Bir bankaya mevduat için verilen promosyon nedeniyle kesilen 20 bin YTL'lik cezanın ardından BDDK incelemelerine hız verdi. Sonuçların önümüzdeki günlerde ortaya çıkması bekleniyor.
Düşen enflasyon ortamında finansal sektörde kızışan rekabet bankaların başına iş açacağa benziyor. Devlet iç borçlanma senetlerinden eskisi kadar gelir elde edemeyen bankalar tüm güçleriyle "daha fazla mevduat toplamaya, bireysel kredi açmaya, kredi kartı vermeye" odaklandılar. Kısa süre öncesinde bedava olan bankacılık hizmetleri de fiyatlandırılır oldu. "Şubeler kalabalık görünmesin, imajımız bozulmasın" diyerek internet üzerinden işlemleri teşvik eden bankalar dahi, EFT ücreti almaya başladı. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince'nin deyişi ile "Kimse bedelsiz hizmet beklememeli."
MEVDUAT
YARIŞI KIZIŞTI Madalyonun diğer yüzüne gelince. Hazine kâğıtlarının sağladığı faiz getirisi dışında banka şubelerinin performansı esas olarak mevduat ve kredideki artışla ölçülüyor. Özellikle, vadesiz hesapta yüksek bakiye bırakan kurumsal mevduatı çekebilmek için bankalar binbir türlü yönteme başvuruyor. Otomobil veren var, diz üstü bilgisayar dağıtan var, bakanlık binasını dayayıp döşeyen bile var. Meselenin özü, "Mevduata faiz dışında menfaat temini" ile ilgili. Bakanlar Kurulu kararına göre bu, yasak. Yani mevduata faiz dışında menfaat verilmesi mümkün değil. Hatırlayanlar çıkacaktır. Vakıfbank eski Genel Müdürü Ahmet Kacar, Adalet Bakanlığı'na bağlı birimlerin mevduatını bir özel bankaya kaptırmamak için uğraş vermiş, sağa sola yazılar yazmış, sonunda görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı. İşte bu konu, tüm bankaların önüne ağır bir fatura çıkaracağa benziyor. Nitekim, sektörün büyüklerinden, halka açık, yerli sermayeli bir banka "lap top dağıttığı" için BDDK'dan 5 milyon YTL ceza aldı. Mevduata faiz dışı menfaat verilmesine ilişkin temel düzenlemeye aykırılık halinde sadece 20 bin YTL cezayla yetinilmiyor, üstüne üstlük sağlanan menfaat tutarı kadar ceza katmerleniyor. BDDK uzmanları şimdi tüm bankaları, mevduat karşılığı verilen promosyonlar yönüyle inceliyor. Gelen ilk bilgiler, bankalara yüzlerce milyon YTL'ye ulaşacak cezalar kesilebileceğini gösteriyor. Kaldı ki BDDK'nın, cezaları indirme veya silme yetkisi de bulunmuyor. Yeni bir düzenleme yapılmazsa bankaları astarı yüzünden pahalı sıkıntılı günler bekliyor.