G. Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de petrol arama anlaşmaları Türkiye'yi Akdeniz kıyı şeridi ile Kıbrıs'ın batısından Mısır'a kadar olan bölgede petrol aramak için harekete geçirdi.
Akdeniz kıyı şeridi ile Kıbrıs'ın batısından Mısır'a kadar olan bölgede petrol aramak üzere harekete geçen Türkiye, açık denizlerde üç boyutlu petrol, doğalgaz, maden ve depremsellik araştırması yapacak bir gemi alacak. Türkiye, Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de petrol arama anlaşmaları yapması ihaleye çıkması üzerine bölgeyi boş bırakmayacağını göstermek üzere peş peşe hamleler yapmaya başladı. SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı, kısa bir süre önce ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bir yazı yazarak, açık denizlerde sismik araştırma yapacak bir gemiye ihtiyaç olup olmadığını sordu. Dışişleri Bakanlığı'nın bu kritik yazısı, Sismik-1 olarak bilinen Hora'nın İstanbul Üniversitesi'ne (İÜ) hibe edilmesinin ardından açık denizlerde petrol, gaz, maden ve depremsellik araştırması yapacak bir gemiye Türkiye'nin acilen ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Dışişleri'nin yazısına yanıt veren kamu kuruluşları, denizde araştırma yapmak için bir gemi alımının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Dışişleri de konuyu Başbakanlığa taşıdı. Başbakanlık, Dışişleri ve Enerji Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler çerçevesinde Türkiye'nin, zaman yitirmeden sismik araştırmalar yapacak tam donanımlı bir gemi almasının gerekliliği güçlü biçimde teyit edildi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, kararın ardından gemi alımı konusunda Maden Tetkik Arama ve TPAO'yı görevlendirdi.
GÜLER:
REAKSİYONER DEĞİLİZ BTC'nin Ceyhan Terminali'nde 100'üncü tankerin yola çıkması nedeniyle yapılan törende konuşan Güler, TPAO'nun Akdeniz'de petrol arama çalışmalarının belli programa dayandığını belirterek, Rum Yönetimi'ne yönelik reaksiyoner bir çalışmanın söz konusu olmadığını söyledi. Bu arada Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır ve Lübnan ile yaptığı anlaşmayla bölgede petrol ve gaz aranması konusunda ihaleye bugün başladı.