|
|
|
|
|
|
Sararan dişler sadece bir saatte bembeyaz!
Artık sararmış dişler bir saatlik basit bir işlemle inci gibi oluyor! Tedavi ömür boyu olmasa da, dikkat edildiğinde beyazlık uzun süre korunabiliyor. En başarılı sonuç da ofis tipi beyazlatmaya ek olarak evde uygulanan beyazlatıcı maddelerle sağlanıyor.
Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Aykor; dişleri beyazlatmanın yollarını anlattı:
* Diş muayenehanelerinde beyazlatma işlemi ne kadar sürede olabilir? Diş muayenehanelerinde bir saat içinde diş beyazlatmak mümkün. Diş beyazlatmak, ömür boyu süren bir tedavi değildir. En başarılı beyazlatma yöntemi; hekim kontrolünde yapılan ofis tipi beyazlatmanın, evde uygulatılan yöntemle birleştirilmesidir. Genellikle sarı diş renklerini muayenehanelerde bir saat içinde üçdört hatta daha fazla renk skalası kadar beyazlatmak mümkün. Fakat bazı dişler vardır ki; örneğin çocukluğunda diş gelişimi sırasında 'tetrasiklin' grubu antibiyotik kullananlarda veya florlu su içenlerde, dişlerin rengi koyu gri ve çok koyu sarı renkte olabilir. Böyle dişler beyazlatmaya karşı inatçıdır ve sonuç alınmayabilir. Böyle durumlarda daha uzun süreli tedavi yapılmalı, mesela ev tipi beyazlatmayla desteklenmeli. Kalıcı ve geri dönmeyen bir beyazlatma isteniyorsa o zaman da 'lamina' adı verilen, ince bir porselen uygulanabilir. Bu tip bir tedavide dişin sadece ön yüzeyi aşındırılır ve ölçü alınarak hastaya uygun diş rengi, şekli ve formuna göre laminalar hazırlanıp yapıştırılır. Estetik beklentinin yüksek olduğu ya da çok sayıdaki dişin şekil ve renk değişimini sağlamak gerektiğinde, porselen laminayı kullanıyoruz.
* Lazerle diş beyazlatmayı öneriyor musunuz? Lazerle diş beyazlatma, dişe verdiği ısı açısından önermediğimiz bir yöntem. Amerika'da lazerle diş beyazlatılması yasaklanmıştır.
* Diş beyazlatmasında hassasiyet olur mu? Diş hassasiyeti genellikle diş kök yüzeylerinin açılması nedeniyle görülür. Açılan alanların beyazlatma öncesinde örtülmesiyle diş hassasiyeti önlenebilir. Özellikle hekim kontrolü altında kullanılmayan ev tipi ya da eczane ürünleriyle beyazlatma yapan kişilerde bu şikayetlere daha çok rastlıyoruz. Ciddi diş ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle ev tipi ve eczane ürünlerinin bile diş hekimi muayenesinden geçtikten sonra alınmasını öneriyoruz. Hastanın kendi kendine bu ürünü kullanması diş ağrısına neden olur. Ayrıca hastada bir çürük varsa, bu tür ürünler çürüğün içine sızıp yine şiddetli ağrılara yol açabilir.
* Diş beyazlatma diş minesine zarar verir mi? Bugün muayenehanelerde kullandığımız beyazlatıcı maddelerin sağlıklı dişlere zarar vermediği tespit edilmiştir. Ama diş beyazlatmasında kullanılan lazer ışını gibi kuvvetli ışık kaynakları, dişin öz kısmına zarar vereceği için kesinlikle uygulanmıyor. Lazer yerine artık farklı ışık cihazlarını tercih ediyoruz. Yapılan çalışmalarda beyazlatma için en zararsız ışık kaynağının soğuk ışık veren LED, yani özel spektrumlu diod ışınları olduğu anlaşılmıştır. Burada üzerinde durmamız gereken en önemli konu; beyazlatma işleminin 25-30 yaşından önce yapılması durumunda diş öz odalarının çok geniş olması nedeniyle problem yaratabileceğidir. Bu nedenle, bu beyazlatma işlemine başlamadan önce mutlaka hastanın radyografilerinin çekilmesi ve diş özü odalarının genişliğinin fazla olmadığının saptanması gerekir. Aksi taktirde diş beyazlatması sırasında ağrı ve sızılar olabilir. Bu ağrı ve sızılar kalıcı da olabilir. Böyle bir durumda beyazlatma işlemine hemen ara verilip, birkaç hafta sonra tekrar denenmesi gerekir. Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce, diş üzerindeki hassas bölgeler dolgularla kapatılmalı. Çürük diş kalmamalı. Ve diş etleri, beyazlatıcı maddenin etkisinden korunmak için özel kıvamdaki diş eti koruyucu ile kaplanmalıdır.
HERKESE BEYAZ DİŞ
* Herkese beyaz diş yakışır mı? Genellikle esmer renkli olanlarda, örneğin zencilerin pek çoğunda dişler çok beyazdır. Açık ve buğday tenlilerde daha açık sarı renkte dişler görülür. Fakat açık ten rengine sahip olanlar bile dişlerinin beyaz olmasını ister. Çünkü beyaz bir gülüş, estetik bakımdan çok önemlidir. Beyaz diş herkese yakışır.
* Diş beyazlatıldıktan sonra nasıl diş macunu önerirsiniz; gerçekten beyazlaştırıcı macun işe yarar mı? Diş beyazlatanların günde en az bir defa beyazlatıcı özelliğe sahip diş macunlarını kullanmalarını öneriyoruz. Ancak beyazlaştırıcı diş macunlarının ince grenli olanları tercih edilmeli. Aksi takdirde dişler aşınır.
* Şimdi akşamları ağza takılan ışıklı birtakım macunlar çıktı; onlar yararlı mı? Muayenehanede yapılan beyazlatma işlemleri veya ev tipi kullanılan beyazlatma ürünlerinden sonra beyazlatmayı korumak amacıyla bu materyaller kullanılabilir. Bu ürünlerle gerçek beyazlatmayı beklemeyin.
ESRA TÜZÜN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|