| |
|
|
Almanya - Çankaya hattı
Bizde cumhurbaşkanı "1 kez" seçilir. Ve "7 yıl için" seçilir. Her ülkenin "sistemi" değişik. Örneğin Almanya'da "5 yıl için" seçilir. Ve seçenler memnunsa, halk da istiyorsa "2' nci kez" seçilebilir.
Bugüne kadar Almanya'da "5 artı 5" yapan kaç cumhurbaşkanı var? "2 kez üst üste seçilenlerin" sayısı 3. "Kimler" diyecek olursanız...
Almanya'nın "ilk Cumhurbaşkanı" Prof. Dr. Theodor Heuss "2 kez seçildi." "10 yıl" cumhurbaşkanlığı yaptı. Ancak "önemli bir nokta" var. Cumhurbaşkanı seçilmeden önce Prof. Heuss, Almanya'da "en büyük partinin başkanı değildi." "İkinci partinin de" başkanı değildi. "Üçüncü partinin genel başkanıydı."
Siyasetin de, demokrasinin de yazılı olmayan anayasası "uzlaşmayı becermektir." Almanlar "ilk seçimde" bunu becerdiler. Ve "üçüncüyü" aldılar, "şeref kürsüsüne" çıkardılar.
Dr. Heinrich Lübke de "5 artı 5" yapan cumhurbaşkanlarından biri. Üçüncüsü ise, bizim "Atatürk ödülü" verdiğimiz Dr. Richard Von Weizsacker.
Almanya'daki "son cumhurbaşkanlığı seçiminden" de söz edeceğiz. Almanya'da cumhurbaşkanlığı seçiminde hem "Federal parlamentonun üyeleri" oy kullanırlar. Hem de "Eyalet milletvekilleri." Toplam "1.204 oy." 18 Mayıs 2004'teki son seçimde sandıktan çıkan Horst Köhler "kaç oy almıştı", hatırlıyor musunuz? "604."
Horst Köhler 1.204'ün "yarıdan kıl payı fazlasını" aldı ve "zirveye" oturdu. Kimse de "kıl payı seçildi" tartışması başlatmadı.
Cumhurbaşkanı Köhler, Alman asıllı bir Romen ailenin "Polonya' da doğmuş" çocuğu. Polonya'da savaş olunca, Almanya'ya kaçmışlar. Üstelik "seçildiğinde parlamenter de değildi."
Hrant Dink'i "bağrımıza gömeceğiz ve..." Sonra yine "gündemlerimize" döneceğiz. Bir yanda "Iraklı gündemimiz" var. Bir yanda "Çankayalı gündemimiz."
Irak konusunda Meclis'te ve devlet kurumları arasında "uzlaşmaya, herkesin omuz vereceği devlet politikasına" ihtiyaç var. Çankaya konusunda iktidar ile muhalefetin "isim üzerinde uzlaşmaları imkânsız" ama... "İpi germeme, işi bir rejim tartışması haline getirmeme" konusunda uzlaşma şart.
|