|
|
|
Meclis'te gündem Irak
TBMM Genel Kurulunda, Irak'taki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılması kabul edildi.
AK Parti ile CHP'nin, Irak'taki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılmasına ilişkin verdikleri önergelerin öngörüşmesi tamamlanarak, Irak'taki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılması kabul edildi. Oturuma katılan tüm milletvekillerinin, önergeler lehinde oy kullandıkları görüldü. Genel görüşme, TBMM Genel Kurulunda 23 Ocak Salı günü gizli oturumda yapılacak.
AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca ve 28 arkadaşının imzasını taşıyan genel
görüşme önergesinde, Irak'taki gelişmelerin ve bu ülkenin içinde bulunduğu durumun ele alınarak, Türkiye'nin ve uluslararası toplumun Irak halkına ve yönetimine yapabileceği katkıları değerlendirmek üzere genel görüşme açılması istenmişti.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan önergede ise Irak'taki son gelişmelerin, bir iç savaş olasılığını yakın bir tehlike olarak ortaya çıkardığına dikkat çekilerek, ''Bu gelişmelerin bir iç savaşa dönüşmesi halinde, bunun, başta komşu ülkeler olmak üzere bütün bölgeye yayılması ihtimali kuvvetlidir'' ifadesine yer verilmişti.
GÜL: TEKRAR BİRLEŞİK BİR IRAK ORTAYA ÇIKARTILMAYA ÇALIŞILIYOR
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ta etnik çatışmaların başlamasından endişe duyduklarını belirterek, fiilen bölünmüş Irak'ın, bugün yapıştırılmaya, tekrar birleşik bir Irak ortaya çıkartılmaya çalışıldığını söyledi.
Gül, AK Parti ile CHP'nin, Irak'taki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılmasına ilişkin verdikleri önergelerin öngörüşmesinde, Hükümet adına söz aldı. Irak'ın geleceğinin, herkesi yakından ilgilendirdiğini ifade eden Gül, sıkıntıyı sadece Iraklıların değil, komşularının, bölgenin ve dünyanın çektiğini söyledi.
YANLIŞ LİDERLİK, MACERACI DÜŞÜNCELER
Gül, Irak'ın bugünlere birden bire gelmediğini; diktatörlük, yanlış liderlik ve saldırganlık arzularının, Irak'ı bu hale getirdiğini kaydetti.
''Eğer Irak düzgün liderlerin yönetiminde olsaydı, büyük bir refah ve zenginlik içinde olabilirdi. Yanlış liderlik ve maceracı düşünceler, bir ülkeyi nereden nereye getirdi'' diye konuşan Gül, Irak'ın anlamsız davranışlara girdiğini, İran ile savaştığını, Kuveyt'i işgal ettiğini söyledi.
Gül, Irak'ta savaş başlamadan önce barışçıl yöntemlerle çözüm bulmanın mümkün olmadığını ifade ederek, ''Müttefiklerimize de söyledik; burası Pandora'nın kutusudur. Açıldıktan sonra onun içinden çıkanlarla da nasıl mücadele edilecek; bunu bilmeden, bu çok zor bir iştir, diyerek, görüşlerimizi o zaman paylaşmıştık'' diye konuştu.
MEZHEP ÇATIŞMALARI İNANILMAZ BOYUTTA
Bakan Gül, Irak'ta dengelerin değiştiğini, bunun sadece Irak'ı değil, çevresini de ilgilendirdiğini dile getirdi.
Savaştan sonra yapılan çalışmalar ve toplantılar hakkında bilgi veren Gül, bugün gelinen noktada mezhep çatışmalarının inanılmaz boyuta ulaştığını bildirdi. Gül, ''Korkumuz, etnik çatışmaların da başlamasıdır. Ümit ediyoruz ki Irak, böyle bir çıkmazın içerisine girmez'' dedi.
ORTAK GÖRÜŞTE HAREKET ETMEK
Irak'taki Sünni, Şii, Arap, Kürt, Türk bütün grupları ayırt etmeden Türkiye'ye davet ettiklerini ifade eden Gül, görüşmelerde, Irak'ın birlik ve bütünlüğü çerçevesinde hareket etmeye iknaya çalıştıklarını söyledi.
Gül, ABD ve BM'yi, düşünceleri doğrultusunda ikna etmenin önemli bir mesele olduğunu kaydederek, iki ülkenin görüşlerini birbirine anlatması ve ortak görüş etrafında hareket etmenin, Irak'ın geleceğiyle ilgili önemli bir nokta olduğunu vurguladı.
Siyasi birlik ve toprak bütünlüğünü koruyan, demokratik yapıya kavuşan, kendi halkıyla ve komşularıyla barışık bir Irak tezini savunduklarını kaydeden Gül, Irak'ın, bu noktadan çok uzak olduğunu söyledi.
YAPIŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR
Gül, Irak'ın kuzeyinde ortaya çıkan yapılaşmanın bugünün işi olmadığına işaret ederek, 1. Körfez Savaşından sonra 36. paralel çizildiğinde, Irak'ın zaten fiilen bölündüğünü belirtti.
Bugünkü resmin, bugün olmuş gibi düşünülmesi halinde yanlışın içine girileceğini, hamaset ve retoriğe kendilerini kaptırmış olacaklarını, doğru analizler yapamayacaklarını kaydeden Gül, ''Bugünkü durum, o günkü de facto durumdan kaynaklanmış ve 10 yıl sürmüştür'' dedi.
Gül, 10 yıl boyunca Irak'ın fiilen bölündüğünü belirterek, ''Fiilen bölünmüş olan bu Irak, bugün adeta yapıştırılmaya, tekrar birleşik bir Irak ortaya çıkartılmaya çalışılıyor'' diye konuştu.
IRAK'TAKİ KÜRTLER DE BİZİM AKRABALARIMIZ
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kuzey Irak'taki Kürtlerin de Türklerin akrabası olduğunu ifade ederek, ''Onların orada huzur ve barış içerisinde olmaları birinci arzumuzdur'' dedi.
Gül, AK Parti ile CHP'nin, Irak'taki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılmasına ilişkin verdikleri önergenin öngörüşmesinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, Kuzey Irak'ın 10 yıl boyunca Irak'tan ayrı bir devlet yapısı içerisinde olduğunu belirtti.
Abdullah Gül, ''Türkiye olarak şunu açık ve rahat bir şekilde söylemek durumundayız ve bu gerçektir de. Kuzey Irak'taki Kürtler de bizim akrabalarımızdır. Onların orada huzur ve barış içerisinde olmaları bizim birinci arzumuzdur. Ne zamanki birisi baskı altında kaldı, şüphesiz ki biz bunu kalbimizde hissetmişizdir'' dedi.
Halepçe'de katliamlar olduğunda oradaki Kürtlerin kaçıp geldiği tek ülkenin Türkiye olduğunu ve iki gece içerisinde 500 bin Kürt'ün Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Gül, bugün de Türklerin diğer akrabası olan Türkmenlerin baskı altında kalması durumunda onlarla da ilgileneceklerini kaydetti.
ORALARDAKİ AKRABALARIMIZA İLGİSİZ KALAMAYIZ
Abdullah Gül, bu konuların Irak'ın içişlerine karışmak şeklinde değerlendirilmemesini isteyerek, ''Irak'ın sınırları ayrıdır, onlarla sınır kavgamız da yoktur. Ancak bu, oralardaki akrabalarımızın geleceklerine ilgisiz kalacağız anlamına gelmemelidir'' diye konuştu.
''Nasıl Irak küçük bir Ortadoğu ise Kerkük'te küçük bir Irak'tır'' diyen Gül, Irak'ın huzura kavuşması ve mezhep çatışmalarının olmamasının, bu sorunun uzlaşıyla çözülmesiyle olacağını bildirdi.
Gül, bu konudaki belgeleri ve gerçekleri, Irak'taki en önemli güç ve karar verici konumunda olan ABD'ye ve Irak'taki bütün gruplara anlattıklarını söyledi.
''Bu konuda eğer hamaset, söylem yarışına, rekabetine girersek istikametimizi şaşırırız'' diyen Gül, ''Bu asla 'biz olup bitenleri görmeyelim' anlamına gelmez'' dedi.
ÇOK AÇIK KONUŞULAMAYACAK GERÇEKLER VAR
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, bu konuda çok açık konuşamayacakları bir çok gerçekler olduğunu kaydetti.
Bu gerçekleri öngörüşmeden sonra yapılacak olan gizli, kapalı görüşmede ele almak istediklerini anlatan Gül, ''Konuşulacak konular vardır, bunları konuşmamız gerekir, bunları paylaşmamız gerekir'' dedi.
Abdullah Gül, bu konuların günlük siyasete karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Irak hakkında genel görüşme yapılmasını Hükümet olarak desteklediklerini belirten Bakan Gül, ''Şüphesiz ki işin terör boyutu, Irak'ın tamamı var. Bütün bu konuları burada konuşmayı faydalı buluyorum'' diye konuştu.
AA
|