Türkiye ile Irak arasında yaşanan akaryakıt krizinin ardından, bu ülkeye ihracat yapan şirketlere Hazine'den destek geldi. Irak'a ihracat yapan şirketler, 100 bin dolara kadar yaptığı satışlardan elde ettiği dövizi, 31 Aralık 2007 tarihine kadar, beyan etmeden Türkiye'ye getirebilecek.
Hazine Müsteşarlığı'nın tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında kararda değişiklik yapan tebliğe göre, Irak'a ihracat yapan şirketler 100 bin dolara kadar yaptığı satışlardan elde ettiği parayı nakit olarak Türkiye'ye getirirse beyan etmek zorunda kalmayacak. Tebliğe göre, efektif olarak parayı Türkiye'ye getiren ihracatçılar, Aralık 2007 tarihine kadar beyan vermeyecek.
Hazine'nin
yaptığı açıklamaya göre, Resmi Gazete'de yer alan tebliğde yer alan bazı önemli düzenlemeler şöyle:
-Diğer her türlü transferin serbest olması, bankalar ve firmaların maruz kaldığı bürokrasi dikkate alınarak ithalat taahhüt hesaplarının takibi uygulamasına son verildi.
-Yurt dışından temin edilen kredilerle ilgili olarak Merkez Bankası'nın Sermaye Hareketleri Genelgesi'nde yer alan kredi sözleşmesi ibrazı ve Türkiye'ye getirilmeden kullanılacak kredilerle ilgili düzenlemeler uygulamada yaşanan bazı sorunlar nedeniyle tebliğ hükmü haline getirildi.
-Yurt dışında bulunan Türk iştirakli firmaların takibine ilişkin düzenlemelere yer verildi.
-Bankacılık sistemindeki gelişmeler dikkate alınarak, Türkiye'de yerleşik kişilerin, yurt dışına yapacakları nakdi sermaye transferi yerine mal ihraç ederek bedelinin yurt dışında kurulacak şirket veya şubelerin sermayesine mahsup edilmesine izin verilmesi yönündeki uygulamaya son verildi.
-OECD ve AB kodları dikkate alınarak kişisel sermaye hareketleri tanımlandı.
-Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununa ilişkin yönetmelikte adi şirket dahil tüm şirketlerin kapsanması nedeniyle bu konu ile ilgili hükümlere tebliğde yer verilmedi.
-Karar ile yapılan düzenlemeye paralel olarak Türkiye'de yerleşik kişilerin(özellikle bankalar), yurt dışında yerleşik kredi kartı kuruluşları ile lisans ve temsilcilik sözleşmeleri yapmalarına izin verilmesi yönündeki uygulamaya son verildi.
-Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ülke yararına geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla ilgili kamu ve özel kuruluşlardan bilgi toplanması ile bunlar arasındaki bilgi paylaşımı ve koordinasyona katkıda bulunulması için Müsteşarlığa yetki tanıyan bir madde tebliğe eklendi.