Gliks diyeti:
Gliks, (glisemik endeks) belirli bir gıda maddesinin kan şekeri oranını ne kadar artırdığının ölçüsüdür. Bu ölçü birimi, karbonhidratları değerlendirebilmek için çok yaygın olmayan bir kriter. Bu bölümlemenin yardımıyla, hem kilo almanın önüne geçen hem de kiloyu azaltan doğru karbonhidratlar seçilmeli. Diyetin çeşitli değişkenleri düşük glisemiye sahip besin maddelerine yapışıyor; böylece tokluk daha uzun sürüyor ve açlık krizleri yaşanmıyor. Öncelikle meyve-sebze, baklagiller, balık, yağsız et ve tam tahıllı ürünlere izin veriliyor.
Değerlendirme:
Gliks diyeti, düşük kalori miktarı ve lifli gıdaların olduğu sağlıklı bir beslenmeyi oluşturan tüm parçaları içeriyor. Ancak gliks de her şeyin ölçüsü değil. Michel Montignac'ın geliştirdiği yöntemde; çok küçük bir glisemik endekse sahip gıda maddeleriyle birlikte alındığı sürece, yağ tüketimi serbest bırakılıyor. Çünkü vücudun ihtiyaç duymadığı ölçüde yağ dışkıyla atılıyor. Böyle bir iddianın ise bilimsel temeli yok.
|