Uzmanlar, mortgage'ın TBMM gündemine girmesiyle fiyatların suni olarak artabileceği konusunda vatandaşı uyarırken, yasa hemen çıksa bile uygulamanın 2008'e sarkacağına dikkat çekiyor
Konut fiyatlarında yüzde 30'luk suni artış yaşanabilir!
Uzmanlar, mortgage'ın TBMM gündemine girmesiyle fiyatların suni olarak artabileceği konusunda vatandaşı uyarırken, yasa hemen çıksa bile uygulamanın 2008'e sarkacağına dikkat çekiyor.
Mayıs ve haziran aylarında yaşanan dalgalanma ile birlikte durgunluğa giren gayrimenkul piyasası, TBMM gündemine giren mortgage sisteminin kendilerini nasıl etkileyeceğini tartışıyor. İnşaat şirketleri mortgage'ı özellikle konut piyasasını yeniden canlandıracağına inanırken, vatandaşlar da mortgage ile ilgili yanlış beklentilere kapılmaması konusunda uyarılıyor. Örneğin, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, mortgage'ın TBMM gündemine gelmesiyle ilk etapta konut fiyatlarında yüzde 20-35 arasında suni bir artışın gözleneceğini belirtti. Ateş, şunları kaydetti: BU
YIL 'YOK YILI' SAYILSIN "Sistem hemen yürürlüğe girmeyecek, çünkü birçok eksiği var. Bu nedenle kanun çıksa bile uygulaması 2008'e sarkacak. Sistemin gündeme gelmesiyle birlikte hemen yürürlüğe girecekmiş gibi söylentiler çıkarılarak, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekileceği ve dar gelirlilerin 50 YTL taksitle konut sahibi olabilecekleri beklentisi yaratıldı. Bu nedenle önümüzdeki günlerde işi bilmeyenler ikinci el olarak satılan konutların fiyatını kanun çıkmış gibi suni bir şekilde yüzde 20-35 arasında artıracaklar. Ancak bilinçli bir firma geçen yılın ikinci yarısından itibaren başlattığı indirimli konut satışlarını devam ettirmeli. Firmalar fiyatlarını artırırlarsa biterler. İnşaat sektörü bu yılı 'yok' saymalı."
FAİZ DÜŞMELİ Sistemdeki eksikliklerin başında zorunlu olan değerleme raporunu verebilecek SPK lisanslı uzman sayısının yetersizliğinin geldiğini vurgulayan Ateş, "Şu an zorunlu olan değerleme raporunu verebilecek 300 civarında SPK lisanslı uzman var. Sistemin tıkanmaması için en az 2 bin uzman gerekiyor" dedi. Bunun yanısıra faiz ve enflasyon oranlarının da daha düşük olması gerektiğini bildiren Ateş, "Dar gelirlinin konut sahibi olabilmesi için asgari ücretin en az 2 bin YTL olması gerekir" diye konuştu.