TUSKON'un Brüksel ofisinin açılışına katılan Babacan, "AB ile 2006 yılı biraz sıkıntılı oldu ama o hava dağıldı, soğuk hava çözülüyor" dedi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Brüksel ofisinin açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "2006 yılı biraz sıkıntılı oldu, ama o hava yavaş yavaş dağıldı. Gün geçmiyor ki yeni bir ilerleme sağlanmasın. Soğuk kış havası çözülüyor" dedi. Ali Babacan, "Brüksel'e gidip gelen arkadaşlara söylüyorum. Burayı yabancı bir memleket gibi görmeyin. Tam tersine paydaş olduğumuz bir yerdir. İstanbul'da, İzmir'de nasıl rahat hareket ediyorsanız orada da öyle hareket edin diyorum" diye konuştu. Ali Babacan, ofisin açılışından sonra TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TOBB Başkanvekili İbrahim Çağlar ve işadamları ile buluştu. AB'nin orta ölçekli firmalara ilgi gösterdiğini söyleyen Babacan, "Büyüklerden sonra AB'nin KOBİ'leri de Türkiye ile iş yapmak için arayış içerisinde" dedi.
TOPLUMLA
MÜZAKERE Bakan Babacan, 'AB üyesi Türkiye' sıfatına ihtiyaç duymadıklarını belirterek, önemli olanın standartların ve sosyal refahın yükseltilmesi olduğunu belirtti. Babacan şöyle devam etti: "Üye olduğumuz andan itibaren nüfus ve coğrafya olarak bir numaralı ülke olacağız. Ekonomik büyüme 6. sırada, karar verme mekanizmalarında en çok oy hakkı, en çok milletvekili olan ülke olacağız. Bu basit bir genişleme adımı değil." Babacan, müzakere süreciyle ilgili bilgi vererek, açılmayacak 8 fasılda dahi komisyonla çalışmaların sürdüğünü, 7 yıllık bir eylem planı hazırlandığını anlattı. Fasılların açılıp kapanmasını 'yarım saatlik seramoni' diye niteleyen Ali Babacan, "Bazı fasıllarda yarım saatlik seramoni yapılmayacak diye Türkiye'deki ilerlemeyi durduramayız" diye konuştu.
İŞSİZLİK GERİLİYOR 2006 yılı işsizlik rakamlarını değerlendiren Babacan, 2005'te yüzde 10,6 olan oranın geçen yıl 9,6'ya gerilediğini kaydetti. İşsiz sayısının 2 milyon 415 bine indiğini hatırlatan Babacan, "AB'de işsizlik sorunu nüfus artmadığı için çözülebilirken Türkiye'de ise her yıl nüfus 1 milyon arttığı için 500 ile 700 bin arasında kişi de işgücüne katılıyor. Dolayısıyla Avrupa yürürken biz koşmak zorundayız" diye konuştu. Babacan, "Türkiye'nin AB perspektifi olmasaydı bırakın işsizlikteki olumlu gelişmeleri, olağanüstü artış ve ciddi sosyal sorunlar olacaktı" dedi.