'Can pazarı'na yatırım
Yabancı firmalar, yakın geçmişe kadar Türkiye pazarında daha çok mal ve finans piyasalarında yatırıma yöneldi. Önce borsaya yöneldiler, ardından otel lokanta gibi hizmet sektörüne, sonra da borsa ve bankalara... Bunlar, gelişen Türk pazarına global ekonominin ilgisi olarak değerlendirildi. Hatta, Türk firmalarından bazıları, yabancılarla kurduğu bu ortaklıklar sayesinde büyüdü. Yabancılar son günlerde Türkiye'de bir başka alana daha yatırım yaptı: "Güvenlik; diğer adı ile güvensizlik pazarı..." Son yıllarda yaşanan gelişmelere bakıldığında aslında nedeni de açık... Neredeyse kendisi veya yakınlarının evine hırsız girmeyen, kapkaç veya gaspa uğramamış aile kalmadı. Tehdit, şantajla para sızdırılmak için kapısı çalınmadık işyeri kaldığını söylemek de olanaksız hale geldi. Bırakın alışveriş merkezlerini, süpermarketleri, bugün orta büyüklükteki şirketler dahi kendi özel güvenlik birimlerini oluşturdu veya özel güvenlik firmalarından hizmet alır duruma geldi. Hatta birçok kişi basit dahi olsa evine güvenlik sistemi kurdurmaya başladı.
Güvenlikte 700 şirket Özel güvenlik firmalarının kurulmasına olanak tanıyan yasanın çıkmasından bu yana "güvenlik" ayrı bir sektör haline geldi. Kısa sürede Türkiye'de yetkili kurumlardan izin almış 700'ü aşkın şirket kuruldu. Özetle, son yıllarda iletişimle birlikte gelişen en büyük sektör haline geldi. Türkiye'deki bu gelişme, yabancı yatırımcıların dikkatinden kaçmadı. Dünyanın büyük güvenlik şirketlerinden Securitas, Group4 ve ISS, Türkiye'deki özel güvenlik firmalarıyla temasa geçti.
10 milyon dolar 20 ülkede 250 bin kadar personelle faaliyet gösteren, 7 milyar Euroluk cirosu bulunan, ABD ve Avrupa pazarının yüzde 75'ini elinde tutan Securitas, Türk pazarına en fazla ilgi gösteren firma oldu. Geçen yıl DAK Güvenlik ile ilgilenen İsveç merkezli Securitas, bu firmanın yüzde 51 hissesine 2.7 milyon Euro ödeyip ortak oldu. Bununla yetinmeyen Securitas, geçen hafta da Ankara merkezli bir başka büyük firma; Kare Güvenlik'i bünyesine kattı. Emekli Emniyet Müdürü Kurtuluş Dönmezer tarafından 4 yıl önce kurulan Kare Güvenlik, stadyum ve futbol takımlarından petrol şirketlerine, otellerden alışveriş merkezlerine kadar geniş bir yelpazede 85 kurumsal işletmenin güvenliğini 1300 personelle sağlıyor. Kurtuluş Dönmezer'in aktardığına göre Securitas, Kare Güvenlik'in hisseleri için 10 milyon dolar ödedi. Anlaşma gereği, şirketin faaliyetlerini Dönmezer ve ekibi yürütmeye devam edecek. Securitas ise hisselerini aldığı şirkete güvenlik alanındaki uluslararası deneyim, yöntem ve teknolojik bilgilerini (know how) aktaracak. Dünyada yüzde 8 büyüme ile en büyük gelişmeyi gösteren sektör olması açısından güvenlikle ilgili dünya devi bir firmanın Türkiye'de yatırım yapıyor olması bir açıdan sevindirici görülebilir. Bu gelişmenin, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları cezbeden ülke olmaya devam ettiğinin göstergesi olduğuna da vurgu yapılabilir. Türkiye'deki güvenlik şirketlerinin kısa süre içinde dünya standartlarını yakalamış olmasından da övgüyle söz edilebilir. Bunların hepsi de doğru tespitlerdir. Ancak, unutulmamalı ki Securitas, hayran olduğu kaşımızı, gözümüzü korumaya gelmiyor. Türkiye'nin, "güvensizlik, can pazarının geleceğine" yatırım yapıyor... Kapkaç, hırsızlık, gasp, suikast, cinayetler devam ettikçe, yaptığı yatırımdan iyi kazanç elde edeceği de bugünden görülüyor.
|