kapat
   
22 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Metehan Demir @ SABAH
SMS:
MD yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Dink cinayetindeki gizli servis kim?
Sorularla niye sınır ötesi operasyon olmaz?

Sorularla niye sınır ötesi operasyon olmaz?

Üst düzey bir general "Kerkük ile Silopi arası 452 km. Bunu bilen var mı?".

Hrant Dink cinayeti olmasa en güncel konu Türkiye'nin PKK'nın yok edilmesi için Kuzey Irak, Kerkük ve Kandil Dağı'na yapabileceği sınır ötesi operasyon. Meclis'teki konuşmalara, siyasilerin açıklamalarına bakılsa, TSK'ya yetki tezkeresi çıktı, çıkacak, askerler de girdi girecek. Bu hafta TBMM'deki kritik gizli görüşme öncesi bu tartışmanın aydınlanması büyük önem taşıyor. Geçenlerde, TSK'nın en önemli isimlerinden birine bu işin mantığını ve olabilirliğini sordum.
- TARİHE GEÇECEK YANIT:
Yanıt tarihe geçecek ve kakofoniye dönen tartışmaları bitirecek cinsten oldu: "Acaba bu iddialarda bulunanlar, konuyu siyasi malzeme haline getirenler Kerkük ile Silopi arasının 452 km. olduğunun farkında mı?" Şimdi, mevzuyu popülizm malzemesi yapıp, askerin yerine "Haydi Irak'a" diye nara atanların bu satırları çok iyi okuması gerekiyor. Yani, "operasyon olamaz değil de, niye olmaz" çıkmazının yanıtlarını.
- STRATEJİK-TAKTİK SORULAR:
İşte uzmanların ağzından yine sorularla durumu ortaya koyan net resim: Öncelikle, bir sınır ötesi operasyon planlıyorsanız, üç ana soru ön plana çıkıyor:
1 - Ben niye bunu yapıyorum?
2 - Orada ne kadar kalacağım?
3 - Döndüğümde kazançlarım ne olacak?
Çünkü kara bazlı sınır ötesi operasyon öyle vurgel tarzı birkaç saat sürmüyor. Temizlik amaçlı girdiğinizde haftalar belki aylarca orada kalınabilir. Dönüldüğünde, Türkiye'de yine terör eylemi olursa, sonra bir daha mı sınırın ötesine geçilecek? Sonra, kamuoyunun, "E gittiniz ne oldu?" sorusuna ne denilecek? Ayrıca, bunun Türkleri "çok seven" Arap ve oradaki Kürt dünyasına işgal olmadığı nasıl anlatılacak?
- K.IRAK:
2003 öncesinde PKK'ya karşı yanında olan Barzani'nin KDP'si bu kez ne derece TSK'yı destekleyecek? Bölgenin meteorolojik şartları uygun mu, teröristlerin konumu, Kuzey Irak'ın şehirlerinde yerleşip yerleşmediği net mi?, Eğer, PKK liderleri mesela Erbil'de ise (ki zaman zaman öyle), o zaman buralar da mı bombalanacak? Savaş halinde bir ülkede kimin hangi safta olmadığının bilinmediği bir ortamda, en az 40 km. sınırdan içeri inerken kayıplar olmaz mı? Bazen, öyle engebeli arazilerle karşılaşırsınız ki, bir küçük vadi 2 tugayı bile yutar. Toplam kaç askerle sınır ötesine geçilecek? K. Irak'ta aktif ve binlerce teröristin bulunduğu tüm kampların hepsine girilecek mi? Bütün bunlar PKK'lılar kaçmasın diye eşzamanlı olarak mı yapılacak? Buradaki PKK'lı teröristler ne olacak? Hepsi getirilip hapse mi tıkılacak, ortadan mı kaldırılacak?
- ABD VE DİĞERLERİ:
Amerika ile siyasi ve askeri anlamda K. Irak düzleminde karşılaşma riski ne derece analiz edildi? Saddam ve yardımcılarının idamı sonrası mevcut gergin ortamda operasyon ne kadar akıllıca? Kerkük'le ilgili tüm dünyada Kürtlerin lehine demografik yapının değiştirilmemesi için diplomatik girişim başlatmışken, bir sınır ötesini uluslararası kamuoyuna nasıl anlatacaksınız? İçeri girildiğinde, Sünni ve Şii Araplar dahil oradaki kamuoyunun, "Türkler işgale başladı" demeyeceğinden emin misiniz?
- KANDİL ÇIKMAZI:
Yarısı İran'a, yarısı Irak'a ait PKK yuvası meşhur Kandil Dağı piknik yapmaya elverişli küçük ve sevimli bir tepe mi, yoksa Türkiye'den 100 km. uzaklığında binlerce mağara ile dolu 15 km. uzunluğunda 5 km. eninde bir dağ kütlesi mi? Dağın girişi güneyden olduğuna göre, en az kaç kolordu gerekiyor? Dağın diğer tarafını tutması için İran'dan söz alındı mı? K.Irak ve Kandil ekseninde en yakın hava üsleri Diyarbakır ve Malatya 450 km. uzakta. Peki, kara uzaklığında lojistik destek zaafı olabileceği hesaplanıyor mu? Türkiye'de birkaç milyar dolarıyla bile piyasaları sarsmaya yeten 65 milyar dolar sıcak para var. Ekonomi dış gizli müdahalelere karşı kırılgan.
- SINIR DEĞİL SİNİR ÖTESİ:
Tüm bu sorulara mantıklı yanıtlar verebiliyorsanız, "buyurun yolunuz açık olsun." Kısacası, ruhumuzu okşama anlamında "sınır ötesi operasyon" ifadesi çok güzel. Peki, gaza gelip gidilirse, acaba siyasiler bunun "sinir ötesi" bir hal alacağını hesaplıyor mu?
- SORUN GİREMEMEK DEĞİL:
Yoksa, sorun TSK'nın girememesi değil. 24 kere olduğu gibi şimdi de tabii ki, gücü ile istese girer. Belki de caydırıcı bir hava harekatı olabilir. Önemli olan bunun psikolojik sınır ötesi operasyon seviyesinde tutulup, masada diplomatik ve siyasi anlamda kazanca çevrilebilmesi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 6 sorunda MİT'in kafa karıştıran açıklamasının şifreleri   / 15-01-2007
 'Artık deve kesmiyoruz yanımızda gezdiriyoruz'   / 08-01-2007
 Erdoğan'ın gezisinde merak edilen akreditasyon eşiği   / 01-01-2007
 Başer Paşa istifanın eşiğinde mi?   / 25-12-2006
 Askerden haber getiren kabzımal   / 18-12-2006
 Atak helikopterde dananın kuyruğu kopuyor   / 11-12-2006
 Hangi FB'li yönetici Yaşar Paşa'ya tekme attı?   / 04-12-2006
 Saygun Paşa'dan önce ABD'de aynı yerde aynı resti kim çekti?   / 27-11-2006
 Kartallar yüksek uçar   / 20-11-2006
 Gül'ün oğlu G.Saray'ı neden reddetti?   / 13-11-2006
YAVUZ DONAT
Cemil Çiçek meydan okuyor
Hrant Dink'in ölümü tüm ülkeyi...
METEHAN DEMİR
Dink cinayetindeki gizli servis kim?
Hrant Dink...
Pamuk'a hâlâ koruma yok
Başbakan Erdoğan'ın "301'den yargılanan isimlere, istemeseler de...
Verheugen ayıları kış uykusuna yatıracak
Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, eşi ile...
Otobüs biletini kimliği meçhul bir kadın aldı
Otobüs biletini kimliği meçhul bir kadın aldı
Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın otobüs biletini, kimliği...
Ermeni diasporasına cenaze daveti
Ermeni diasporasına cenaze daveti
Dışişleri Bakanı Gül, Hrant Dink'in cenaze törenine Avrupa'daki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu