|
|
|
İsviçre İçişleri Bakanı Couchepin, Gaziantep'te
İsviçre Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Pascal Couchepin, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesini özellikle ziyaret etmek istediğini belirterek, ''Çünkü burası, çok eski medeniyetleri karşılayan bir bölgedir'' dedi.
Couchepin, beraberinde İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Walter Gyger ile birlikte Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı'yı makamında ziyaret etti. Couchepin, ziyarette, Türkiye'ye 5-6 kez geldiğini, ancak ilk defa Güneydoğu Anadolu Bölgesini ziyaret ettiğini belirterek, ''Keşke daha önceden gelseymişim, çok güzel bir bölge ve Gaziantep özellikle büyük bir ekonomik dinamizm gösteriyor'' dedi.
Gaziantep
Arkeoloji Müzesi'ni de ziyaret edeceğini belirten Couchepin, Gaziantep'teki müzenin, dünyanın en güzel ikinci müzesi olduğunu duyduğunu, bu alanda en büyük müzenin de Tunus'ta olduğunu öğrendiğini, ancak yapılan keşiflerin ardından Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin birinci sırada yer alacağını dile getirdi.
Gaziantep Valisi Kamçı'nın yeterli alan olmadığı için eserlerin tamamının sergilenemediğini söylemesi üzerine Couchepin, ''Daha önceden belediye başkanlığı yaptığım ilde çok az tarihi eserimiz vardı, ama yerimiz kocamandı. Bence sizin durumunuz daha iyi'' dedi.
Büyükelçi Gyger'in, Gaziantep'te çıkarılan eserleri İsviçre'de de sergilenebileceği yolundaki önerisi üzerine Vali Kamçı, ''Mozaiğin sergilenmesinin kolay olduğunu zannetmiyorum. Çünkü bu eserler, alandan çıkarıldıktan sonra çok özel bir teknikle tekrar bütün haline getiriliyor'' diye konuştu.
GAZİANTEP'E YILDA 1 MİLYON TURİST
Couchepin'in, Gaziantep'in turizm potansiyeli ve Suriye ile yapılan ticaret ile ilgili sorularını da yanıtlayan Kamçı, turizmin istenilen düzeyde olmadığını, ancak iyi seviyeye gelinmesi için çalışmalar yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Hedefimiz turizmi, istenilen düzeye çıkarmaktır. Belki kalacak yer konusunda eksiğimiz var, turizmde istediğimiz sonucu alamamamızın nedeni bu olabilir. Hedefimiz, yılda bir milyon turistin ziyaretini sağlamak. Şu anda yüzbinlerdeyiz. Oysa Gaziantep, Güneydoğu'nun merkezi konumunda. Bölgeye gelenin, buraya uğraması lazım.
Suriye ile ticaretimizi de geliştirmek için gerekli çalışmalara devam ediyoruz. Yapılan anlaşma sonucu, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, Suriye'de üretilen tüm mallar, sıfır gümrük ile Türkiye'ye getiriliyor. Türkiye'den de 2012 yılına kadar belirli zaman içinde gümrüksüz malların geçişi yaygınlaştırılacak. Ama şu anda bir kaç mal için bu geçerli.''
Couchepin'in, Gaziantep'te, çok büyük 3-4 çimento fabrikası bulunduğunu, bunların hava kirliliği bakımından sorun yaratıp, yaratmadığını sorması üzerine Kamçı, fabrikaların hava kirliğini önleyici baca sistemini kurduklarına dikkat çekerek, şunları söyledi:
''Ama, (buna rağmen hiç kirlilik yapmıyor) demek mümkün değil. En aza indirilmesi için fabrikalar tarafından önlemler alınıyor. Araçlarımız da hava kirliliği yapıyor ama araçlarımızı yok etmemiz mümkün değil. Mecburen onlarla yaşamak zorundayız. Belli mi olur, belki de 2010 yılından sonra bizde güneş enerjili araçlar kullanırız. Nasıl olsa güneş bol burada.''
''BÖLGEYE GELMEK İÇİN BİR ÇOK NEDENİM VAR...''
Bir gazetecinin, bölgeyi ziyaretinin amacını sorması üzerine Couchepin, Türkiye ve İsviçre arasında kültürel varlıkların ihracı ve iadesi konusunda bir anlaşma imzalama ihtimalini görüşmek olduğunu dile getirerek, şunları belirtti:
''Diğer amacım, ikili ilişkileri geliştirme imkanlarını incelemek. Bir başka amacım ise Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesini ziyaret etmek. Özellikle burayı ziyaret etmek istedim. Çünkü bu bölge çok eski medeniyetleri karşılayan bir bölgedir, bu yüzden görmek istedim. Ayrıca İsviçre, bu bölgede inşa edilecek bir kaç baraja da katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra çok büyük enerji projeleri var, doğal gaz alımı ile ilgili, İran ve İtalya tarafından yönetilen. Bunlar Türkiye'den geçen projeler. Yani buraya gelmem için bir çok nedenim var.''
(AA)
|