| |
Asker, emniyet, siyaset, tarikat, cemaat
Aslında cemaatler, tarikatlar günümüzde birer "lobi" gibi... "Sivil toplum örgütü" gibi... Ve de "önemli bir Türkiye gerçeği." "Bu kesimler" uzun süre devletten uzak durdular. "Başımız devletle derde girer" diye çekindiler. "Siyasetle" ilgilenmediler. Kapılarını çalan siyasetçilere de "bizim dünya işleriyle ilgimiz yok... Siz kendi yolunuzda gidin, biz kendi yolumuzda" dediler.
Ama zamanla siyasetçiler "tarikatları, cemaatleri" rahat bırakmadılar. Onların bir bölümünü "siyasete çekmeyi başardılar." Yine onların bir bölümü de "siyasetten, siyaset üzerinde etkili olmaktan, Meclis'e girmekten, devlette bazı yerlere gelmekten" hoşlanmaya başladılar.
Günümüzde çeşit çeşit "bürokrat" var. 1. Çocuk yaşta, daha okuldayken bir tarikatla, cemaatle ilişkisi olan... Ve bunu devam ettiren. 2. Bir makama gelebilmek için tarikatla, cemaatle ilişki kurmaya çalışan. 3. Oturduğu koltuğu koruyabilmek için bu işlere yakın duran. 4. Bu bezlerde hiç tarağı olmayan.
"İlk 3 kesimin" en azı orduda. Zira ordu "bu konuda çok duyarlı." "Emniyette" ise var ama sanıldığı kadar "geniş, örgütlü, yerleşik" değil. "Bürokrasinin değişik kesimlerinde" mevcut. Tabii "siyasette" de.
Siyasette tarikat-cemaatle "doğrudan bağı olanlar" var. Süleymancılar'ın eski lideri merhum Kemal Kaçar Adalet Partisi milletvekiliydi. Şimdiki lider Ahmet Denizolgun ANAP milletvekiliydi... Bakandı. Turgut ve Korkut Özal, Nakşi tarikatının Mehmet Efendi kolundandı. (Prof. Erbakan da)
Bir de tarikat-cemaatle "doğrudan ilişkisi" olmayan, ama bu kesimlere "yakın duranlar" var. Seçim dönemlerinde "onların desteğini bekleyenler" var. "Lider düzeyinde kişisel dostluk" kuranlar var. (Bülent EcevitFethullah Gülen ilişkisi)
Konuya bazı "isimlerle" devam edecek olursak... Konya'nın Erenköy semtinde Tahir Hoca (Büyükkörükçü) vardır ki: 1. Bir zamanlar Konya müftüsüydü. 2. Vaazını dinlemek için millet kuyruğa girerdi. 3. Prof. Erbakan'ın partisinden 1 dönem milletvekilliği yaptı. 4. Nakşi'dir... Artık yaşlıdır, vaaz vermez. 5. Tayyip bey Konya'ya gittiğinde ziyaret eder.
Konya'da "tarikatlar üstü" Hacı Veyiszade Mustafa Efendi vardı ki... Cenazesine 50 bin kişi mi katıldı, yoksa 100 bin mi acaba?
Erzurum'da Naim Hoca vardı. Vaazlarında Cumhuriyet'i över, Atatürk için kendi yazdığı şiirleri okurdu. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı. Tabutunu generaller taşıdı.
Günümüzde "en güçlü kesim" Nurcular. Onlar da 2 kol: Fethullah Hocaefendi cemaati ile Yeni Asya grubu. En "örgütlüsü, kuvvetlisi" olan ise Fethullah Gülen'ciler.
Konu "bir yazıya sığmayacak kadar derin bir Türkiye gerçeği."
|