POAŞ dört yılda 787 milyon dolar kâra rağmen hiç vergi ödemeyince Maliye inceleme başlattı.
YILDA SIFIR VERGİ DİKKAT ÇEKTİ Özelleştirilmeden önce Türkiye'nin vergi rekortmenleri arasında yer alan Petrol Ofisi AŞ, yatırım şirketi İş-Doğan'la birleşince hiç vergi ödemez hale geldi. Çünkü satın almanın finansmanı devlete ödenmesi gereken vergiyle karşılandı.
787 MİLYON DOLAR KÂR SIFIR VERGİ Türkiye tarihinde ilk kez özelleştirmeden alınan şirket, alan şirketle birleştirildi. Birleşmeden sonra POAŞ dört yılda toplam 787 milyon dolar kâra rağmen tek kuruş vergi ödemedi. Maliye birleşmede 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı belirledi.
4 yılda 787 milyon dolar kâr etti, sıfır vergi ödedi
Petrol Ofisi'ni satın alan İş-Doğan'ın kredi borçlarının kur farkı ve faiz gideri POAŞ'a yüklendi. Böylece son 4 yılda 787 milyon dolar kâr eden Petrol Ofisi vergi rekortmenliğine veda etti.
Türkiye'nin özelleştirilmeden önce her yıl vergi rekortmenleri arasında yer alan Petrol Ofisi şirketi, Doğan Grubu'nun ortak olduğu İş-Doğan'la birleşince tek kuruş vergi ödeyemez hale geldi. Çünkü Petrol Ofisi'ni satın alan İş-Doğan'ın kredi borçlarının kur farkı ve faiz gideri Petrol Ofisi'ne yüklendi. PO finansmanı ile borçlu olan İş-Doğan'ın, Petrol Ofisi ile birleştirilmesinin ardından POAŞ dört yılda toplam 787 milyon dolar faaliyet karı elde ederken, net karı 700 milyon dolar oldu. Ancak vergisi adeta sıfırlandı. Birleşmenin yasalara aykırı yapılması da Gelirler Kontrolörlerini harekete geçirdi. Gelirler Kontrolörleri hazırladıkları raporlarda 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağını belirledi. Peki Petrol Ofisi'ni vergi rekortmenliğinden eden birleşmeye ilişkin süreç nasıl gelişti? KAÇAK
İNCELENDİ Petrol Ofisi'nin satın alma finansmanını gerçekleştirmesi için kurulan İş-Doğan Petrol Yatırımları, 21 Temmuz 2000'de akaryakıt dağıtım sektöründe faaliyet gösteren kamu şirketi POAŞ'ın yüzde 51'ini Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ile imzalanan anlaşma ile 1 milyar 260 milyon dolara aldı. 12 Temmuz 2000'de Hür Pazarlama ve İthalat A.Ş. olan ismini İş-Doğan Petrol Yatırımları olarak değiştiren şirket, bu finansmanı sağlamak için bankalardan döviz cinsinden kredi kullandı. Böylece 1 haftalık mazisi olan İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş'nin bilançosu kredi borcu ile büyüdü. Ardından, 2002 yılına gelindiğinde İş-Doğan Petrol Yatırımları yine banka kredisi kullanarak, Petrol Ofisi'nin ÖİB'de kalan yüzde 25.83'lük hissesini de satın almak için 240 milyon dolar ödedi. Böylece, finansman şirketi İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın POAŞ'da hissesi yüzde 76.83'e ulaştı. Aynı yıl İş-Doğan Petrol Yatırımları, kredi borcu ile satın aldıkları POAŞ ile birleşme kararı aldı. Bu birleşme Aralık 2002'de tamamlandı. Birleşme öncesindeki son bilançolara göre kısa ve uzun vadeli toplam borcu sadece 567 milyon YTL olan Petrol Ofisi, birleşmeyle birlikte İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın borçlarını da (kendi satın almasında kullanılan krediler) yüklendi. Birleşme ile Petrol Ofisi'nin toplam borcu o tarih itibariyle 2.9 milyar YTL'ye fırladı. İşte Gelir İdaresi Başkanlığı da bu birleşme operasyonu sürecindeki dönemi mercek altına alarak, olası vergi kayıplarını inceledi. Nitekim POAŞ'ı kamudan devralan ve bu nedenle kredi borçlusu olan İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş'nin Petrol Ofisi ile 2002 yılında birleştirilmesinde, satın almada kullanılan kredilerin kur farkının şirkete gider olarak yazıldığı ve bu durumun yarattığı vergi kaybının ise 2002 yılında 1.2 milyar YTL olarak gelirler kontrolörlerince hesaplandığı öğrenildi.