|
|
|
Isınmaya Ayşe teyze çözümü!
Küresel ısınma ve kuraklıkla mücadele için bir araya gelerek bir rapor hazırlayan Tarım, Çevre ve Enerji Bakanlıkları en somut adım olarak " duyarlılık" çağrısında bulundu. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, küresel ısınma ve kuraklıkla mücadelede sorumluluğun "Ev hanımı Ayşe Teyze'ye" düştüğünü söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler "Küresel Isınma Eylem Planı" için bir araya geldi. Yapılan toplantıda, küresel ısınmanın Türkiye'ye etkileri, çevre, tarım ve enerji politikalarına nasıl yansıyacağı ve bunların dışında kuraklık ile su yönetimi, suyun etkili kullanımı konuları ele alındı. Eylem planıyla ilgili rapor en geç hafta sonu Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Çevre
ve Orman Bakanı Osman Pepe, su, hava ve toprak üçgeninde Türkiye'nin geleceğini son derece yakından ilgilendiren bir toplantı yapıldığını kaydetti. "Toplantı aslında dünyayla eş zamanlı yürüdüğümüzün bir göstergesidir" diye konuşan Pepe, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin dünyanın değişmeyen gündemi olduğuna işaret etti. Pepe, konunun uluslar üstü bir sorun olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu gerçeği yakından takip ederek kendi projeksiyonlarını hesaplarını buna göre yapmak zorunda olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili üç bakanlığın mevcut durumun "fotoğrafını çektiğini" ifade eden Pepe, öncelikli olarak suyun etkin kullanılması, sulak alanların ve su kaynakların iyi kullanılması, yönetilmesiyle ilgili ortak bir sorumluluk olduğunu söyledi. Pepe, iklim değişikliklerinden en çok etkilenecek bölgelerden birisinin Akdeniz Havzası olduğuna işaret ederek, tarımsal faaliyetlerin bölgede daha aşağıya geleceğinin, Kuzey Avrupa'da ise artacağının öngörüldüğünü vurguladı. Son 100 yılda atmosfer sıcaklığının 0.74 santigrat derece arttığını belirten Pepe, bu ısınmanın da insan unsurundan kaynaklandığını anlattı.
Üzerinde en fazla durulması gereken konulardan birinin de yer altı sularıyla ilgili olarak "kaçak kuyuların" olduğunu belirten Pepe, suyun arz ve yönetimiyle ilgili sıkıntılarda olduğunu kaydetti. Başta Ankara olmak üzere bazı şehirlerde içme suyu açısından barajların alarm verdiğini anlatan Pepe, konuyla ilgili herkese sorumluluk düştüğünü vurguladı. Pepe, "Sorumluluk evdeki ev hanımı Ayşe Teyze'ye düşüyor. Kime düşüyor? İlkokul 5'inci sınıfa giden Hasan'a düşüyor. Kamyon şoförü Mehmet'e düşüyor. Köylü Ali Amca'ya düşüyor. Yani herkesin sorumlulukları var" dedi.
Evlerde daha az enerji kullanan buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü ve ampullerin kullanılması gerektiğini söyleyen Pepe, "Çünkü fazla enerji demek daha fazla emisyon demek, daha fazla küresel ısınma demektir" dedi. Buzdolaplarının evin en soğuk noktasına konması gerektiğini belirten Pepe, çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolu olarak çalıştırılması, TSE'ye uygun ürünler kullanılması gerektiğini anlattı. Yiyeceklerin düz tabanlı tava, tencerelerde pişirilmesi, düdüklü tencerelerin daha fazla kullanılması gerektiğini de söyleyen Pepe, güneş enerjisinden daha fazla yararlanılması gerektiğine de işaret etti.
Lokanta ve işyerlerindeki patetes kızartma yağlarının ve araçların atık yağlarının kanalizasyonlara dökülmemesi gerektiğini belirten Pepe, bu yağların 1 milyon litre suyu kullanılamaz hale getirdiğini vurguladı. Pepe, diş fırçalarken, traş olurken musluğun açık bırakılmaması gerektiğini de hatırlatan Pepe, damlama olan sadece bir tek çeşmeden ayda 1.5 metreküplük su kaybı olduğunu söyledi. Radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı izopanlar konulması gerektiğini böylece de yüzde 5 enerji tasarrufu yapılacağını kaydeden Pepe, binalarında izolasyonlarının iyi yapılması "iyi giydirilmesi" gerektiğini ifade etti.
Araçların rölantide fazla çalıştırılmaması gerektiğini de söyleyen Pepe, çünkü daha fazla enerji harcayarak emisyonun artırıldığını kaydetti. Türkiye'nin yıllık enerji israfının yaklaşık olarak 5-7 milyar dolar olduğunu belirten Pepe, araçların ayrıca hız limitlerinin üzerinde de kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Gazetecilerin üç bakana da "siz ne tip tasarruflar yapıyorsunuz" sorusuna karşılık olarak Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Çevre Bakanımızın tavsiyelerini uyuyorum" diye karşılık verirken, Enerji Bakanı Hilmi Güler "ısı yalıtımına" önem verdiğini kaydetti. Güler, tasarrufun karanlıkta oturmak anlamına gelemediğini söyleyerek, enerjinin ekonomik bir şekilde kullanmaya çalıştığını belirtti.
(ANKA)
|