Türkiye'de faaliyet gösteren toplam 127 alışveriş merkezinin 41'i İstanbul'da bulunurken, Türkiye çapında inşa edilmesi planlanan toplam 100 alışveriş merkezinden 45'inin de İstanbul'da yer alması öngörülüyor.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneğinden (AMPD) alınan bilgiye göre, Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin 3'te biri İstanbul'da yer alıyor. 41 alışveriş merkezinin olduğu kentte yapımı devam eden 35 alışveriş merkezi bulunuyor.
Avrupa ülkelerine göre kişi başına düşen alışveriş merkezi miktarı, Türkiye'de çok düşük olmakla birlikte önümüzdeki dönem için planlanan projelerle bunun artması bekleniyor.
Son
yıllarda İstanbul'da alışveriş merkezlerinin açılışına aylar kala yerli ve yabancı markalar yer kapma telaşına düşerken, Doğuş Holding ve Orjin Grup ortaklığıyla yapılan ve Ağustos ayında açılması planlanan İstinye Park'ta da, doluluk oranının şimdiden yüzde 100'e ulaştığı ifade edildi.
AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, şu anda Türkiye'de 127 alışveriş merkezinin bulunduğunu ve bunun 41'inin İstanbul'da yer aldığını belirterek, yapımı devam eden 68 alışveriş merkezinden 35'inin yine İstanbul'da olduğunu söyledi.
Türkiye'de planlama aşamasında olan 100 alışveriş merkezinin 45'inin İstanbul'da bulunduğunu ifade eden Oral, önümüzdeki 5 yılın, alışveriş merkezlerinin yılı olacağını vurguladı.
Oral, ''5 yılda Türkiye'de aşağı yukarı 150 alışveriş merkezi açılacak. Bunlar sektöre 25 milyar dolarlık bir ek ciro gelmesine neden olacak. Çok sayıda kişiye de istihdam sağlayacak. Önümüzdeki sürece baktığımızda bunlar, sektörün şu andaki mevcut durumunu ikiye katlayacak. İlk başta çok gibi gözükse de Avrupa ortalamasına göre hala çok düşük'' diye konuştu. ''DAHA GİDECEK YOLUMUZ VAR''
Nuşin Oral, Türkiye'de her bin kişiye düşen alışveriş merkezi metrekaresinin 48, Yunanistan'da ise 125 metrekare olduğunu belirterek, burada daha gidilecek çok yol bulunduğunu söyledi.
Oral, ''Önümüzdeki yıllar, alışveriş merkezi yılları olacak. Bu da sektörün organize hale gelmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Çünkü alışveriş merkezlerindeki perakendecilik yüzde 99,7 oranında kayıt içi'' dedi.
Oral, açılan alışveriş merkezleriyle ilgili bölgesel tehlikeler bulunduğuna da dikkati çekerek, ''Burada yatırımcıya da önemli bir rol düşüyor. Projeleri yaparken bölgedeki alışveriş yapım yoğunluğunu dikkate almak lazım. Yoksa ileride bazı alışveriş merkezleri atıl duruma gelebilir'' diye konuştu.
İSTİNYE PARK İÇİN BEKLEME LİSTESİ
AMPD Başkan Yardımcısı Avi Alkaş da, Doğuş Holding ve Orjin Grup ortaklığıyla yapılan İstinye Park'ta bulunan 320 mağazanın tamamen dolduğunu belirterek, ''Doluluk oranı çok erken yüzde 100'e ulaştı. Çok ciddi bir başvuru oldu. Şu anda yerleşmeye göre son kontratlar yapılıyor'' dedi.
Alkaş, Ağustos ayında açılışı yapılacak alışveriş merkezinde kiralamaların yüzde 55'inin yerli, yüzde 45'inin ise yabancı markalar tarafından gerçekleştirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Şu anda bir bekleme listesi bile var. İstinye Park'ta bulunmak isteyip de dışarıda kalan oldu. Yer açılması durumunda orada yer almak isteyen yerli-yabancı markalar var. Yerli-yabancı ayırımı yapılmadı ama birçok yabancı markaya maalesef yer verilemedi.
İstinye Park oluşumu içinde Abdi İpekçi, İstiklal ve Bağdat caddelerini buluşturan bir düzenlemeye gidildi. Bu çerçevede orada, hangi bölgede hangi marka olacaksa o kurgulanmaya çalışılıyor.'' AA