'Mobil imza, evlilik, kefalet ve tapu işlemi dışında kullanılabilecek'
Turkcell, ıslak imza ile eşdeğer mobil imzayı tanıttı. Mobil imza faturalı hatlarda ayda 4 YTL, kontörlülerde ise 40 kontör ile ücretlendirilecek.
Turkcell, dünyada bir ilk olan mobil imza servisini tüketicileri ile buluşturuyor. Uygulama öncelikle Akbank, Garanti, İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Yapı Kredi Bankası'nın işbirliği ileinternet bankacılığı alanında kullanılacak. Dün düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtılan Turkcell Mobil İmza, ıslak imza ile eşdeğer sayılıyor ve GSM SIM kartları kullanılarak atılıyor. Toplantının açılış konuşmasını yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, e-Türkiye rüyasında bir adım daha attıklarını söyleyerek,Turkcell olarak rekabet avantajını en iyi şekilde kullandıklarını ve dünyada bir ilk olan mobil imza servisini hizmete soktuklarını söyledi. Ciliv, "Turkcell mobil imza ile mobil ve elektronik işlemlerde öncülüğümüzü ortaya koyduk" dedi.
KOLAYLIK GETİRECEK Turkcell İş Geliştirme Bölüm Başkanı Altuğ Acar ise elektronik imza ile mobiliteyi birleştirdiklerini belirtti. Yeni hizmetlerinin müşterilerine büyük kolaylıklar getireceğini ifade eden Acar, "Mobil imza maliyetler ve hız bakımından da büyük avantajlar sağlayacak" diye konuştu. Toplantıda konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray ise 2004 yılında kabul edilen elektronik imzanın bu servisle yaygınlık kazanacağını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: "Evlilik, boşanma, kefalet ve gayrimenkul tasarrufları dışında yer alan bütün işlemler mobil imza ile gerçekleştirilebilecek"
YENİ UFUKLAR AÇACAK Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil de Türkiye bankacılık sektörünün yenilikçi uygulamaları, teknolojisi ile gelişmiş ülkeler tarafından bile örnek alındığını bildirdi. Binbaşgil, "Mobil imza bankacılık sistemine yeni ufuklar açacak. Mobil imza ile müşteriler ıslak imza atması gereken sözleşmeler, para çıkışı gerektiren büyük tutarlı işlemler ve kamu uygulamaları işlemleri gibi çok daha geniş kapsamlı hizmetler sanal ortamda sunulacak" dedi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsnü Erel ise mobilimza projesinin günlük hayat ile sanal dünyayı gerçek anlamda ilişkilendirdiğini, bu uygulama ile internet ortamındaki mevcut güvenlik teknolojilerine bir yenisinin daha eklendiğini kaydetti. Erel, "Hedefimiz bankayı tamamen dijital ortamda çalıştırmak. Uygulama, bu doğrultuda atılmış önemli bir adım'' dedi. TEB Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir ise Turkcell Mobil İmza ile sadece internet bankacılığı değil genel olarak bankacılığın da yeni bir boyuta taşınacağını, bu uygulama sayesinde bankaların müşterilerine yenilikçi hizmetler sunabileceklerine değindi. Türkiye'nin bankacılık teknolojileri açısından birçok Avrupa ülkesinden daha ileri olduğunu belirten Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Yardımcısı, Hishem Laroussi "Sizin Avrupa'dan öğrenecek bir şeyiniz yok, onların gelip sizden öğrenecekleri var'' diye konuştu. Kunuşmaların ardından Turkcell ve banka üst düzey yöneticileri 5 banka ve Turkcell arasındaki mobil imza işbirliği protokolü mobil olarak imzaladılar. Yasal olarak ıslak imza ile aynı statüde olan mobil imza sayesinde tüketiciler nüfus, pasaport, vergi, sağlık, sosyal güvenlik işlemleri ve okul kayıtları gibi e-devlet uygulamalarının yanısıra internet bankacılığı, kredi başvuruları, sigortacılık ve sermaye piyasası işlemlerini de mobil imza ile yapabilecekler. Faturalı hatlarda ayda 4 YTL, kontörlü hatlarda ise ayda 40 kontör karşılığında sahip olunabilecek sertifika ile sınırsız işlem hakkına sahip olacak. Turkcell İş Geliştirme Bölüm Başkanı Altuğ Acar, bir kere alınıp her yerde kullanılabilecek imzanın her kuruluşta geçerli olacağını söyledi. Servisten yararlanabilmek için sadece cep telefonunun yeterli olduğunu belirten Acar, mobil imzanın sadece SIM kart üzerinden kullanılacağını, bunun kopyalanamayan, kırılamayan özelliklere sahip olduğunu sözlerine ekledi. Bu arada Turkcell, 3 milyar dolarlık sendikasyon kredisini 26 Şubat 2007 tarihinde imzalıyor.