|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_gri.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/bolum_header_siyaset.gif) |
![](https://ads.sabah.com.tr/vld/vld.ads?h=dG12azc2amlqMDF2aW83MnZtazFBZ3ptRUVrd2szMHc=) |
|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_beyaz.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_beyaz.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/buhaberi_dinle.gif)
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) ![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/bugunku_diger_yazi.gif) |
|
"Türkiye sınır ötesi operasyon yapabilir"
Türkiye'den Irak'a geçecek olan Holbrooke, "ABD, Barzani'nin PKK konusunda bir şey yapmasını sağlayamazsa Türkiye sınır ötesi operasyon yapar. Kimse sınır ötesi operasyon istemiyor ancak olmaması için Barzani'nin PKK'yı kontrol etmesi gerek" diye konuştu.
"Türkiye sınır ötesi operasyon yapabilir"
Türkiye'den Irak'a geçecek olan Holbrooke, "ABD, Barzani'nin PKK konusunda bir şey yapmasını sağlayamazsa Türkiye sınır ötesi operasyon yapar. Kimse sınır ötesi operasyon istemiyor ancak olmaması için Barzani'nin PKK'yı kontrol etmesi gerek" diye konuştu.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Amerikan diplomasisinin ağır topu ve Demokrat Parti'nin dış politika beyni Richard Holbrooke, Kuzey Irak'ta KDP lideri Mesut Barzani'yle yapacağı görüşme öncesinde SABAH'a konuştu. Türkiye'nin PKK'ya yönelik "meşru ulusal güvenlik kaygılarının" olduğunu söyleyen Holbrooke "Türkiye'nin sınırın öbür tarafındaki güvenli bir bölgeden topraklarına yönelik saldırıları tolere etmesi zor. ABD Barzani'nin PKK konusunda bir şey yapmasını sağlayamazsa Türkiye sınır ötesi operasyon yapar" dedi. Erdoğan'la dün İstanbul'da buluştuktan sonra bugün Erbil'e uçarak Barzani'yle görüşecek olan Holbrooke'un, Dışişleri, Genelkurmay ve hükümetle en üst düzeyde gerçekleşen temaslarının ardından Türkiye'nin PKK ve sınır ötesi konusundaki "ciddiyetini" Kürt lidere iletmesi bekleniyor. Yugoslavya'da iç savaşı bitiren Dayton anlaşmasının mimarı olan Holbrooke, Clinton döneminde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini ABD'nin öncelikli dış politikası haline getirerek, Soğuk Savaş sonrası yeniden şekillenen Türk-Amerikan ilişkilerine yepyeni bir boyut katmıştı. 2008 sonrası Demokrat Parti'nin en kuvvetli dışişleri bakan adayı olan Holbrooke, Bush yönetimini Irak ve Türkiye'yle ilişkiler konusunda yüksek perdeden eleştirmeye devam ederken "Bush hükümeti Türkiye'yi anlamıyor. Bağdat'a yoğunlaşıyor Ankara kendi güvenlik çıkarlarını gözetmeli" dedi. Genelkurmay ve Dışişleri temasları sonrasında Holbrooke şunları söyleri:
*
SINIRÖTESİ KAYGINIZ MEŞRU: Türkiye'nin Irak'ta meşru ulusal güvenlik kaygıları var. ABD bölgede uzun süre kalmayabilir ama Irak hep Türkiye'nin komşusu olmaya devam edecek. Türkiye'nin PKK'nın sınır ötesi faaliyetleri konusundaki kaygıları da bu yüzden meşru.
* CLİNTON SINIR ÖTESİNİ ONAYLAMIŞTI: Ben 1994-96'da Avrupa'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısıyken Türkiye Kuzey Irak'a asker yolladı. Kongre ve insan hakları gruplarından itiraz gelmişti ancak Tansu Çiller Washington'a geldiğinde Başkan Clinton Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu anlamıştı. Sayın Çiller operasyonun kısa ve kısıtlı olacağını söyledi. Bu yüzden de Clinton yönetimi itiraz etmedi. Türkiye'de sözünü tutup PKK kamplarını yerle bir ettikten sonra çekildi. Anladığım kadarıyla şimdi de aynı bölgelerde PKK kampları oluşmuş ve oradan Türkiye'ye yönelik saldırılar devam ediyor.
* SINIR ÖTESİ OLABİLİR: Türkiye'nın sınırın ötesinden gelen saldırıları nasıl tolere edeceğini anlayamıyorum. Güç kullanımı tabii ki son çare olmalı. Ancak ABD, Barzani'nin PKK konusunda bir şey yapmasını sağlayamazsa Türkiye güç kullanmaya hazır olacaktır. Kimse sınır ötesi operasyon istemiyor ancak olmaması için ABD'nin Barzani aracılığıyla PKK'yı kontrol etmesi lazım.
* BUSH HÜKÜMETİ ANLAMIYOR: Bush yönetimi durumun vahametini anlamıyor. Zaten Irak'taki sorunları da kavrayamıyor. Bağdat'a odaklanmış vaziyette. General Ralston atanana kadar Amerikan yönetimi bu konuda pek bir şey yapmamıştı. Ralston iyi generaldir ve Türkiye'yi de destekliyor. Umarım Washington'a olayın vahametini en üst seviyede anlatabilir.
* BARZANİ'Yİ DİNLEYECEĞİM: Barzani'yi dinlemeye gidiyorum. Kürtlere saygım var. Kuzey Irak'ta istikrar yakaladılar. Ancak PKK'nın sınırdaki faaliyetlerine toleransım yok. Kürt hareketini PKK ile karıştırmamak lazım. Türkiye kendi stratejik çıkarlarını gözetmek zorunda. Kimse yeni bir savaş istemiyor. Ancak Barzani yeni bir savaşın (sınır ötesi operasyon) kendisine zarar vereceğini anlamalı ve bunu kendisine aktaracağım.
* BUSH ERMENİ TASARISINI ENGELLEYEBİLİR: 2000 yılında Clinton Kongre'ye gidip böyle bir tasarının ABD'nin güvenlik çıkarlarını etkileyeceğini söyleyip engellemişti. Başkan Bush da kişisel olarak devreye girip aynı şeyi yapmalı. Bunu yaparsa tasarı geçmez.
ASLI AYDINTAŞBAŞ
|
|
|
|
|
|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) |
|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_gri.gif) |
|