ve dokuda harabiyet sayılabilir.
Ayrıca, sık gebelik, AIDS, kortizon tedavisi gibi kişinin bağışıklık sisteminin çok iyi çalışmadığı durumlarda hastalık hızla ve yaygın olarak seyredebiliyor" diyen Kutluk, dünyada kadınlar arasında kanserden kaynaklanan ölümlerin ikinci en yaygın nedeni olan rahim ağzı kanserine bağlı olarak her yıl yaklaşık yarım milyon yeni vaka teşhis edildiğini ve bunların 270 bininin ölümle sonuçlandığını dile getirdi.
Ayrıca, kanserojen olmayan HPV tipleri genital siğillere yol açabildiğini ABD'de, her yıl yaklaşık 15 bin kadın, rahim ağzı kanserine yakalanırken, bunlardan yaklaşık 6 bininin öldüğünü kaydeden Kutluk, "Gelişmekte olan ülkelerde ise bu problem çok daha büyük, çünkü kadınlar kansere yol açan ajanların varlığını hastalığa yakalanmadan kontrol ettirmiyorlar ve bu da her yıl binlerce kadının ölümüne yol açıyor" dedi. Kutluk, Türkiye'de ise her yıl 3 bin kadının rahim ağzı kanserine ykalandığını belirtti.
"AŞI YÜZDE 100 KORUMA SAĞLIYOR"
Yeni geliştirilen aşıların ise koruma amaçlı olduğunu belirten Kutluk, aşılarda mevcut olan HPV tiplerine maruz kalmamış kadınlarda rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruma sağladığını bildirdi.
Rahim ağzı kanserinin yakında Türkiye'de olacağını anımsatan Kutluk, MSD firmasına ait aşının 9-26 yaş grubuna yapılması planlanırken, GlaxoSmithKline'ın aşısının ise 10-55 yaşları arasındaki kitleyi hedeflediğini duyurdu.
AŞI 3 DOZ ŞEKLİNDE UYGULANMALI
Kutluk şöyle devam etti:
"Aşının HPV ile temas öncesi uygulanması önerilmektedir. Çalışmalarda aşının içinde bulunan HPV tipinden herhangi bir tanesine maruz kalmış kişilerde aşılama sonrası aşının içinde bulunan diğer tiplere karşı koruma sağladığı gözlenmiştir. Rahim ağzı kanserinden korunmak için bir kadının yaşamı boyunca üç ayrı yaklaşımı benimsemesi gerekir: İlki ergenler için davranışsal eğitimdir (güvenli cinsel alışkanlıklar açısından), ikinci yaklaşım aşılanmadır. Üçüncüsü ise rahim ağzı kanserinin erken teşhisi ve önlenmesinde gerekli ve değerli bir yöntem olmaya devam edecek olan Pap Smear taramasıdır. Aşı 3 doz olarak uygulanmaktadır. Tamamlanmış kontrollü klinik çalışmalardan elde edilen bulgularda ortaya çıkan güvenlik profili, aşının genel olarak güvenli olduğunu ve 3 doz olarak kullanıldığında hasta uyumunun oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Dünya çapında toplanan GLOBOCAN verilerine göre ülkemiz rahim ağzı kanser sıklığı 100 binde 9,3'den düşük olan ülkeler grubunda yer alıyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi verilerine göre rahim ağzı kanseri sıklığının yaklaşık 100 binde 5 olduğu tahmin ediliyor. Konuya dünya çapında bakacak olursak, yılda yaklaşık 500 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi koyuluyor ve yaklaşık 270 bin kadın bu kanser nedeni ile hayatını kaybediyor. Kabaca bir hesapla her 2 dakikada bir kadın bu hastalıktan yaşamını yitiriyor."
KADINLAR RAHİM AĞZI KANSERİNİ BİLMİYOR
Kadınlar arasında en sık rastlanan kanserler arasında meme kanseri ilk, rahim ağzı kanseri ise ikinci sırada yer alıyor.
GlaxoSmithKline tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, Türk kadınlarının çoğu rahim ağzı kanseri ile bu kansere neden olan Human Papilloma Virüs hakkında yeterli bilgiyi sahip değil. Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir'de 1650 yaş arası arasındaki 433 kadın arasında gerçekleştirilen araştırmada, cinsel sağlık, gebelikten korunma, rahim ağzı kanseri ve korunma yöntemleri ele alındı. Aynı konularda 262 hekim arasında da bir araştırma yürütüldü.
Araştırmaya göre kadınların jinekolağa gitme nedenlerinin başında genital akıntılar, mantar enfeksiyonları, gebelik ve gebelik kontrolleri geliyor. HPV virüsü kontrolü için en önemli yöntem olan smear testini ise kadınlar ancak yaşları ilerledikçe yaptırıyorlar. Anket sonuçlarına göre, sadece 46-50 yaş grubundaki kadınlar düzenli olarak smear testi yaptırıyor. Kadınların yüzde 92'si ise rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen aşının gerekli olduğunu ve aşılanmak istediklerini belirtiyor.
(ANKA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|