|
|
Ayşe Teyzeler de alkolik oldu
Kadınlar arasında alkol bağımlılığı nedeniyle tedavi görme oranı son sekiz yılda beş kat arttı. Uzman doktorların söylediğine göre, kariyer sahibi genç kadınların yanı sıra artık ev kadınları da büyük oranda alkol sorunu yaşıyor.
Türkiye'de alkol bağımlılığıyla ilgili çalışmalar yapan uzman doktorlar, eskiye oranla artık daha çok sayıda kadının alkolik olduğu konusunda hemfikir. Balıklı Rum Hastanesi Alkol Bağımlılığı Tedavi Kliniği Direktörü Doç. Dr. Hasan Mırsal, 1997 yılında kendilerine müracaat eden 360 kişiden 36'sı kadın iken, 2005 yılında 500 bağımlıdan 100'ünün kadın olduğunu belirtiyor. Dünyada da durum farklı değil. Dünya genelinde 10 yıl önce alkol bağımlılığı tedavisi gören her 10 kişiden biri kadınken bugün bu rakamın, her beş erkeğe karşılık bir kadın olduğuna dikkat çeken Mırsal, rakamların Türkiye'de de yaklaşık olduğunu söylüyor.
BAĞIMLILIK
DAHA KOLAY Beden kitlesinin erkeklere göre düşük, yağ miktarının ise fazla olması, kadınların biyolojik alkol dirençlerini düşürüyor ve kadınlar daha kolay alkolik oluyor. Sosyal içicilikle başlayan alkol tüketimi kadınlarda kısa sürede tehlikeli içicilik boyutuna ulaşıyor. Memory Center'dan psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a göre de; gizli depresyonların artması da alkole bağımlılığı tetikliyor. Tarhan, "Sorunlarıyla boğuşurken, alkol kadınlara hak etmediği zevki veriyor. Eşi ile ilgili veya yaşadığı diğer sorunlarla yüzleşmeme karşılığında beyne bir çeşit rüşvet verilmiş oluyor. Depresyona giren kişide seratonin maddesi azalıyor, beyin o maddeyi artırmak için bir çaba gösteriyor. Bu durumda bazıları sauna, spor gibi etkinliklere yönelirken bazı kişiler alkole yöneliyor." diyor.
TERCİHLERİ VOTKA Kadınlarda alkol problemi en çok 30 ile 50 yaşları arasında yaşanıyor. Erkek alkolikler genellikle rakı, kadınlar ise votka tercih ediyor. Çünkü votka evde gizli gizli içilmesi en kolay içkiler listesinde başı çekiyor. Ağızda da daha az koku yapıyor. Doç. Dr. Mırsal'a göre "Zengin kadınlar alkolik olur," şeklindeki düşünce, ev kadınlarındaki kullanımın artışıyla yıkıldı. Bağımlı olan kadın daha depresif ve içe dönük oluyor. İstanbul Tıp Fakültesi'nden psikiyatrist Prof. Dr. İlhan Yargıç'a göre de bağımlılık tedavisinde kadın eşinden ve yakınlarından destek görmüyor. Hayatını temelden etkileyen bir sorun olana kadar da tedaviye yanaşmıyor. Kadın bağımlılar genelde eşlerinin evde olmadığı saatlerde alkol alıyor. Gizli alkol kullanımı da bağımlılığı tetikliyor.
Sevdican GÜNEŞ /SAĞLIK SERVİSİ
|