Avrupalı işadamları ve yatırımcılar, Türk ortaklarla işbirliğiyle, Türkiye'nin güneydoğusundaki GAP bölgesinde, tarım ve gıda sektörü çerçevesinde büyük bir yatırım yapma hazırlığında. İtalya'da Avrupa Odalar Uzmanlar Birliği ile Türkiye sivil toplum kuruluşları platformu arasında ''GAP Tarım-Gıda Teknoparkı Üretim Kompleksi'' inşa projesi için çerçeve anlaşması imzalandı.
Gaziantep veya Şanlıurfa'da kurulması öngörülen GAP Tarım-Gıda Teknoparkı Üretim Kompleksi'yle, GAP bölgesindeki geniş ve bakir alanlarda uygulanacak organik tarımla elde edilecek ürünler, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya ihraç edilme olanağına kavuşmuş olacak.
Avrupa
Odalar Uzmanlar Birliği (AOUB) ile Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları (TSTK) Platformu arasında, GAP bölgesine yatırım yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Tarafların, Milano Malpensa Hava Limanı yakınlarında bulunan Varese kentine bağlı Solbiate Olona beldesinde Le Robinie Golf ve Resort Hotel'de iki gündür yaptıkları görüşmeler, bugün Çerçeve Anlaşması'nın imzalanmasıyla sonuçlandı.
AOUB Başkanı Paolo Saba ile TSTK Platformu Başkanı Hasan Ekşi'nin imzaladıkları Çerçeve Anlaşması, tarafların proje için en kısa sürede kolları sıvamalarını öngörüyor. GAP bölgesi için düşünülen proje, hisselerin İtalya ağırlıklı Avrupalı şirketler ile Türk şirketler arasında yarı yarıya paylaşıldığı bir konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirilecek.
Merkezi Brüksel'de bulunan AOUB yetkilileri, GAP bölgesindeki proje için Avrupa Birliğinden de finansman sağlanacağını belirttiler. TSTK Platformu Başkanı Ekşi ise konuya ilişkin girişimleri öteden beri Başbakanlık GAP İdaresi Başkanlığı yetkilileriyle temas halinde gerçekleştirdiklerine değinerek, Türkiye'nin söz konusu projeyle ilgili arazi tahsisi yapacağını ve teşviklerden yararlanma olanağı sunacağını söyledi.
EKŞİ, ''TÜRKİYE ARAZİ TAHSİSİ YAPACAK''
Ekşi, anlaşmanın imzalandığı otelde AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Türkiye, devletten arazi tahsisi yaparak, projeyi mevcut teşviklerden yararlandıracak. GAP İdaresi Başkanlığı bizlere bunu taahhüt etmiş durumda'' dedi.
TSTK Platformu Başkanı Ekşi, sözlerinin devamında ise şöyle konuştu:''Burada, GAP Tarım-Gıda Teknoparkı Üretim Kompleksi'yle ilgili olarak çatı anlaşmasını imzaladık. Proje, yüzde ellisi Türklerin, yüzde ellisi de Avrupalıların elinde olacak bir anonim şirket tarafından gerçekleştirilecek. Bu, halka da açık bir anonim şirket olacak.''
Ekşi, GAP bölgesinin kalkınmasında ve ekonomisinde de bu projenin büyük bir rol oynayacağını belirterek, ''GAP bölgesinde organik tarımla üretilecek ürünlere, Avrupa ve dünya pazarlarına ulaşma yolu açılmış olacak. Bu sayede, bölgedeki geniş ve bakir alanlar da değerlendirmiş olacak. Proje, organik tarımın uygulamasından ürünlerin toplanmasına ve paketlenip pazarlanmasına varana dek gerekli her şeyi en iyi biçimde yapmayı hedefliyor'' diye konuştu.
Ekşi, önümüzdeki aylarda yapılacak çalışmalarla GAP Tarım-Gıda Teknoparkı Üretim Kompleksi'nin Gaziantep'e mi yoksa Urfa'da mı inşa edileceğinin netleştirileceğini de sözlerine ekledi.
Bunun kapsamlı bir proje olduğuna işaret eden Ekşi, ''Teknopark kompleksinde, 84 tane farklı fabrika yer alacak. Sadece üretimle yetinmeyen ürünlerin pazarlanmasının da mümkün olacağı bir kompleks yapılacak. Kompleksin içerisinde gıda borsası, oteller, fuar alanı, işadamlarına hitap eden ofisler, lüks oteller, rezidanslar, bankalar, hastane de yer alacak'' dedi.
''TARIM ÜRÜNLERİ EN İYİ BİÇİMDE DEĞERLENDİRİLİR''
AOUB Başkanı Saba ise yaptığı değerlendirmede, ''AOUB olarak bizler, tarım ürünü gıdalarla ilgili projelerin son derece yararlı olduğu inancındayız. Bu tür projeler, gerçekleştirildikleri yöredeki halkın kalkınmasını da sağlıyor. Sunduğumuz yüksek bilgi donanımı sayesinde, bölgedeki tarım ürünleri de en iyi biçimde değerlendirilmiş oluyor'' diye konuştu.
AOUB Genel Müdürü Andrea Giannetto ise GAP bölgesinde yetiştirilecek organik tarım ürünlerin uluslararası piyasada modern yöntemlerle pazarlanacağına değinerek, şöyle konuştu:
''Yeni bilişim teknolojilerinin bizlere sunduğu olanaklar, tarım ürünlerinin daha optimal hale getirilmesini de mümkün kılıyor. Bilişim ve internet teknolojisini kullanmamız, yüksek teknolojiyle satışa hazır hale getirilmiş ürünlerin anında pazarlanıp satılmasını sağlayacak.'' Giannetto, proje için neden Türkiye'nin tercih edildiğine ilişkin soruya karşılık olarak, ''Türkiye hem Akdeniz hem de eski Sovyet cumhuriyetlerinin bulunduğu geniş bölge açısından merkezi bir konumda yer alıyor'' dedi.