Global piyasalardaki olumlu gelişmelerin, dünya piyasalarıyla birlikte iç piyasalarda da estirdiği olumlu hava, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz oranlarını çeyrek puan arttırdığını açıklamasıyla yerini tedirginliğe bıraktı. Borsada yüzde 2,66 puanlık bir düşüş yaşandı. Faiz ve dolar yükseldi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 688,26 puan düşerek 42.888,58 puandan kapandı.
Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,58 değer yitirdi. İlk seanstaki 484,64 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.172,90 puan geriledi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 2,66 oldu.
PİYASA
İLE İLGİLİ ANALİSTLERİN GÖRÜŞLERİ
Deniz Portföy Genel Müdür Yardımcısı Sinan Kesikbaş:
Zaten yabancı yatırımcıların ağırlığının yüksek olması onların satışa geçmesi doğal. Kâr realizasyonu şeklindeydi. Japonya'nın faiz artırmasının etkisi çok büyük. Tüm dünya piyasalarını etkilediğini görüyoruz. Teknik olarak 42 bin 500 seviyesi önemli destek seviyesi. Daha da gevşeme halinde 41 bin 700 oldukça önemli.
Şu anki bulunduğumuz seviyelerden tepki alımlarının gelmesi halinde 43 bun 500 seviyesi önemli hedef olacak. Önümüzdeki dönemde. Volativitenin yüksek olması muhtemeldir.
Piyasa dar bir aralığa girdi. Beklemek gerekir. Düşüş sürecek. Bugünkü hareket çok sertti. Şu an faizde de kâr realizasyonu başladı. Piyasadaki en önemli gösterge yurtdışı piyasalardaki hareketler olacaktır. Orada da başlayan kâr realizasyonu süreci sonrası alımların başladığı görülürse Türkiye'nin de olumlu etkilenmesi beklenebilir. Garanti Menkul Kıymetler Genel Müdürü Mustafa Kaya:
Yurt dışındaki tedirginlik düşüşte etkili. Bu bir kâr satışı tabii.. Japon yeni ile ilgili gelen açıklamalar etkili oldu. Beklentinin sona ermesi sonucunda yatırımcılara kâr satışı olarak değerlendirdi. Temel görünümde çok büyük değişiklik yok. Yurt dışındaki duruma göre düşüş sürer. Yurtdışında satışlar sürerse Türkiye'de de kâr satışları sürer. Tedirgin eden klasik şeyler mevcut.
Ekonomi analisti Mustafa Aşkın:
Görüntüdeki neden Japonya Merkez Bankası faiz artırdı. Satışlar beklenen gelişmelerden fon çıkışına bağlanıyor. Gelişen piyasalara gidecek fonlar Japon yeni cinsinden borçlanıyor. Çünkü orada faizler çok düşük seviyedeydi. Düşük faizle borçlanıp yüksek getiriler elde edecekleri pazarlara giriyorlar. Bunların en önemli pazarlarından birisi de Türkiye...
Bu fonlardaki borçlanma maliyeti düşünülünce getirilerdeki olası kayıplar da piyasalardan para çıkarma paniğini yaşattı. Şu an bir panik var.
Neden panik var? Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve K.Irak harekatı söylentileri üzerine bu konu bahane oldu.
Ziraat Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Akça:
Tamamen kâr realizasyanu. Bir miktar daha devam edebilir. Japonya'dan beklenen bir şey geldi. Bu bizde aşırı yazılan kârların realize edilmesiydi. Bunun nerede kesileceğini tahmin etmek çok zor. Buna kâr edenler karar verecektir. Bunun sinyalleri geliyordu. Yabancı raporlarda 'Türkiye'den al tavsiyeleri' kesiliyordu. Satışın geleceğini tahmin edebiliyordum.
JAPONYA, FAİZ ORANLARINI ÇEYREK PUAN ARTIRDI
Öte yandan Merkez Bankasının toplantısının ardından yapılan açıklamada, faiz oranlarının yüzde 0,50 puana yükseltildiği bildirildi.
Merkez Bankası, faiz oranlarında 10 yıldan bu yana ilk kez yüksek bir artırıma giderken, ilerideki faiz oranları konusunda ise ihtiyatlı olacağı mesajını verdi.
Japonya Merkez Bankası, geçen yıl da ''sıfır'' faiz politikasını terkederek, faiz oranını yüzde 0,25'e yükseltmişti. Japon ekonomisindeki büyüme, Merkez Bankasının gelecek dönemdeki faiz artırımı ihtimalini zayıflatıyor.